Cumalıkızık'ta Ne Yapılır?

Bu içerik en son 23.02.2024 23:39 tarihinde güncellenmiştir.

Cumalıkızık Nerededir

Cumalıkızık köyü Bursa'nın Yıldırım İlçesinde Uludağ eteklerinde yer almaktadır. Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa şehir merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktadır.

Cumalıkızık Tarihçesi

Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180'i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır.

Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir. Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi'nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa'yı, 1331 yılında İznik'i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır.

— Reklam —

Cumalıkızık Adı Nereden Gelmektedir

Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ'ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı "kızık" adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Cumalıkızık'a 2 - 3 saat ayırmanız yeterli olur. Eğer kahvaltı yapacaksanız +1 saat daha ekleyebilirsiniz.
Gelmişken mevsimine göre ilkbahar - yaz böğürtlen ve ahududu, sonbahar - kış kestane almanızı öneririz.

Cumalıkızık'a Nasıl Gidilir

Ulaşımı il merkezinden kalkan belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri veya yine metro hattı ile ya da dolmuşlarla sağlanabilmektedir. Otobüs ya da metro veya dolmuşlar vasıtasıyla hiç beklemeden ulaşım sağlanabilmekte ve dönüşte de yine hiç otobüs veya ulaşım aracı beklemeden dönüş yapabileceğiniz bir ulaşım ağı mevcut bulunmaktadır. Ulaşım açısından il merkezine uzak olmamasından dolayı kendi özel aracınızla gitmenizde de zorluk çekmezsiniz. İl merkezine yaklaşık uzaklığı ise 20 km civarındadır.

Cumalıkızık'ta Neler Yapılır

  • Cumalıkızık, sabah kahvaltısıyla ünlüdür. Genellikle klasik serpme kahvaltı şeklinde sunulur. Özellikle hafta sonları, kalabalık olabileceğinden erken saatlerde gitmeye çalışın.
  • Ayrıca üzerinden biraz süre geçse de Emrah'ın başrolünü oynadığı Kınalı Kar dizisini hatırlayacaksınız. Bu dizi, köyün ün kazanmasına neden olan faktörlerden biridir. Dizinin çekildiği konakları ziyaret edebilirsiniz, Bunlardan biri Bulanlar Konağı'dır.
  • Cumalıkızık köyünün meşhur ahududalarını denemeyi unutmayın. Haziran ayında köyde Ahududu Festivali'ne katılma şansınız olabilir. Ayrıca, festivale gidemiyorsanız, köyde yapılan ahududu reçellerinden pazarda da bulabilirsiniz.
  • Köy pazarını ziyaret etmek de harika bir deneyim olacaktır. Köye girdiğinizde sizi karşılayan ilk yer genellikle bu pazardır. Köyde üretilen reçeller, tarhanalar, erişteler, patikler ve oyalı tülbentler gibi ürünleri burada bulabilirsiniz. Bu alışverişi ziyaretin sonuna bırakırsanız, dönüşte topluca alışveriş yapabilirsiniz. Benim kişisel favorilerimden biri köy ekmeği, bu tür pazarlardan almayı en çok sevdiğim şeydir.
  • Köyün girişinde unutulmaması gereken bir anıt ağaç bulunuyor, ona da göz atmayı unutmayın.

Cumalıkızık'ta Ne Yenir

Cumalıkızık köyünü keşfetmek için ziyaret ettiğinizde tarihi güzelliklerinin yanı sıra lezzetli yemekleri de deneyimleyebilirsiniz. Kahvaltı için oldukça popüler olan Cumalıkızık'ta peynirli, patatesli, kıymalı ve ıspanaklı gözlemeler en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer alır.

Cumalıkızık'ın enfes gözlemeleri dışında "sac kavurma," "mantı," "mücver," "tarhana çorbası" ve "erişte pilavı" gibi lezzetleri de tadabilirsiniz.

Tarihi bir köyde yemek yediğinizde iyi bir hizmet almak da önemlidir. Bu nedenle, müşterilerin deneyimlerine dayanarak size birkaç mekan önerisi sunmak istiyoruz, böylece karnınızı doyururken keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Cumalıkızık'ta Nerede Yenir

Cumalıkızık, arnavut kaldırımları, canlı renkli evleri ve tarihi dokusuyla Türkiye'nin önde gelen meşhur köylerinden biridir. Bursa'yı ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı popüler bir yer olan Cumalıkızık'ta yemek konusunda kahvaltı mekanları önplana çıkıyor. Size önerebileceğimiz birkaç mekan ise şöyle;

  • Sultan Gözleme Evi
  • Otantik Kahvaltı Evi Cumalıkızık
  • Kadıefendi Konağı
  • Kızık Sofrası
  • Nida-i İkram Kahvaltı ve Gözleme Evi
  • Uludağ Konak

Cumalıkızık Gezilecek Yerler

Küçük bir köy olan Cumalıkızık, 2-3 saat gibi bir sürede rahatlıkla gezilebilir.

Cumalıkızık sokaklarında kaybolurum diye korkmanıza gerek yok çünkü dönüp dolaşıp aynı yere çıkıyorsunuz. Kınalı Kar dizisine ev sahipliği yapan Cumalıkızık, 2000'li yılların başında iyice tanınmaya başlayan bir yer. Özellikle dizinin yayınlandığı dönemde hayranlarının akın akın ziyaretçi ağırlayan bu güzel köy, günümüzde İstanbul'a yakın olmasıyla oldukça popüler bir gezi rotası.

Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık Evleri

Genellikle 3 katlı, taş ve kerpiç evlerden oluşan Cumalıkızık Evleri, mavi, sarı ve pembenin en güzel tonlarından oluşuyor.

250 civarında ev bulunan köyde günümüzde 180 tanesi kullanılmakta.

Geçmiş yılların izlerini taşıyan bu evlerin bir kısmı pansiyon, restoran veya kahvaltı mekanı olarak kullanılıyor.

Anıt Çınarlar

Cumalıkızık Anıt Çınarları

Bursa zaten şehir olarak yıllara meydan okuyan anıt ağaçlarıyla meşhur.

Cumalıkızık'ta da bu anıt ağaçlardan görülüyor. Özellikle köy meydanında iki kocaman çınar ağacı karşılıyor ziyaretçilerini.

Anıt ağaçların çevresinde hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Buralardan kendinize veya yakınlarınıza ufak hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi'ni ziyaret ederek Cumalıkızık'ın tarihini ve kültürünü inceleyebilirsiniz.

2015 yılında köy halkının katkılarıyla açılan müzede geçmiş yıllarda kullanılan tarım aletleri, köyde yaşayanların geçmişte kullandıkları ev eşyaları ve gündelik yaşamın sergilendiği bir köşe bulunuyor. Girişin ücretsiz olduğu müzeyi pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Cin Aralığı

Cin Aralığı

Cumalıkızık'ın belki de en meşhur yeri "Cin Aralığı"

Yaklaşık 80 cm genişliğinde olan "Cin Aralığı" dünyanın en dar sokağı olarak biliniyor. Aynı anda yanyana iki kişinin geçemediği sokağın diğer bir özelliği ise sokağın karşıdan bakıldığında çıkmaz sokak gibi görünmesi. Sokağın başına gelmeden sokağın farkedilmesi imkansız.

Cumalıkızık Nerede Kalınır

Cumalıkızık'ta konaklama için çok fazla alternatif olmamakla beraber Cumalıkızık otellerinde konaklamak için önceden rezervasyon yaptırmanız oldukça önemlidir. Cumalıkızık'ın temiz havasında dinlenmiş hissederek uyanmak isterseniz sizin için önerebileceğimiz birkaç alternatif Cumalıkızık pansiyonu bulunuyor.

Bulanlar Pansiyon Hotel

Bulanlar Pansiyon Hotel, Bursa'nın turistik noktalarından Cumalıkızık'ta, tarihi bir konakta misafirlerini ağırlamaktadır. Misafirlerine oda kahvaltı konseptinde hizmet veren ve her sabah konuklarına doğal ürünlerden oluşan bir köy kahvaltısı sunan tesiste, öğlen ve akşam yemeklerinde ise a la carte restoran hizmet vermektedir. Detaylar için otelin kendi websitesinden bilgi alabilirsiniz.

Abbas-ı Alâ Butik Pansiyon

Cumalıkızık köy hayatını deneyimlemek isteyenlerin tercihlerinden biri olabilecek Cumalıkızık Abbas-ı Alâ Butik Pansiyon'da Cumalıkızık'ta konaklamak için alternatiflerinizden bir diğeridir. Toplam 15 yatak kapasitesine sahip bu pansiyon hotelde konforla konaklayabileceğiniz 2 ve 3 kişilik odalar bulunmaktadır. Misafirleri için her sabah doğal ürünlerden oluşan köy kahvaltısı servisi bulunan otel hakkında daha fazla bilgiye web sitesinden erişebilirsiniz.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İstanbul'a Yakın Haftasonu Gezilecek Yerler

Bursa Gezi Rehberi

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın