Galata Kulesi, İstanbul
Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul'un simgeleri arasında ilk sıralarda yer alan Galata Kulesi, aynı zamanda dünyanın en eski kulelerinden de birisi. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Galata Kulesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için kaleme aldık...
Galata Kulesi: Hakkında
Galata Kulesi, İstanbul'da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden birisi. Yüzyıllardır şehrin en önemli simgelerinden birisi olan 63 metre yüksekliğindeki bu tarihi yapı, ziyaretçilerine şehrin 360 derece muhteşem panoramik manzarasını görme fırsatını sunuyor. Her yıl yerli ve yabancı yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen, 2022 yılında 1.5 milyon ziyaretçi ağırlaması beklenen Galata Kulesi, adını bulunduğu Galata semtinden alıyor.
— Reklam —
Galata Kulesi, 1749'da Beyazıt Kulesi'nin inşasına kadar İstanbul'un en yüksek binasıydı. Osmanlı döneminde Galata Kulesi, hapishane, rasathane ve gözetleme kulesi olarak işlev gördü. 1960 yılında yapılan restorasyonlardan sonra Galata Kulesi ticarileştirildi ve halka açıldı. Bugün kule, İstanbul'un 360 derecelik bir seyir platformu olarak işlev görüyor.
Şimdi gelin, yüzyıllardır İstanbul'un ikonik yapıları arasında yer alan bu muhteşem kuleyi tüm yönleriyle tanıyalım.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Galata Kulesi: Kim Tarafından Ne Zaman İnşa Edildi
- Galata Kulesi'nin ilk inşası Bizans İmparatoru Justinianos tarafından M.S. 507-508 yıllarında ahşap bir yapıda fener kulesi olarak yaptırılmıştır.
- 1204 yılında gerçekleşen Latin İstilası'nda ilk yapı askerlerin yağması sırasında zarar görmüş ve yıkılmıştır.
- Mevcut kule, 1348 - 1349 yıllarında yığma taş yöntemiyle Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilmiştir. Bu dönemde Galata Kulesi'nin kullanım amacı da değişti ve artık Galata Kulesi bir savunma kulesiydi.
- 1446 yılına gelindiğinde ise kulede yenileme yapılmasına karar verildi ve kulenin boyu yükseltildi.
- 1453 yılında İstanbul'un fethi ile birlikte kule Osmanlı Devleti kontrolüne geçti.
- 1509 yılında "Küçük Kıyamet" olan anılan İstanbul Depremi gerçekleşti ve kule bu depremde hasar gördü. 1510 yılında Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarıldı.
- 1800'lü yıllarda ise çeşitli afetler yaşadı. 1831 yılında çıkan yangından ve 1875 yılında gerçekleşen fırtınadan etkilenen Galata Kulesi, tekrar restore edildi.
- Cumhuriyet döneminde 1967 yılında restorasyon gören kule günümüze en yakın haline gelmiştir. Kule son olarak 2020 yılında tekrar restorasyon görmüştür.
Galata Kulesi: Nerede
Galata Kulesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Galata semtinde bulunuyor. İstanbul'un Avrupa yakasında boğaza hakim bir konumda inşa edilen Galata Kulesi, Şişhane ile Karaköy arasında yer almaktadır.
Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul
Galata Kulesi: Nasıl Gidilir
Galata Kulesi'ne gitmenin birçok farklı yolu var.
Özel Araç: Tarlabaşı yolundan Taksim'e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelasından girerek ulaşabilirsiniz. Galata Kulesi civarında birçok otopark bulunuyor. Aracınızı bu otoparklara bırakabilir ve Galata Kulesi'ne geçebilirsiniz.
Metro: Eğer metro ile ulaşımı tercih edecekseniz M2 Hacıosman - Yenikapı hattını kullanabilirsiniz. Şişhane durağında inerek ve ardından yaklaşık 5 dakika yürüyerek Galata Kulesine erişebilirsiniz.
Tramway: T1 Kabataş - Bağcılar tramvay hattı da tercih edebileceğiniz ulaşım yöntemlerinden biridir. Karaköy durağında inebilir ve sağ tarafta kalan yokuşlu yolu yürüyerek Galata Kulesine ulaşabilirsiniz. Yol uzun değil ama biraz yorucu olabilir.
Diğer: Öncelikle Taksim'e ulaşıyorsunuz. Daha sonra İstiklal Caddesi'nin Karaköy yokuşundan aşağı inmeniz yeterli. Yürümek istemezseniz İstiklal Caddesi'nin sonundaki tüneli kullanmak da bir seçenek.
Galata Kulesi: Mimarisi
Galata kulesinin toplam yüksekliği 63 metredir. Dış duvarları 3,75 metre, iç çapı ise 8,95 metre. dış çapı ise 16,45 metre olarak inşa edilmiştir. Toplam ağırlığı yaklaşık olarak 10 bin ton olan Galata Kulesi'nin bu ağırlığının asıl sebebi yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiş olmasıdır.
Galata Kulesi'nin girişinde bir kitabe bulunuyor. 16 mısralık methiye içeren bu kitabe II. Mahmut döneminde yapılan restorasyonda yapılmıştır ve onun adına yazılmıştır.
Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencereyi askerler gözetleme amacıyla kullanıyordu. Galata Kulesi, oldukça yüksek bir giriş katına sahiptir ve bu giriş katından sonra dokuz katı olan 146 merdivenli bir yapıdır.
Silindirik gövdesi üzerindeki pencereler tuğla örgülü yuvarlak kemerlidir. Külah çatının hemen altındaki son iki katın gelişimi silindirik gövdeyi çevreleyen profilli silmelerle vurgulanmıştır. Külah çatının altındaki katı sarmalayan, metal süslemeli şebekeli seyir balkonu mevcuttur. Alt katında ise derin nişli payelere oturan yuvarlak kemerler ve içerisinde tuğla örgü yuvarlak kemerli pencereler mevcuttur.
Günümüzde Galata Kulesi'nin üçüncü kata kadar olan kısmının Ceneviz karakteri taşıdığı, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlenmektedir.
Galata Kulesi: Ziyaret Saatleri
Kule haftanın her günü ziyarete açıktır. Galata Kulesi ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir;
Açılış saati: 08:30
Kapanış saati: 23:00
Gişe Kapanış Saati: 22:00
Eğer Galata Kulesi'ne haftasonu gitmeyi planlıyorsanız çok kalabalık ve uzun kuyruklar olacağını söylemeliyiz. Bu yüzden eğer mümkünse haftaiçi veya erken saatlerde giderseniz kulenin eşsiz manzarasının keyfini daha çok çıkarabilir ve eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Galata Kulesi: Giriş Ücreti
Eğer müzekartınız varsa Galata Kulesi'ne ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Eğer müzekartınız yoksa Galata Kulesi giriş ücreti 175 TL'dir. (2023 yılı itibariyle)
İlk Uçan Kişi: Hezarfen Ahmet Çelebi
Hezarfen Ahmed Çelebi, 1609 yılında doğduğu bilinen dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir. 17. yüzyılda yaşadığı, 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan 4. Murad zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında Hezarfen olarak anıldığı biliniyor. Hezârfen Ahmed Çelebi, İsmail Cevheri adlı bir başka Türk bilginini örnek alarak bugünkü hava taşıtlarının ilkel şeklini gerçekleştirmişti.
Peki bunu nasıl yaptı? Hezarfen Ahmet Çelebi, öncelikle kuşların uçuşunu incelemiş ve Galata Kulesi'nden yapacağı tarihi uçuşundan önce hazırladığı tahtadan kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için ilk tatbikatlarını Okmeydanı'nda rüzgarı izleyerek yapmış. Daha sonra 1638 yılında bir sabah kollarına tahta kanatlar takarak kıyılarda biriken İstanbul halkının gözleri önünde Galata Kulesi'nden kendisini boşluğa bırakarak 6 km süzülmüş, boğazı aşmış ve Üsküdar'ın Doğancılar semtine inmiş. Bu uçuş öyle büyük ses getirmiş ki Avrupa ve İngiltere'de bile ilgiyle karşılanmış, bu uçuşu gösteren gravürler yapılmış. Böylece Hezarfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri haline gelmiş.
Sarayburnu'ndaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan 4. Murad, Hezârfen Ahmed Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş ancak bu derece bilgili ve becerikli bir adamın varlığından kuşkuya düşerek onu Cezayir'e sürgün etmiş. Hezârfen Ahmed Çelebi orada vefat etmiştir.
Hezârfen Ahmed Çelebi'ye ait tek tarihî kayıt ünlü Osmanlı seyyahı ve tarihçisi Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme isimli eserinde geçiyor.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir