İstanbul'da Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

Bu içerik en son 07.04.2024 22:28 tarihinde güncellenmiştir.

İstanbul'da Müzekart ile keşfedilebilecek birçok tarihi ve kültürel mekân bulunmaktadır. Müzekart, ziyaretçilere şehrin zengin tarihini ve sanat mirasını keşfetme fırsatı sunar. Topkapı Sarayı, Ayasofya, İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi önemli yapıları Müzekart ile ziyaret ederek İstanbul'un eşsiz atmosferini deneyimleyebilirsiniz.

İstanbul, restoranları, alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, renkli sokakları ve caddeleri gibi birçok detayıyla çok canlı bir şehir ve bu durumda planlarımızı dolu dolu yapabileceğimiz anlamına geliyor. İstanbul'da bu tarz sayısız aktivite imkanı olması kimi zaman İstanbul'da yaşayanların veya şehri keşfetmek isteyenlerin kararsız kalmasını sağlıyor. Ancak hatırlamamız gereken önemli bir nokta daha var; İstanbul aynı zamanda tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, her sokakta ve köşede sayısız hikaye barındıran efsanevi bir şehir.

Eğer siz de İstanbul'un bu yönünü keşfetmek ve İstanbul'un tarihine ve müzelerine vakit ayırmak istiyorsanız fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ilk yapmanız gereken şey müzekart satın almak olmalıdır. Peki Müzekart nedir? İlk olarak 2008 yılında hayatımıza giren Müzekart uygulaması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı tüm müze ve örenyerleri uygun fiyata ve sınırsız şekilde ziyaret edilebiliyor. Günümüzde ülke çapında 350'den fazla müze ve örenyerinde kullanılabilen müzekart ile İstanbul'un simge yapılarından olan Topkapı Sarayı, Galata Kulesi gibi bir çok önemli yapıyı ziyaret etmeniz mümkün.

Gidiş dönüş bir İstanbul otobüs bileti alıp Müzekart ile gezilecek yerleri günübirlik gezip dönme seçeneğiniz de bulunuyor.

İstanbul'da Müzekart Nereden Alınır

İstanbul büyük bir şehir ve müzekart satış noktalarında uzun kuyruklar bulunabilir. Bu sebeple satış noktaları yerine internetten müzekart almak birçok kişi için çok daha kolay ve cazip olabiliyor. muze.gov.tr adresinden kişisel bilgilerinizi doldurup online ödeme yaparak müzekart satın alabilirsiniz.

Satış noktalarını tercih etmek isteyenler için İstanbul'da müzekart satın almak için toplam 8 adet satış noktası bulunuyor.

Bu satış noktaları aşağıdaki gibidir;

  • Topkapı Sarayı Müzesi
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)
  • Topkapı Sarayı Müzesi Harem Dairesi
  • Aya İrini Anıt Müzesi
  • İstanbul Havalimanı Müzesi

Müzekart satın alırken yanınızda nüfus cüzdanı bulunması gerektiğini unutmayın.

İstanbul'da Müzekart Geçen Yerler

İstanbul'da müzekart ile gezebileceğiniz yerlerin tam listesi aşağıdaki gibidir;

  • Topkapı Sarayı
  • Galata Kulesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • Yıldız Sarayı
  • Rumeli Hisarı
  • Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • Fethiye Müzesi
  • Galata Mevlevihanesi
  • İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi
  • İstanbul Arkeoloji Müzesi

— Reklam —

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Yaklaşık olarak 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğunun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı günümüzde ülkemizin en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerden bir tanesi. İstanbul'un en görkemli yapılarından biri olan Topkapı Sarayı Müzesi, Cumhuriyet'in de ilk müzesi olma ünvanını taşıyor.

Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. No: 1 Sultanahmet/Fatih

Ziyaret Saatleri: Salı günleri hariç haftanın her günü 10:00 - 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Galata Kulesi

İstanbul, Müzekart Geçen Yerler

İstanbul denilince akla gelen ilk yapılardan birisi olan Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden de birisi. 1348 yılında inşa edilen Galata Kulesi, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Galata Kulesi'ni haftasonu ziyaret etmeyi planlıyorsanız çok kalabalık ve uzun kuyruklarla karşılaşabileceğinizi söylemek lazım.

Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30 - 23:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

— Reklam —

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

1863 yılında inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar ilçesinde boğazın masmavi sularına nazır bir konumda bulunuyor. Sultan Abdulaziz döneminde Avrupa barok tarzında yaptırılan yapı, İstanbul'un en görkemli saraylarından birisi olarak gösteriliyor.

Adres: Beylerbeyi Mah. Abdullah Ağa Cad. No:12, Beylerbeyi/Üsküdar

Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00 - 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Fatih ilçesinde bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi İslam sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi olma ünvanını taşıyor. Dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olan bu müzede el yazmaları, cam objeler ve ender eserler sergileniyor.

Adres: Binbirdirek, Atmeydanı Cd. No:12, 34122 Fatih/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Müze haftanın her günü 09:00 - 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

Etkileyici ve zarif mimarisi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Yıldız Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bir dönem Osmanlı Devleti'nin idare merkezi olarak da kullanılan Yıldız Sarayı, kendine has bahçesiyle de ayrıca dikkat çekiyor.

Adres: Yıldız, Yıldız Sarayı Müzesi, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00 - 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. (bir süredir restorasyonda olan Yıldız Sarayı Kasım 2022 itibariyle ziyarete kapalıdır)

— Reklam —

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

İstanbul'un en gözde tarihi yapılarından olan Rumeli Hisarı, İstanbul'un fethini kolaylaştırmak için Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Boğazın iki kıyısının en yakınlaştığı noktada Anadolu Hisarı'nın tam karşısında yer alıyor. Günümüzde müze olarak hizmet veren Rumeli Hisarı'nda İstanbul'un fethinde kullanılan toplar, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçası sergileniyor.

Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer İstanbul

Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00 - 18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Oldukça etkileyici bir müze olan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, bir diğer ismiyle İstanbul Mozaik Müzesi olarak da biliniyor. Sultanahmet Meydanı içinde bulunan Arasta Pazarı alanında yer alan müze Bizans saraylarından oldukça iyi korunmuş durumdaki çok sayıda mozaiğe ev sahipliği yapıyor.

Adres: Kabasakal Cad. Torun Arasta Çarşısı Sok. No:103, Sultanahmet Fatih İstanbul

Ziyaret Saatleri: Her gün saat 09:00 - 18:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Fethiye Müzesi

Fethiye Müzesi

Adres: Fethiye Caddesi, Draman Cd., 34087 Fatih/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Kasım 2022 itibariyle restorasyon nedeniyle ziyarete kapalıdır.

Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi

Kulekapı Mevlevihanesi olarak da bilinen Galata Mevlevihanesi, 1975 yılından beri müze olarak hizmet veriyor. Galata Mevlevihanesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunuyor. İstanbul'un en eski mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi, sekizgen planlı yapısıyla 18. yüzyıl Barok tarzının en güzel örneklerinden biri olarak gösterilmektedir.

Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul

Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00 - 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi

İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi

2008 yılında hizmet vermeye başlayan ve islam medeniyetinin bilim ve teknoloji dünyasına katkılarını ziyaretçilerine anlatmayı amaçlayan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Tarihi Yarımada'da Gülhane Parkı içerisinde yer alıyor.

Adres: Can Kurtaran Mah. Alemdar Cad. Has Ahırlar Binası Gülhaneparkı, Sirkeci / İstanbul

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 - 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyanın da en büyük müzeleri arasında yer alıyor. İstanbul müzeleri arasında barındırdığı eser çeşitliliği (bir milyondan fazla eser) açısından öne çıkıyor. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen ilk binası olma özelliğini de taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzesi, ana bina dışında Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi'ne de ev sahipliği yapıyor.

Adres: Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane, Fatih / İstanbul

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 - 18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İstanbul'da Müzekartın Geçmediği Yerler

Müzekartın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait tüm müzelerde geçtiğinden bahsetmiştik.

İstanbul'da bulunan bazı müzeler ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TBMM Milli Saraylar gibi kurumlar tarafından işletiliyor ve bu yerlerde maalesef müzekart geçerli değil.

Bu doğrultuda müzekartın geçerli olmadığı yerler aşağıdaki gibidir;

  • Dolmabahçe Sarayı (TBMM Milli Saraylar)
  • Miniatürk (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
  • Şerefiye Sarnıcı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
  • Panorama 1453 Müzesi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
  • Yerebatan Sarnıcı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)

Müzekart ile İlgili İstisna Durumlar

İstanbul'da müzekartın geçerli olduğu ve geçerli olmadığı yerleri listeledik. Bununla birlikte bazı istisna durumlarda bulunuyor. Öyleki müzekart ile girilen bazı yerlerde ek bölümler olabiliyor ve buralara girişte müzekart geçmeyebiliyor. Tam tersi durumun da geçerli olduğu yerler var ve müzekart ile girilmediği halde içerisindeki bazı bölümlere girişte müzekart geçerli olabiliyor.

Bu istisna durumlar ise şöyle;

  • Dolmabahçe Sarayı'na girişte müzekartın geçerli olmadığını belirtmiştik. Bununla beraber Dolmabahçe Sarayı'ndaki Harem bölümüne girişte müzekart geçerli.
  • Topkapı Sarayı'na girişte ise müzekartın geçerli olduğunu belirtmiştik. Bununla beraber Topkapı Sarayı'nın Harem Dairesi ve Aya İrini gibi bünyesinde bulunan bazı yapılara müzekart ile girilmiyor.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İstanbul Gezi Rehberi

Müzekart Hakkında Merak Edilenler

İzmir'de Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın