Bursa Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu'nun eski başkenti olması sebebiyle tarihi bakımdan önemli bir şehir olduğu gibi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir şehir. Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri ve Türkiye'nin en kalabalık 4. şehri olan Bursa'da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Bursa Nerededir

Bursa, Marmara Bölgesi'nin güneyinde yer alıyor. Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden birisi olan Bursa'nın doğusunda Bilecik, güneyinde Kütahya, batısında Balıkesir ve kuzeyinde Yalova illeri bulunuyor.

Bursa'ya seyahat edecekseniz çevre birkaç ilin şehre uzaklığı ve ulaşabileceğiniz süreler şu şekilde;

  • İstanbul - Bursa arası 149 kilometre ve yaklaşık 2 saat 5 dakikadır.
  • Yalova - Bursa arası 68 kilometre ve yaklaşık 1 saat 5 dakika
  • Kocaeli - Bursa arası 132 kilometre ve yaklaşık 1 saat 45 dakikadır.
  • Bilecik - Bursa arası 96 kilometre ve yaklaşık 1 saat 37 dakika
  • Balıkesir - Bursa arası 153 kilometre olup yaklaşık 2 saat 5 dakikadır.

— Reklam —

Bursa'ya Nasıl Gidilir

Eğer İstanbul'dan Bursa'ya gidecekseniz en doğru seçim önce Mudanya'ya geçmektir. Mudanya'dan da Bursa şehir merkezine kolayca ulaşabilirsiniz. Mudanya ile Bursa merkez arası sadece 30 kilometre ve araçla ortalama 40 dakikadır. Özel aracınız olmasa bile Mudanya'dan Bursa şehir merkezine F3 numaralı otobüsle gidebilirsiniz.

BUDO (Deniz Otobüsü): İstanbul'dan Bursa'ya araçsız gitmenin en kolay yolu BUDO seferleridir. Bu deniz otobüslerini kullanarak yaklaşık 1 saat 50 dakikada Bursa'ya ulaşabilirsiniz. Kabataş veya Büyükçekmece'den sadece yolcular için (araçlar için değil) günlük seferler bulunmaktadır. Detaylı bilgi ve zaman çizelgesi için tıklayın.

İDO (Deniz Otobüsü): İDO'nun İstanbul - Mudanya arasında Beşiktaş, Kadıköy, Yenikapı - Bursa deniz otobüsü hattı bulunmaktadır. Yolculuk bindiğiniz durağa değişmekle birlikte yaklaşık 90 dakika sürüyor ve günde ortalama iki karşılıklı sefer bulunuyor. Deniz otobüslerinin sadece yolcular için olduğunu hatırlamakta fayda var. İDO saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

İstanbul'dan Bursa'ya Araba ile Ulaşım: İzmit Körfezi'ne giden Osmangazi Köprüsü'nü kullanmak isterseniz sadece 2 saatte Bursa'ya ulaşmanız mümkün. Ancak tabiki köprü geçiş ücretlerini göz önünde bulundurmalısınız. Körfezi dolaşmaya çalışırsanız en fazla 3 saatte Bursa'ya ulaşabilirsiniz.

Havayolu ile Bursa'ya Ulaşım: Bazı büyükşehirlerden Bursa Yenişehir Havalimanı'na tarifeli seferler bulunuyor. Bu illerden bazıları Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Trabzon'dur.

Bursa'ya Ne Zaman Gidilir

Bursa'da bir şehir gezisi düşünüyorsanız, Temmuz - Eylül arası aylar en uygun zamanlardır. Bununla beraber Bursa özellikle kış turizmi ile de önplana çıkan bir şehir. Eğer kış tatili planınız varsa en uygun zaman ise Ocak - Şubat aylarıdır.

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa, ziyaretçilerini tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle büyüleyen bir şehir. İşte sizin için hazırladığımız Bursa'da gezilecek yerler listesi...

1. Uludağ

Uludağ

Uludağ, Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağıdır. (Rakım: 2543 metre) Ülkemizin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa'nın en turistik yeri olan Uludağ'da ilk otel 1933 yılında kurulmuş. Bu tarihten itibaren kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, bugün Türkiye'de kayak için en çok tercih edilen yerlerden biridir.

Doğal güzellikler ile çevrili Uludağ Milli Parkı'nda trekking, dağ bisikleti, kaya tırmanışı, dağcılık ve kampçılık gibi birçok sporu yapabilirsiniz. Uludağ'da uluslararası standartlarda kayak merkezleri, 5 yıldızlı oteller ve bungalov oteller bulunuyor. Özellikle kış aylarında dünyanın dört bir yanından binlerce turist ağırlayan Uludağ, ziyaretçilerine dağ yamaçlarında yemyeşil yaylaları ve buzul gölleri ile eşsiz doğa manzaraları sunuyor.

2. Mudanya

Mudanya

Bursa'nın turizm açısından en gelişmiş ilçesi olan Mudanya, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

İstanbul'dan feribotla 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşılabildiği için hem hafta sonu tatilleri hem de yaz tatilleri için oldukça fazla tercih edilen Mudanya, gelişmiş turizm olanakları, deniz kenarındaki butik otelleri, kafeleri, eğlence mekanları ve sahil çay bahçeleri ile oldukça ilgi görüyor.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İstanbul'a Yakın Haftasonu Gezilecek Yerler

M.Ö. 700'lü yıllara dayanan köklü bir geçmişe sahip olan semt, Orhan Bey tarafından 1321 yılında fethedilerek Osmanlı Devleti'ne katılmıştır.

Mudanya'da görmeniz gereken bir çok yer var.

  • İtilaf Devletleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 1922 yılında Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı binayı müze olarak ziyaret edebilirsiniz.
  • 18. yüzyıl mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan tarihi konakları ve yol kenarındaki şirin kafeleriyle ünlü Eski Girit Mahallesi'nde gezebilirsiniz.
  • Yıldıztepe'den panoramik Mudanya manzarasını izleyebilirsiniz.
  • Güzelyalı Plajı ve Mudanya Plajı'nda akşam yürüyüşleri yapabilirsiniz.
  • Mudanya Ortodoks Kilisesi ve Uğur Mumcu Kültür Merkezi de Mudanya'da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Bursa'da denize girebileceğiniz en güzel plajlar da Mudanya'da bulunuyor. Denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz en popüler Mudanya Plajları ise aşağıdaki gibidir;

  • Eşkel Plajı
  • Kumsal Plajı
  • Eğerce Plajı
  • Burgaz Altınkum Plajı
  • Coşkunöz Halk Plajı
  • Kumyaka Halk Plajı

Mudanya'da ayrıca sahil boyunca sıra sıra birbirinden güzel balık restoranları bulunuyor. Marmara Denizi manzarası eşliğinde mevsimlik balık ve yöresel mezelerin tadına bakmak isterseniz bu yerleri tercih edebilirsiniz.

3. İnegöl

İnegöl

Bursa şehir merkezine 47 kilometre uzaklıktaki İnegöl ilçesi, büyük bir alana yayılmış muhteşem ormanları, şifalı kaplıcaları ve yemekleri (özellikle İnegöl Köftesi) ile tanınıyor.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bursa'nın Meşhur Yemekleri ve Yeme - İçme Mekanları

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri (~250.000 nüfus) ve Türkiye'nin en gelişmiş sanayi merkezleri arasında olan İnegöl, oldukça gelişmiş bir mutfak kültürüne de sahip. (tarih boyunca aldığı Kafkas, Balkan ve Anadolu göçleri bu mutfak kültürünün oluşmasında etkili olmuş) Yeni lezzetler arayanların uğraması gereken duraklardan birisi olan ilçede, Kafkas ve Balkan yemeklerinin yanı sıra lezzetli İnegöl köftelerinin de sunulduğu birçok kaliteli restoran görebilirsiniz.

Şifalı suları ile sağlık turizmi konusunda dikkat çeken İnegöl, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile hem doğa gezilerinin hem de tarih  meraklılarının tercih ettiği yerler arasındadır. İnegöl'de görmeniz gereken bazı şeyler ise aşağıdaki gibidir;

  • Oylat Kaplıcaları
  • Oylat Mağarası
  • Oylat Şelalesi
  • İshakpaşa Külliyesi
  • İnegöl Kent Müzesi
  • Alaçam Şelalesi ve Kanyonu

4. Ulu Camii

Ulu Camii

Bursa Ulu Camii, Bursa'nın simge yapılarının başında geliyor. 20 adet görkemli kubbeye sahip olan Ulu Camii, Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Osmangazi ilçesi Ulucami Caddesi üzerinde şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hanlar Bölgesi'nde yer alan Ulu Camii, 1400 yılında inşa edilmiş ve 1855 depreminden sonra yenilenmiştir. İhtişamı ile yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakan Bursa Ulu Camii'de Kabe kapısını örten saf altınla süslenmiş ipek örtü de sergileniyor.

Yıldırım Beyazıt döneminde 1396-1400 yılları arasında yaptırılan Bursa Ulu Cami, Türkiye'nin en güzel camilerinden biri olarak kabul ediliyor. Bursa'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan caminin bazı özellikleri ise aşağıdaki gibidir;

  • 20 kubbesi bulunmaktadır.
  • Kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır.
  • İç alanı 3.165 m2'lik bir alanı kaplamaktadır.
  • İç mekânı süsleyen kündekari tekniği ve Osmanlı hat sanatı ile yapılmış çinileri, minyatürleri ve ahşap işlemeleri görülmeye değerdir.
  • Duvarları tümüyle düzgün kesme taş ile örülmüştür.
  • Doğu kapısı tarafında (imam odası bitişiğinde) yüksekçe bir yere asılan saf altın iplik ile üzerine ayetler işlenmiş olan siyah örtü bulunmaktadır. Bu örtü daha önce bahsettiğimiz Kâbe kapısının örtüsüdür. (Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferi sonrası getirilmiştir)

5. Koza Han

Koza Han

Bursa gezilecek yerler denilince kimilerinin aklına ilk olarak hanlar gelir. Haksız da değiller ve özellikle Koza Han'ın ünü turistik geziler yapanlar arasında oldukça yaygınlaşmıştır. Hanlar Bölgesi'nde Ulu Cami ile Orhan Camii arasında bulunan Koza Han, 15. yüzyılın sonunda II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Koza Han, Bursa'nın tarihi alışveriş merkezi olarak biliniyor.

Günümüzde Koza Han'daki dükkanlarda ipek kumaşlar, eşarplar, şallar, aksesuarlar, el işi ürünler, ev tekstili ürünleri ve hediyelik eşyalar bulunmaktadır.

Koza Han'ın ziyaret saatleri ise şöyledir;

  • Hafta içi 08:00 – 19:30
  • Cumartesi 08:00 – 20:00
  • Pazar 10:30 – 18:30

6. Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü, adeta bir açıkhava müzesi. 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Cumalıkızık Köyü, 700 yılı aşkın tarihi ile Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz bir yer. Son yıllarda Bursa'ya yapılan tarihi ve kültürel gezilerin gözde destinasyonlarından birisi olan ve hatta dünyanın dört bir yanından fotoğrafçıların dahi ilgisini çeken Cumalıkızık Köyü, sizi modern dünyanın karmaşasından Osmanlı dönemine geri götürerek adeta bir zaman yolculuğuna çıkaracak.

Uludağ'ın eteklerinde yer alan ve yaz aylarında serin havası ile gezmek için ideal olan Cumalıkızık Köyü, yüzlerce yıllık tarihi evleri, yöresel Bursa yemeklerini tadabileceğiniz küçük restoranları ve küçük pansiyonları ile misafirlerini ağırlıyor. Dilerseniz günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi dilerseniz bu pansiyonlarda birkaç gün konaklayabilirsiniz.

Geziniz sırasında Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi'ni mutlaka ziyaret edin. Bu müzede yöre halkının yüzlerce yıllık günlük hayatından kesitler ve köy halkının kişisel eşyaları sergileniyor. Ayrıca tarihi Cumalıkızık Camii de ziyaret edebileceğiniz bir başka yer. Bir çok kişi Cumalıkızık Köyü'nü köylülerin yetiştirdiği organik ürünlerle hazırladıkları köy kahvaltıları için de ziyaret ediyor. (köy kahvaltıları konusunda son zamanlarda biraz şikayet bulunuyor, karar tamamen sizin)

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Cumalıkızık'ta Ne Yapılır?

7. Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü

Bursa gezilecek yerler rehberinde önerebileceğimiz bir diğer turistik yapı ise dünyadaki dört örnekten biri olan Çarşılı Irgandı Köprüsü. Irgandı Köprüsü'ne benzer yapılar Venedik, Floransa ve Bulgaristan/Lofça'da bulunuyor.

Dünyanın en eski çarşı köprüsü olduğu tahmin edilen Irgandı Köprüsü, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip. Diğer şehirlerdeki benzerlerine göre genel olarak daha gösterişli olduğunu söylemek de mümkün. 1442 yılında Gökdere üzerine inşa edilen köprü Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlıyor.

Yüzyıllar önce yapıldığından köprü zaman zaman hasar görmüş hatta büyük oranda yıkılıp yeniden yapılmış. 19. yüzyılda yaşanan sel ve deprem felaketleri köprüye büyük zarar vermiş. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar çekilirken köprüyü bombalayarak hasar vermişler.

Son olarak 2004 yılında restore edilen Irgandı Köprüsü'nde başta çini olmak üzere çeşitli el sanatları ürünlerinin satışını yapılıyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri olan Irgandı Köprüsü, Bursa'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

8. Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi

Bursa'nın en önemli tarihi mekanlarından bir diğeri Muradiye Külliyesi. 2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Muradiye Külliyesi, Osmanlı döneminde Bursa'da inşa edilen son külliye olma özelliğini taşıyor.

1425 yılında Sultan II. Murat döneminde inşa edilen külliyede hamam, cami, medrese ve türbeler bulunuyor. Yemyeşil ağaçlarla kaplı bahçesinde 12 tane türbe bulunuyor. Osmanlı dönemi mezar taşları külliyede dikkat çekici öğeler arasında bulunuyor.

Osmangazi'de bulunan Muradiye Külliyesi, Bursa merkezde gezilecek en önemli yer olarak tanımlanabilir. Kompleksin bulunduğu Muradiye Mahallesi'ne yürüyerek de ulaşabileceğiniz gibi direkt otobüslerle de ulaşım sağlanabilmektedir.

9. Bursa Kalesi

Bursa Kalesi

Şehirdeki bir diğer tarihi yapı ise günümüze kadar ulaşan Bursa Kalesi. Yaklaşık 2 km uzunluğunda surlara sahip kalenin 14 burcu ve 5 kapısı bulunuyor. Ortapazar Caddesi üzerinde bulunan Saltanat Kapısı kalenin ana giriş kapısı.

Moloz taş ve bloklardan yapılan Bursa Kalesi, Ulu Camii'ne oldukça yakın bir konumda bulunuyor. MÖ 1. yüz yılda Bitinyalılar tarafından inşa edilen kalede Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini de görmek mümkün.

Kaleden Ulu Cami ve Bursa şehir manzarasının keyfini çıkarabilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Bursa şehir merkezine uğradıysanız ulaşımınızın da oldukça rahat olacağı Bursa Kalesi'ne uğramayı ihmal etmeyin.

10. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe, Bursa'nın simge yapılarından bir diğeri. Şehrin her yerinden görülebilen ve motifleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan dini bir yapı olan Yeşil Türbe, Bursa gezilecek yerler listesinde en önemli dini ve sanatsal eserler arasında yer alıyor. 1421 yılında Çelebi Mehmet (1. Mehmet) tarafından yaptırılan türbe, inşaatı tamamlandıktan kısa bir süre sonra kendisinin ebedi istirahatgahı olmuştur. Ayrıca türbede Çelebi Mehmet'in aile üyelerinin de mezarları bulunmaktadır.

Yeşil Türbe, 15. yüzyıl mimarisi hakkında da net ipuçları veren iki katlı bir yapı. İçerisinde bulunan mihrap, döneminin sayılı eserleri arasında yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli külliyesi olarak kabul edilen Yeşil Türbe'nin sekiz cephesi (sekizgen prizma formu) bulunmaktadır. Tüm duvarları turkuaz çinilerle kaplıdır ve bu özelliği ile Osmanlı döneminin eşsiz yapıları arasındadır. Ayrıca türbenin içi, lahitler, mihrap, duvarlar ve cepheler çinilerle süslenmiştir.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın