İzmir, Selçuk (Efes Antik Kenti) Gezi Rehberi
Bu içerik en son 20.07.2024 18:23 tarihinde güncellenmiştir.
İzmir'e yaklaşık 80 km uzaklıkta konumlanan Selçuk, şehrin en popüler gezi rotalarından biri. Bunun en büyük sebebi Efes Antik Kenti'ne ev sahipliği yapması olsa da Selçuk sadece bununla sınırlı değil.
Özellikle yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ilçenin tarihi 8.600 yıl önceye kadar uzanıyor. Neolitik Çağ'dan günümüze kadar nüfus barındıran değerli bir coğrafya olan Selçuk, Artemis Tapınağı'yla Paganizm, Meryem Ana Evi ve St. John Kilisesi'yle Hristiyanlığın, İsa Bey Camii'siyle İslamiyet'in dönemlerini yansıtan 3 dinin yayıldığı bir coğrafya. Unesco Listesinde bulunan bir çok yapıya da ev sahipliği yapan Selçuk'ta Efes, Efes Ören Yeri, Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Bazilikası, Çukuriçi Höyük olmak üzere toplam dört bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Selçuk Gezilecek Yerler
İzmir'in Selçuk ilçesi için sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük açık hava müzesi desek yalan olmaz. Gelin şimdi hep beraber sizin için derlediğimiz Selçuk'ta gezilecek yerlerin listesini inceleyelim.
1. Efes Antik Kenti
2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren "Efes" Dünya Miras alanı; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır.
Antik Dönem'in en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur.
Helenistik ve Roma Dönemi'nin üstün kentleşme, mimarlık ve dini tarihine ışık tutan simgeleri barındıran Efes'te farklı dönemlere ait en üstün mimari ve kent planlama örnekleri bulunmaktadır. Antik kent, İzmir'in Selçuk ilçesine 3 km mesafede bulunuyor. Hangi yoldan gelirseniz gelin Selçuk çevresinde Efes'e yönlendiren tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.
- 2022 Yılı Efes Antik Kenti Giriş Ücreti: 150 TL
- Efes Yamaç Evler Giriş Ücreti: 65 TL
Öğretmen ve öğrencilere ise giriş ücretsiz.
Eğer Müzekart'ınız varsa Efes'e ücretsiz giriş yapabilirsiniz, eğer Müzekartınız yoksa en mantıklı seçenek ise gitmeden önce 60 TL'ye Müzekart çıkartmak.
Efes, haftanın her günü ziyarete açık olup yaz ve kış sezonuna göre ziyaret saatleri değişkenlik gösterebiliyor.
Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri (1 Nisan – 31 Ekim Arası)
- Açılış Saati: 08:00
- Kapanış Saati: 19:30
Kış Dönemi Ziyaret Saatleri (31 Ekim – 1 Nisan Arası)
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 18:00
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
2. Efes Müzesi
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Müzesi, yakınlarında bulunan Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır.
En bilinen eser, Artemis Tapınağı'nda bulunan Artemis Heykelidir.
Arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılan müze yılın her günü 08:30-17:30 saatleri arası ziyarete açıktır.
Efes Müzesine giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 50 TL olup Müzekart ile giriş mümkündür. Eğer Müzekartınız yoksa müzenin içerisindeki gişelerden 60 TL ücretle satın alabilir (yıllık) ve Türkiye çapında bir çok müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Eğer Efes Antik Kenti'ni ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Müzekart çıkartmanız mantıklı bir seçim olacaktır böylece aynı kartla hem müzeyi hem de Efes Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz.
3. Şirince Köyü
İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı bu küçük ve şirin köy, ilçe merkezine 8 km mesafededir. (arabayla yaklaşık 15 dakika)
Selçuk ilçe otogarından kalkan turkuaz dolmuşlarla da ulaşım sağlayabileceğiniz Şirince köyünde, birbirinden güzel meyve ağaçlarının dalından meyve yiyebilir, Şirince'nin meşhur meyveli şaraplarını tadabilirsiniz. Bu şirin köyde köy kahvaltısı yapabilir, zeytinyağının hasından alabilir ve Şirince'nin otlu ve patatesli gözlemesinden tadabilir ve köy manzarasına karşı kahve keyfi yapabilirsiniz.
Merak edenler için, Şirince köyünün isminin hikayesi de oldukça ilginç. Nüfus mübadelesinden önce bir Rum köyü olan Şirince Köyü'ne Rumlar Kırkınca (Kirkince) diyorlardı. Daha sonra bu köyde Rumeli'den gelen Türkler yaşamaya başladı ve Türkler buraya Çirkince demeye başladılar fakat daha sonra burası çirkin değil şirin bir yer olduğu için zamanla Şirince adını aldı.
Zeytinyağı, şarap ve diğer tarım ürünleri üretilen Şirince, yıllar içinde tanınır hâle geldikçe yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği meşhur bir köy hâline geldi. 2012 yılında ise ününe ün kattı. Hatırlayacağınız gibi; 2012 yılında tüm dünya 21 Aralık'ta kıyametin kopacağına yönelik söylentilerle çalkalanmıştı. Maya Takvimine göre 2012 yılında kıyamet kopacağı ve kıyamet koptuğu zaman sadece Şirince Köyü'nün kurtulacağı iddia edilmişti. Tabiki tüm bunlar bir iddia olarak kaldı ve kıyamet kopmadı ancak Şirince Köyü böylece daha çok tanınmış oldu.
4. Meryem Ana Evi
Selçuk merkeze yaklaşık 9 km uzaklıkta ve Efes Harabelerine yaklaşık 15 dakika mesafede bulunan Meryem Ana Evi, dünyada manevi açıdan çok değerli yerlerden birisi. Papa IV. Paul tarafından Hristiyan dünyası için resmi bir hac merkezi olarak ilan edilen Meryem Ana Evi'ni her yıl on binlerce Katolik Hristiyan hacı olmak amacıyla ziyaret ediyor.
Peki burası neden bu kadar önemli bir yer?
Meryem Ana Evi, Hz. Meryem'in, Hz. İsa'nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği, St. John ile birlikte yaşamının son yıllarını geçirdiğine inanılan bir yer. Katherina Emerich isimli Alman bir rahibe bu evi görür ve rüyasında gördükleri araştırılarak burası bulunur. Daha sonra bu bölge kutsal ve dini bir merkez haline gelir, hastalara şifa aranan, adaklar adanan kutsal bir mabet haline gelir.
15 Ağustos tarihinde Meryem Ana'nın göğe yükseldiğine inanılan Hristiyan dünyasından ziyaretçiler her yıl bu tarihlerde bölgeye gelerek geleneksel ayinlerini gerçekleştirmektedirler. Hristiyanlar burada mum yakıp, para, aşk ve mutluluğu simgeleyen üç çeşmeden ayrı ayrı su içerek hacı oluyor.
Sadece taksi ve özel araçla gidilebilen Meryem Ana Evi'nin giriş ücreti ise 10 TL.
5. Artemis Tapınağı
Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, Antik dünyanın 7 harikasından biriydi.
Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş olan tapınak Efes'te milattan önce 550'li yıllarda inşa edilmiştir. Tamamen mermerden inşa edilen tapınaktan günümüzde sadece bir kaç mermer parçası kalmıştır.
Antik çağda dönemin en büyük heykeltraşları tarafından yapılan tapınağın 125 metre uzunluğa, 65 metre genişliğe ve 25 metre yüksekliğe sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Artemis Tapınağından çıkarılan 2 heykel günümüzde Selçuk Müzesi'nde sergilenmektedir.
Artemis Tapınağını ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
6. Ayasuluk Kalesi (Selçuk Kalesi)
Ayasuluk Kalesi'nin bir diğer adı da Selçuk Kalesi. Ayasuluk Tepesi'nin zirvesinde bulunan Ayasuluk Kalesi, Selçuk'un hemen girişinde yer alıyor. Ayasuluk Tepesi neresidir derseniz, burası için de ufak bir parantez açmak lazım. Ayasuluk Tepesi, arkeolojik bakımdan çok önemli bir yer ve Efes'in de ilk yerleşim yeri.
Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılan Ayasuluk Kalesi 15 kule ve 2 kapıya sahip. Selçuk'u kuş bakışı izlemek ve coğrafyanın güzelliğine şahit olmak için mükemmel bir konumda bulunuyor. Kaleye giriş ise ücretli ve 2022 yılı itibariyle giriş ücreti 15 TL.
7. Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası, Efes antik kentinin yakınında, Panayır Dağı'nın eteklerinde yer alıyor. Bu mağara, hem İslam'da hem de Hıristiyanlıkta geçen Yedi Uyurlar hikayesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak biliniyor. Kuran'da Kehf suresinde adı geçen Ahsab-ı Kehf Mağarası'nın Tarsus veya Afşin'de olduğu genel olarak kabul edilirken, Hristiyanlar Efes'te bu konumu benimsemişlerdir.
Mağaradan bahsetmişken yedi uyuyanlar efsanesini es geçmek de olmaz. Yedi Uyurlar efsanesi, yüzyıllarca hiç yaşlanmadan uyumuş bir grup insanın hikayesini anlatır. M.S. 250 yılında yedi Hıristiyan genç imparatora karşı gelir ve onun onuruna tapınağa kurban sunmayı reddeder. Ölüm tehditleri alınca bir mağaraya sığınırlar. İmparator, mağaranın girişine bir duvar inşa edilmesini emreder ve bir süre sonra Yedi Uyurlar uykuya dalar. Gençler uyandığında içlerinden biri yiyecek almak için şehre gider. Genç adam bir fırından ekmek almak için eski parayı verdiğinde, kendisinin ve arkadaşlarının sadece bir gece değil, iki asırdır uyuduklarını fark eder. Çünkü artık Decius dönemi (249-251) değil, II. Theodosius dönemi (408-450) yaşanıyordur.
Geçmişte yapılan kazılarda burada bir kilise ve çok sayıda mezar ortaya çıkarılmış. Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında kutsal kabul edilen Yedi Uyurlar ile ilgili yazıtlar görüldüğünde buranın efsanevi kilise olduğu kabul edilmiştir. Yedi Uyurlar Mağarası, Selçuk'ta gezilebilecek ücretsiz popüler bir turistik yerler arasında bulunuyor.
8. St. John Bazilikası (Aziz Yohannes Bazilikası)
St. Jean Bazilikası, Ayasuluk Tepesi'nde Selçuk Kalesine yakın bir konumda (yaklaşık 3 dakika yürüme mesafesi) yer alıyor. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından depremden zarar gören önceki ahşap çatılı binanın yerine yaptırılmıştır. Haç planlı, altı kubbeli ve üç nefli şekilde yaptırılmıştır. Efes ve Batı Anadolu'da hristiyanlık dininin yayılmasında etkili bir rol oynayan ve 12 havariden birisi olan Aziz Yohannes'in mezarının bu bazilika altında olduğu düşünülüyor. Bu açıdan bazilika hristiyanlar için oldukça önemli bir yapıdır.
Aziz Yohannes Bazilikasına giriş ücretli ve 2022 yılı itibariyle giriş ücreti 40 TL'dir. Müze kartın geçerli olduğu mekanı her gün 08:00 - 18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.