İstanbul Gezi Rehberi

Bu içerik en son 29.01.2024 23:26 tarihinde güncellenmiştir.

İstanbul, tarih boyunca dünyanın en önemli şehirlerinden birisiydi ve günümüzde de bu özelliğini koruyor. Birçok farklı medeniyetin hüküm sürdüğü bu şehir topraklarında ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerin izlerini taşıyor. Şehirde bulunan onlarca tarihi eser, İstanbul'u adeta açık hava müzesine dönüştürmüş durumda. Her ilçesinde hatta her semtinde ayrı bir güzellikle karşılaşabilecek olan İstanbul'da gezilecek yerler elbetteki saymakla bitmez. Camiler, saraylar, müzeler, hisarlar, parklar, bahçeler başta olmak üzere doğal ve tarihi birçok destinasyon mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Türkiye'nin nüfus bakımından en kalabalık ili olan İstanbul'u ve İstanbul'da gezilecek yerleri biraz daha yakından inceleyeceğiz.

İstanbul Gezilecek Yerler

İstanbul'u gezinizi kolaylaştırmak için İstanbul'da görmeniz gereken yerler, tarihi mekanlar ve müzeleri sıraladığımız bir liste hazırladık. Öncelikle İstanbul gezilecek yerler haritasıyla başlıyoruz. 

1. Ayasofya

Ayasofya

İstanbul'da gezilecek yerler listesine koyulabilecek çok sayıda yer var fakat ilk sırasını hak eden yer kesinlikle Ayasofya. 

360 yılında, Doğu Roma İmparatoru Konstantios tarafından inşa ettirilen Ayasofya, dünyanın en eski katedrallerinden birisidir.

İnşa edildiği dönemde Megale Ekklesia adıyla anılan ve 5. yüzyılda Hagia Sophia adı verilen bu yapı, 1453'te İstanbul fethedilene kadar bu adı taşımış. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u  feth ettikten sonra Ayasofya'nın cami olmasını emretmiş ve yapının minareleri Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. 1935 yılında müze olan Ayasofya, 2020 yılında ise tekrar ibadete açıldı.

Ayasofya'yı Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

  • Yaz: 09:00-19:00
  • Kış: 09:00-17:00

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ayasofya, İstanbul

2. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii

1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sinan'ın öğrencilerinden mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii, İstanbul'un hatta belki de Türkiye'nin en meşhur camisidir. Yerli ve yabancı tüm turistlerin İstanbul'da ilk uğradıkları yerlerden birisi olan Sultanahmet Camii, yabancı turistler tarafından Blue Mosque (Mavi Camii) adıyla bilinmektedir. Bunun sebebi, caminin içinin 21 bin tane İznik çinisiyle döşenmesi ve masmavi bir görüntüye sahip olmasıdır.

16 tane şerefesi bulunan Sultanahmet Camii'sindeki bu 16 şerefe, Sultan I. Ahmet'in Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. hükümdarı oluşunu simgelemektedir. Ayasofya'nın tam karşısında konumlanan Sultanahmet Camii'sinin kubbesi 43 metre yüksekliğinde olup çapı ise 23,5 metredir.

Cami ibadete açık olduğu için Cuma günleri ve dini bayramlarda çok kalabalık olabiliyor. Bu nedenle camiyi mimari açıdan görmek için gezmek niyetindeyseniz daha sakin olabilecek günleri tercih etmek daha doğru bir seçim olabilir.

3. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Listemizin ilk sıralarında olmayı hak eden bir diğer yapı ise İstanbul'un en turistik bölgesi Tarihi Yarımada'da bulunan Topkapı Sarayı.

İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen Topkapı Sarayı, Fatih ilçesinin Sarayburnu bölgesinde yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca idare merkezi olarak hizmet veren Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924'te müze haline getirilmiştir ve bu özelliğiyle aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk müzesidir.

300.000 metrekarelik bir alanı kapladığı ve yaklaşık 300.000 tane arşiv belgesine ev sahipliği yaptığı için dünyada bulunan saray müzelerinin en büyüklerinden biri. Müzeyi gezmeye gittiğinde Harem bölümü, Hırka-ı Saadet Dairesi, Has Oda, Babü's Saade ve Köşkler Bahçesi'ni görebilirsin. Ayrıca padişahların portrelerine, kıyafetlerine ve silahlarına ev sahipliği yapan İstanbul Kitaplığı'nı da mutlaka ziyaret etmelisin.

Topkapı Sarayı, salı günleri hariç hafta içi 10:00 ile 17:30 saatleri arasında, hafta sonu ise 10:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

4. Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)

Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)

Beyazıt'ta bulunan Tarihi Yarımada'nın en gözde duraklarından bir diğeri de Kapalı Çarşı.

Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen ve 550 yıldır varlığını sağlam bir şekilde sürdüren Kapalı Çarşı için bu özelliğiyle İstanbul'un en eski çarşısı diyebiliriz. İçinde kaybolacağınız sokakları ve dünya altın piyasasına yön veren kuyumcularıyla ünlü. Yabancıların Grand Bazaar adıyla tanıdığı Kapalı Çarşı'da alışveriş yapmanın yanısıra, burada satılan her şeyin İstanbul'un kadim ruhunu yansıttığını göreceksiniz.

İnşa edildiği dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun gelirini artırmak amacını taşıyan çarşı, zamanla gitgide büyümüş ve bölgedeki en önemli ticaret merkezi haline gelmiş. Dünyadaki en eski alışveriş merkezi olarak kabul edilen Kapalı Çarşı, 45.000 metrekarelik bir alana kurulu olmasıyla aynı zamanda dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden birisidir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de adı geçen Kapalı Çarşı, bunun dışında büyüklüğü ve içindeki dükkanlarla başka seyahat kitaplarında da adından bahsettirmiştir.

Yaklaşık 4000 tane dükkana ev sahipliği yapan Kapalı Çarşı, daha önce bahsettiğimiz gibi kuyumcularıyla ünlü. Kapalıçarşı'da kuyumcularının yanı sıra baharatçılar, lokumcular, halılar, kilimler ve kumaşlar da bulabilirsiniz. Kapalı Çarşı'dan hiçbir şey almayacak olsanız bile dükkanlar arasında mutlaka gezinmelisiniz çünkü eski İstanbul'un o nostaljik atmosferini hissetmeden geri dönmek olmaz.

5. Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi, İstanbul denilince akla ilk gelen ve İstanbul'un siluetini oluşturan yapılardan birisi.

Şehrin sembollerin olan Galata Kulesi'nden İstanbul'un muhteşem manzarasını 70 metre yüksekten, 360 derece görebilirsiniz. Galata Kulesi, gün içerisinde o kadar çok turist ağırlıyor ki önünde upuzun kuyruklar görmeniz çok olası.

Dünyadaki en eski kuleler arasında yer alan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Justinianos'un isteğiyle MS 545 yılında inşa edilir fakat bu kule yıkıldıktan sonra 1350'li yıllarda Cenevizliler tarafından tekrar yaptırılır. Yangın ve depremler yüzünden harap olan kule Osmanlı İmparatorluğu tarafından tekrar onarılır. Kulenin en son onarımı ise 2020 yılında yapılmıştır. (bir önceki onarım 1967) En tepesine çıktığınızda harika bir İstanbul manzarası sunan kuleyi;

  • Yaz aylarında 10:00 - 22:00 saatleri arası
  • Kış aylarında 10:00 - 19:00 saatleri arası

ziyaret edebilirsiniz.

Galata Kulesi giriş ücretine ise Temmuz  2021 itibariyle yüzde 200'den fazla zam yapıldı.

Buna göre İBB'ye bağlı BELTUR döneminde 30 TL olan Galata Kulesi giriş ücretleri, 1 Temmuz 2021'den itibaren 100 liraya yükseltildi.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Galata Kulesi, İstanbul

6. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'da Bizans İmparatorluğu döneminden kalan en değerli yapılardan birisi.

İmparator Justinianus'un emriyle 532 yılında inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, yerinde eskiden Stoa Bazilikası'nın bulunması nedeniyle "Bazilika Sarnıcı" adıyla da anılmaktadır. İnşa edildiği yıllarda saray ve halkın su ihtiyacı için kullanılan sarnıç, Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'u fethinden sonra da bir süre boyunca su kaynağı olarak kullanılmaya devam etmiştir.

140 metre uzunlukta ve 70 metre genişlikte olan Yerebatan Sarnıcı'nın derinliği ise 9 metredir. Su depolama kapasitesi 90.000 ton civarında olan Yerebatan Sarnıcı'ndaki en gizemli eser ise Medusa Başı. Sarnıcın kuzeybatısında konumlanan iki sütunun altında bulunan Medusa Başı heykeli, Roma Dönemi'nin en önemli eserlerinden biridir.

Yerebatan Sarnıcı haftanın tüm günleri ziyarete açıktır.

  • Kış döneminde 09:00 - 17:30 saatleri arasında
  • Yaz döneminse 09:00 - 18:30 saatleri arasında

ziyaret edebilirsiniz.

Müzekart'ın geçerli olmadığı Yerebatan Sarnıca giriş ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Yetişkinler İçin: 15 TL
  • Öğrenci ve öğretmenler: 5 TL
  • Yabancılar İçin: 30 TL

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İstanbul'da Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

7. Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı

Günümüzde onlarca önemli eserin bulunduğu, insanların buluşma noktası olan bu İstanbul'un en önemli meydanı için İstanbul'da yapılan turistik gezilerin başlangıç noktası desek yalan olmaz.

Roma İmparatorluğu ve sonrasındaki Bizans döneminde hipodrom olarak kullanılan Sultanahmet Meydanı'nın bir diğer adı da bu sebeple At Meydanı'dır. Bugün de olduğu gibi şehrin toplantı, eğlence, heyecan ve spor merkezi olarak çok uzun bir dönem önemini sürdürmüş. "Büyük Saray" diye bilinen İmparatorluk Sarayı Hipodromun yanından başlar, aşağılara, deniz kenarına kadar uzanırmış. Günümüzde ise halâ kalıntıları görülebilen Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş, Obelisk gibi dikilitaşlar hipodromu ikiye bölmek için kullanılırmış. Bu saydığımız eserler günümüzde Sultanahmet Meydanı'nda çekilen fotoğrafların en önemli öğeleri arasında.

Sultanahmet Meydanı, tahmin edebileceğiniz gibi adını meydanda bulunan Sultanahmet Camii'nden alıyor. 1616 yılında Sultanahmet Camii inşa edildikten sonra buraya Sultanahmet Meydanı denilmeye başlamış.

Meydanı gördükten sonra Sultanahmet Camii'ni mutlaka gezmelisiniz. Daha sonra ise Ayasofya, Topkapı Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Alman Çeşmesi ve Aya İrini Kilisesi gibi gezilecek yerlerle devam etmelisiniz. Tabii ki meşhur Sultanahmet köftesinin de tadına bakmadan olmaz.

8. Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, İstanbul'un o eski atmosferini en iyi yansıtan yerlerden birisi.

17. yüzyılda inşa edilen Mısır Çarşısı, Osmanlı Devleti'nde ticaretin merkezlerinden birisiydi. İnşa edildiği ilk yıllarda Yeni Çarşı (Yeni Camii'nin bitişiğinde inşa edildiği için) ve Valide Çarşısı gibi isimlerle anılan Mısır Çarşısı, zamanla Mısır'dan gelen baharatların satışıyla günümüzdeki ismiyle anılmaya başlamıştır. İstanbul'un en hareketleri bölgelerinden biri olan Eminönü'nde bulunduğu için ulaşımın oldukça kolay olduğu Mısır Çarşısı, turistlerin uğrak yerlerinden birisi.

9. Gülhane Parkı

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, içerisinde bir koru ve gül bahçelerini barındırdı. Türk demokratikleşme tarihinin ilk somut adımı olarak kabul edilen Tanzimat Fermanı 3 Kasım 1839 yılında Abdülmecit döneminde Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı'nda okunmuştur.

Alanında Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi ve İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini barındıran, Türkiye'nin en temiz parklarından biri olan Gülhane Parkı, turistlerin de uğrak noktası. Parkın içindeki çay bahçeleri Tarihi Yarımada'yı gezdikten sonra bir ağaç altında serinleyip yorgunluğunuzu atmak için en doğru tercih.

10. Kız Kulesi

Kız Kulesi

Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan efsaneleri ile ünlü Kız Kulesi, 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir.

İstanbul'un simgelerinden biri olan Kız Kulesi, 5 katlı ve 9 metre yükseklikte olan kule salacak sahile 200 metre mesafededir.

Günümüzde gündüz cafe restaurant olan hizmet veren Kız Kulesi, akşam olunca özel restaurant olan hizmet vermektedir.

Kız Kulesine ulaşım sahilden kalkan teknelerle sağlanmaktadır.

Çeşitli efsaneler anlatılan Kız Kulesi ile ilgili en bilindik efsane ise şudur;

Doğu Roma İmparatoru rüyasında çok sevdiği kızının öleceğini görür. Kızını korumak için denizin ortasına kule yaptırır. Böylece kızını tüm zarardan korumuş olacağını düşünür. Bir gün kuleye getirilen meyve sepeti içinden çıkan yılanın sokması sonucunda genç kız ölür ve efsaneye göre bundan dolayı bu yapı Kız Kulesi olarak anılır.

11. Taksim Meydanı

Taksim Meydanı

İstanbul'un Sultanahmet Meydanı'ndan sonra en meşhur meydanı tabiki Taksim Meydanı. İstanbul'un en hareketli noktalarından biri olan Taksim Meydanı, ortasında Cumhuriyet Anıtı bulunan daire şeklinde bir meydan. Taksim Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı, 1928 yılında yapılmıştır. Anıtın bir tarafı Kurtuluş Savaşı, diğer tarafı ise Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye'yi simgelemektedir. Kurtuluş Savaşı'nın anlatıldığı tarafta Atatürk, askerlerin yanındayken, diğer tarafta İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'ın yanında sivil kıyafetleriyle durmaktadır.

12. İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi, İstanbul'un en popüler ve en simge yerlerinden birisi. İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı'ndan başlayıp tünelde son bulmaktadır. Adını 20. yüzyılda Cumhuriyet'in ilanıyla beraber alan cadde, şuanki görünümüne ise 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz döneminde kavuşmuş. İstanbul'da her saat canlı olan caddelerden biri olan İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi, Emek Sineması gibi bir çok görülmesi gereken nokta bulunmaktadır.

13. Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii

İstanbul'da gezilecek yerler listemizin ziyaretçilerini kendisine en hayran bırakacak yerlerinden bir diğeri olan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden birisidir. Mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camii, İstanbul'un Beyazıt ilçesinde bulunmaktadır. Adından da anlaşılabileceği gibi Kanuni Sultan Süleyman döneminde kendisinin emriyle yaptırılan Süleymaniye Camii, Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonra tahta geçen 4. padişah olması sebebiyle 4 minareye, toplamda da 10. Osmanlı padişahı olması sebebiyle 10 şerefeye sahiptir. 

Mimar Sinan, 1551 - 1557 yılları arasında inşa ettiği Süleymaniye Camii'ni yaparken her detayı çok ince olarak düşünmüştür. Örneğin; akustiği için haftalarca boş küpleri kullanmıştır ve akustiği en iyi şekilde ayarlamak için bir çok deneme yapmıştır. Camide olası böcek ve akrep istilasını önlemek için de devekuşu yumurtası kullanmıştır.

14. Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul'un en gözde tarihi yapılarından bir tanesi. Fatih Sultan Mehmet'in emriyle İstanbul'un fethini kolaylaştırmak için Karadeniz'den Bizans'a gelebilecek yardımları önlemek için 90 günde yapılan Rumeli Hisarı, amacına uygun olarak Boğazkesen Hisarı adıyla da biliniyor.

Boğazın iki kıyısının en yakınlaştığı noktada Anadolu Hisarı'nın tam karşısında yer alan Rumeli Hisarı, üç büyük kulesi ve surlarıyla muhteşem bir yapı. Bir dönem “Rumeli Hisarı Konserleri” gibi bir çok açıkhava etkinliğine ev sahipliği yapan Rumeli Hisarı, günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor ve İstanbul'un fethinde kullanılan toplar, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçası sergileniyor.

15. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Günümüzde müze olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devleti'nin 31. padişahı olan Sultan Abdulmecid tarafından inşa ettirilmiştir. 1843 yılında inşasına başlanılan ve 1856 yılında tamamlanan Dolmabahçe Sarayı, 250.000 metrekare gibi dev bir alanda yapılmıştır.

İstanbul'un en önemli simge yapılarından birisi olan saray, batı mimarisinden izler taşıyan ihtişamlı bir görünüme sahiptir.

Atatürk'ün son günlerini geçirmesinden dolayı ayrı bir manevi değeri olan Dolmabahçe sarayı, Türkiye'deki en büyük saraylar arasında.

Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 - 16:00 saatleri arası ziyarete açık olan Dolmabahçe Sarayı'nın giriş ücretleri ise şöyledir;

  • Selamlık Tam Bilet: 50 TL
  • Harem Tam Bilet: 40 TL
  • Selamlık + Harem: 80 TL

Müze Kart sadece Dolmabahçe Sarayı'nın Harem bölümünde geçerlidir.

16. Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı

Yıldırım Beyazıt döneminde 1395 yılında inşa edilen Anadolu Hisarı, konum olarak tüm ihtişamıyla Rumeli Hisarı'nın tam karşısında bulunuyor. İstanbul'un “Anadolu Hisarı” semtinde bulunan ve Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı, yaklaşık 7.000 metrekarelik bir alan üzerinde kuruludur. Döneminde boğazlardan geçen gemilerin kontrolü için inşa edilen ve bu amaçla kullanılan Anadolu Hisarı, Osmanlı Devleti'nın boğazlardaki gemi trafiğini kontrolü için çok büyük önem taşımasına karşın Rumeli Hisarı inşa edildikten sonra önemini zamanla yitirdi. Günümüzde bazı bölümleri yıkılmış olan Anadolu Hisarı'nın ortasından ise yol geçmektedir.

17. Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

İstanbul'un Avrupa yakasında yer alan Belgrad Ormanı, İstanbul'da yaşayanların şehrin kalabalığından ve stresinden uzaklaşmak ve nefes almak için uğradığı yerlerin başında geliyor. İstanbul'un adeta oksijen kaynağı olan Belgrad Ormanı'nın 6 km'lik parkurunda sabah yürüyüşü / koşusu yapabilir veya kahvaltılık malzemelerinizi getirip ormanın içinde bulunan piknik masalarında kuş sesleri eşliğinde kahvaltınızı yapabilirsiniz. Özellikle haftasonları çok yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Belgrad Ormanı'na aracınız ile giriş yapacaksanız girişler ücretli ve 2 Nisan 2022 zammıyla beraber 30 TL olarak ücretlendiriliyor.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İstanbul'da Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

İstanbul'a Yakın Haftasonu Gezilecek Yerler

18. Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan'ın emriyle inşa ettirilen Yıldız Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yıldız Sarayı, II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti'nin idare merkezi olarak kullanılmıştır. II. Abdülhamit döneminde sarayın genişletilmesi ve dekorasyonuyla özel olarak ilgilenmiştir.

Etkileyici ve zarif mimari yapısıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti'nden kalma en son saray eseri olma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle diğer saraylardan ayrı bir yere sahiptir.

Yıldız Sarayı, yıllar içerisinde yapılan birçok eklemelerle son halini almıştır. Bu yüzden saray arazisinde farklı özelliklerde birçok bina ve yapıya rastlanmaktadır. Bu bina ve yapılar aşağıdaki gibidir;

  • Büyük Mabeyn Köşkü
  • Çit Kasrı
  • Güvercinlik Binası
  • Yaveran Köşkleri
  • Hünkar Dairesi
  • Tiyatro ve Opera Evi
  • Şale Köşkü
  • Harem Daireleri
  • Marangozhane
  • Saray Kütüphanesi
  • Yıldız Hamidiye Camii
  • Seyir Köşkü
  • Küçük Mabeyn Köşkü
  • Porselen Üretim Evi
  • Saray Müzesi
  • Şehir Müzesi

Yeşillikler içindeki koruda yer alan Yıldız Sarayı'nın bölümleri Osmanlı'nın son dönemine tanıklık etmek isteyenlerin görmeleri gereken yerler arasındadır.

Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Yıldız Sarayı'nı 10:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. (Gişeler saat 16:00'da kapanıyor)

NOT: Yıldız Sarayı bir süredir restorasyonda ve ziyarete kapalıdır. Ne zaman ziyarete açılacağı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

19. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Ortaköy Camii

Halk arasında "Ortaköy Camii" olarak bilinen "Büyük Mecidiye Camii", boğazın kenarında Boğaziçi Köprüsü'nün ayağına yakın bir konumda bulunuyor. Meşhur Ortaköy fotoğraflarının ana karakteri olan Ortaköy Camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış.

Oldukça büyük pencerelere sahip olan Ortaköy Camii'nin bu sayede içi oldukça fazla ışık alıyor. Neo Barok tarzda tasarlanan cami, hem iç yapısıyla hem dış görünüşüyle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Yakın zamanda restorasyon geçiren Ortaköy Camii, şuan ibadete açıktır.

İstanbul Nerededir

Asya ve Avrupa Kıtası'nın tam birleştiği noktada bulunan İstanbul, iki kıtada da ait kara parçaları bulunan bir şehirdir. Tekirdağ ve İzmit şehirleri arasında yer alan İstanbul, Marmara ve Karadeniz kıyılarında yer almaktadır. İstanbul'un tam karşısında Prens Adaları ve Yalova yer almaktadır.

— Reklam —

İstanbul'a Nasıl Gidilir

Pek çok yönden oldukça gelişmiş olan ve çok yoğun bir nüfusa sahip olan İstanbul'a denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Uçak: İstanbul'a havayolu ile ulaşım Türkiye'nin ve dünyanın bir çok şehrinden mümkündür. Eğer uçakla İstanbul'a gidecekseniz, varolan 2 havalimanından (İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı) birini tercih edebilirsiniz.

Yurtiçi uçuşlarda ortalama 1-2 saat içerisinde ulaşımın mümkün olduğu İstanbul'a, uçak bileti satın alacağınız firmaya bağlı olmak zere ortalama 150 TL - 500 TL arası bir ücretle ulaşım sağlamak mümkündür.

Otobüs: İstanbul'a, Türkiye'nin hemen hemen tüm şehirlerinden otobüs ile ulaşım seçeneği mevcuttur. İstanbul'a otobüs ile ulaşımı otobüs bileti aldığınız firma ve bulunduğunuz şehire göre değişmekle birlikte ortalama 70 TL - 200 TL arasında bir ücretle sağlayabilirsiniz.

Bazı şehirlerden otobüs seçeneğiyle İstanbul'a ulaşım süresü ise aşağıdaki gibidir;

  • Ankara'dan İstanbul'a Otobüs İle Ulaşım: 6 - 8 saat.
  • İzmir'den İstanbul'a Otobüs İle Ulaşım: 8 - 10 saat.
  • Bursa'dan İstanbul'a Otobüs İle Ulaşım: 3 - 5 saat.
  • Adana'dan İstanbul'a Otobüs İle Ulaşım: 14 - 18 saat.

Deniz Yolu: Türkiye'nin farklı yerlerinden denizyolu ile İstanbul'a ulaşım mümkündür.

Deniz otobüslerini kullanarak İstanbul'a ile gitmek isterseniz;

  • Avşa Adası - Bostancı
  • Avşa Adası - Yenikapı
  • Marmara Adası - Bostancı
  • Bursa - Kadıköy
  • Eskihisar - Topçular
  • Yalova - Yenikapı
  • Bursa - Yenikapı

deniz otobüsü hatlarını kullanabilirsiniz.

Aralık 2021 itibariyle İstanbul'a ulaşım sağlayan deniz otobüslerini kullanarak ortalama 50 TL ücretle ulaşım sağlayabilirsiniz. Hatların güncel bilet fiyatları hakkında güncel bilgiler için İDO resmi internet adresini inceleyebilirsiniz.

Tren: Arifiye, Gebze, Sapancı'dan hızlı tren ile İstanbul'a ulaşım seçeneği bulunmaktadır.

Ayrıca dilerseniz;

  • İstanbul - Ankara
  • İstanbul - Konya
  • İstanbul - Eskişehir

arası da tren ile ulaşım seçeneği bulunmaktadır.

Güncel bilet fiyatları ve tren saatleri hakkında bilgi almak için TCDD resmi internet adresini inceleyebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın