Pamukkale Gezi Rehberi
Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.
Pamukkale, Denizli'ye bağlı bir ilçedir ve Büyük Menderes Nehri'nin bir kolu olan Çürüksu Çayı'nın doğduğu bölgede yer almaktadır. Şehir merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Pamukkale, tarihi ve kültürel açıdan oldukça önemli bir yerdir ve dünyanın her yerinden turistler tarafından ziyaret edilmektedir. İlçe, antik çağlardan itibaren pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve antik kentlerden ören yerlerine, tarihi kiliselerden arkeolojik kalıntılara kadar birçok değerli yapıya sahiptir.
Pamukkale, 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Hierapolis Antik Kenti ve Tiyatrosu ile meşhurdur. Ayrıca Antik Kleopatra Havuzu, Laodikeia Antik Kenti ve St. Philippe Martyrion Kilisesi gibi ikonik yerleri de barındırmaktadır.
İlçe, aynı zamanda şifalı termal sularıyla da ünlüdür ve Türkiye'nin beyaz cenneti olarak anılır. Pamukkale travertenleri yanı sıra Karahayıt Kaplıcası gibi kaynaklara da ev sahipliği yapar. Dünyanın en saygın seyahat dergilerinde bile yer alan Pamukkale'de gezilecek yerler listenizi sizlerle paylaşıyoruz.
Pamukkale: Ne kadar sürede gezilir
Pamukkale'deki gezinizi bir günde tamamlayabilir ve hatta bir günde tüm ilçeyi gezip görebilirsiniz. Tüm alanı gezmek için yaklaşık 4-5 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Ören alanının üç farklı giriş kapısı bulunuyor. Önce üst kapıdan (güney kapısı olarak da bilinir) girerek Hierapolis Antik Kenti'ni ziyaret etmenizi ve ardından Antik Havuz'da yüzmenizi öneririz. Daha sonra, travertenlere geçebilirsiniz.
— Reklam —
Pamukkale: Ne zaman gidilir
Pamukkale, şifalı suları, antik kentleri, kültürel mirası ve kaplıca turizmi ile ünlüdür ve elverişli iklimi sayesinde yılın her döneminde ziyaret edilebilir bir yerdir. Bununla birlikte, kış aylarında hava daha serin ve yağışlı olabileceğinden, en uygun seyahat dönemi yaz sezonu veya bahar ayları olacaktır.
Pamukkale: Gezilecek yerler
Pamukkale Travertenleri
Pamukkale denilince akla gelen bu bembeyaz doğal güzellik listenizin başında olmalı. Yılın her mevsimi turist ağırlayan mekanda şifalı sularda hem yalın ayak yürüyebilir hem de manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Denizli'ye geldiğinizde muhtemelen rotanızın ilk sırasında Pamukkale Travertenleri olacaktır. Kimyasal reaksiyon sonucunda yağışların oluşturduğu bu oluşumları ilk gördüğünüzde kendinizi karın ortasında gibi hissedebilirsiniz. Yumuşak görünümlü sert kayalara ilk bastığınızda şaşırabilir ve bu kayaların nasıl bu kadar sert olduğunu merak edebilirsiniz.
Ayakkabı ile girilmesinin yasak olduğu konusunda uyarmak isteriz. Bu nedenle girişte ayakkabılarınızı çıkarmanız ve elinize almanız gerekmektedir. Travertenlerin oluşturduğu bu küçük havuzlara girmek isterseniz yanınıza yedek kıyafet almanız gerekiyor.
Biraz zor olabilen yürüyüş sonrası tepeye çıkarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca travertenlerin bitişiğinde dinlenebileceğiniz bir cafe de bulunmaktadır. Burada manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Türkiye'nin en meşhur doğal güzellikleri arasında yer alan travertenlere ulaşım ise oldukça kolaydır. Şehir merkezine yakın konumda bulunan Pamukkale Travertenlerine her yarım saatte bir kalkan minibüsler bulunmaktadır. Bu dolmuşlara Denizli otogarından veya merkezdeki duraklardan binebilirsiniz.
Şehir dışından kendi aracınızla geliyorsanız Denizli'ye girdikten sonra şehir merkezine ulaşmanız ve Ankara Bulvarı'na gitmeniz gerekiyor. Ankara Bulvarı'na geldikten sonra Develi rotanızı takip ederek yolunuza devam edebilirsiniz. 20 kilometrelik bir yolculuktan sonra Pamukkale Travertenlerine ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Pamukkale Travertenleri'nin giriş ücreti 2023 yılı itibari ile 200 TL'dir.
Kleopatra Havuzu (Hierapolis Antik Havuz)
Hierapolis Antik Kenti'nde yer alan bu havuz tam anlamıyla bir şifa deposu. Yaz ve kış dönemlerinde birçok kişinin gelip yüzdüğü havuzdan sık sık anlatılan efsaneye göre, o dönemde Güzellik Kraliçesi Kleopatra bile bu havuza yüzmeye gelirmiş.
Efsanelere konu olan bu havuzun tarihi MS 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemde meydana gelen deprem sonrası oluşan çukura suların dolması ile oluşan Antik Havuz, o zamandan beri şifa bulmak isteyenlerin uğrak yeri olmuştur.
Termal suların altında kalan ve yüzerken insanları tarih öncesi çağlara götüren ören yerleri oldukça ilgi görüyor.
Antik Havuz'a ulaşmak için Hierapolis, Travertenlerin ve havuzun bir arada olduğu alana girmeniz yeterli. Buraya giriş yaptıktan sonra Antik Havuz'da dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz.
Yaz ve Kış saati uygulamaları bulunan Hierapolis Antik Havuz'u 15 Nisan - 2 Ekim tarihleri arasında her gün 08:00 - 21:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında kış saati programı başlamakta olup, havuz kapanış saati 17:00 olarak belirtilmiştir.
Hierapolis Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hierapolis Antik Kenti, mistik bir atmosfere sahiptir. "Kutsal Şehir" olarak bilinen harabelerde çok sayıda dini tapınak bulunuyor. MÖ 2. yüzyılda Bergama Kralı II. Eumenes tarafından yaptırıldığı bilinen bu antik kent, harika fotoğraflar çekebileceğiniz ve saatlerce gezebileceğiniz yerlerden biri.
Buraya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bazı yapılar bulunuyor. Bu yapıları şöyle sıralayabiliriz:
- Frontinus Caddesi
- Kuzey Bizans Kapısı
- Triton Çeşme Binası
- Agora
- Güney Bizans Kapısı
- Spor salonu
- Apollon Tapınağı
- Su Kanalları
Son yıllarda yapılan kazılarda bulunan "Cehennem Kapısı" da burada en çok merak edilen yapılar arasında yer alıyor. Bu keşif ölüler diyarına girişi beraberinde getirmiş ve efsanelere konu olan Kutsal Şehir'in gizeminin aydınlatılmasına yardımcı olmuştur.
Hierapolis antik kentini yaz döneminde 08.00 - 21.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarında ise ziyaret saatleri 08.00 ile 17.00 arasında değişmektedir. Antik kenti haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
St. Philippe Martyrion Kilisesi
Hierapolis'e oldukça yakın olan bu tarihi kilise de MS 4. veya 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir diğer önemli yapıdır. Burası Pamukkale'nin sahip olduğu en eski kalıntılardan biri olarak kabul ediliyor. Hristiyanlığı tüm dünyaya yaymak için yola çıkan ve görevini yerine getiremeden bu bölgede hayatını kaybeden Aziz Philippe'in anısına yapılmış bir yapıdır.
Kilise adını İsa'nın 12 havarisinden birinden almıştır. Dini ve kültürel değeri yüksek olan bu yer, ilk bakışta terk edilmiş bir köyü andırıyor. Aziz Philippe'in mezarının görevini yerine getiremeden burada öldüğü sanılıyor ancak bu konuda kesin bir bilgi yok.
Laodikya (Laodikeia) Antik Kenti
Denizli şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Laodikya Antik Kenti, M.Ö. 260 yıllarına kadar uzanan kalıntılardan oluşmaktadır.
Romalılar Laodikya'ya büyük önem vermişler ve daha güzel olması için ellerinden geleni yapmışlar. Ancak MS 60. yılda meydana gelen depremden sonra şehirde büyük hasar meydana geldi. Bu depremden sonra artık meşhur olan stadyum, kiliseler, tiyatrolar ve hamamlar ayakta kalmıştır.
Anadolu'nun en büyük stadyumu, kiliseleri, tiyatroları, hamamları ve daha birçok yapısıyla bu değerli antik kenti görmeden şehirden ayrılmamalısınız. Burada bulunan Laodikya Kilisesi, Hristiyanlık için büyük bir anlam taşımaktadır. Çünkü bu kilise Hristiyan dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapıları arasında yer almaktadır.
2023 yılı itibari ile Laodikya Antik Kenti giriş ücreti 75 Türk Lirasıdır.
Pamukkale: Nerede ve nasıl gidilir
Pamukkale, Ege Bölgesi'nin doğusunda, Denizli şehir merkezinin 22 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Yani, Pamukkale'ye ulaşmak için öncelikle Denizli'ye gitmeniz gerekiyor.
Eğer havayolu ile ulaşımı düşünüyorsanız; Denizli şehir merkezine 63 km uzaklıkta bulunan Denizli Çardak Havalimanı'na Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus Hava Yolları'nın direkt veya aktarmalı seferleri ile ulaşabilirsiniz. Denizli Çardak Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım BAY-TUR Havalimanı servisleri ile sağlanıyor. Güncel uçuş saatleri ve hizmet saatlerini BAY-TUR Havalimanı servislerinin resmi internet sitesinden kontrol edebilirsiniz.
Eğer otobüs ile ulaşımı tercih edenlerdenseniz Denizli'ye sık seferler düzenleyen Metro, Pamukkale Turizm, Kamil Koç, Ulusoy vb. firmalardan dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Pamukkale'ye ulaşım için ise yapmanız gereken tek şey Denizli Otogarı'ndan 20 dakikada bir kalkan Pamukkale servislerine binmek. Hem konforlu hem de uygun fiyatlarla sağlanan bu ulaşım sonunda Pamukkale ilçesine ulaşabilirsiniz.
Pamukkale: Nerede kalınır
Özellikle termal otelleri ile ünlü olan Pamukkale'de konaklama için birçok seçenek bulunuyor.
Turistlerin ilk tercihi termal oteller olsa da butik ve lüks otel seçenekleri de bulunmakta ve bir gecelik konaklama maliyeti ortalama 800 - 1.000 Türk Lirası arasında değişebilmektedir.
Pamukkale için en çok tercih edilen otellerden bahsedecek olursak Venus Suite, Richmond Pamukkale Thermal ve Ayapam ilk sıralarda yer alıyor.
Denizli şehir merkezinde konaklamak isterseniz daha fazla seçeneğiniz olacak ve buradaki oteller gecelik ortalama 1.000 - 1.500 Türk Lirası konaklama ücreti alıyor.
Merkezde en çok tercih edilen oteller ise Konakk Residence, North Point Hotel ve Anemon Denizli.
Pamukkale: Ne yenir
Denizli'ye bağlı bir ilçe olan Pamukkale, yöresel lezzetler açısından oldukça zengindir. Burada bulabileceğiniz Denizli yöresine ait yemekler arasında Çiğ Dolma, Kuyu Kebabı, Börülce Böreği, Yen Böreği, Yaprak Sarma, Denizli Kebabı ve Keşkek gibi tatları mutlaka denemelisiniz.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
İzmir, Selçuk (Efes Antik Kenti) Gezi Rehberi