Tunus Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.03.2024 17:07 tarihinde güncellenmiştir.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve zengin bir tarihi geçmişi olan Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta, bu medeniyetlerden miras kalan birçok eser bulunmaktadır. Bu yazımızda, bölgesinin en gözde ülkelerinden biri olan Tunus'u ve Tunus'ta görülmesi gereken yerleri ele alacağız.

Tunus Nerededir

Kuzey Afrika‘da Akdeniz'e kıyısı olan Tunus, zengin tarihi geçmişi olan ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan topraklarda yer alan bir Arap İslam ülkesi. Tunus'un batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz bulunuyor. 

Tunus Nasıl Bir Ülke

Tunus, egzotik kültürü, lezzetli yerel mutfağı, sıcakkanlı insanları, tarihi yapıları ile farklı destinasyonlar görmeyi ve keşfetmeyi sevenleri memnun edebilecek bir zenginlikte.

Kuzey Afrika'nın politik olarak en ılımlı ülkelerinden biri olarak kabul edilen Tunus, geleneksel İslam kültürü ile modern hayatın harika bir şekilde dengeliyor. Antik Medine'nin yanında şehirlerde restoranlar, kafeler, barlar bulunuyor ve hepsi de gerçekten çok Avrupai bir havaya sahip.

Tunus Para Birimi Nedir

Tunus para birimi olarak "Tunus Dinarı" kullanmaktadır.

Tunus Dinarı'nın ISO 4217 kodu "TND" dir.

2024 yılı itibariyle güncel kurla 1 Tunus Dinarı 9.70 Türk Lirasına eşittir.

Tunus'a Ne Zaman Gidilir

Tunus'un kuzeyi genellikle tipik Akdeniz iklimine sahip. Yazları sıcak kuru, kışları ise ılık ve yağışlı geçiyor. Türkiye ve Mısır gibi Akdeniz güneşinden güzel bir pay alan Tunus için de haziran – temmuz arası aylar kıyı bölgeleri için ideal seyahat zamanları.

İlkbahar ve sonbahar aylarında turist yoğunluğu yaza göre nispeten daha az oluyor. Güney bölgesindeki çöl arazilerine gidecekseniz en uygun aylar bu zamanlar. Sahra yazın dayanılmaz sıcaklara, kışın ise geceleri dondurucu soğuğa sahip oluyor. Kış sezonu Tunus'un en düşük zamanı ve otel fiyatları aralık – şubat arasında oldukça düşük oluyor.

— Reklam —

Tunus Vize İstiyor Mu

Tunus'a giderken vize almanız gerekmiyor. Vize formunu uçakta dolduruyorsunuz ve kontrol memuruna bir kopyasını veriyorsunuz. Sizde kalan kısmı kaybetmeyin, yoksa yeniden doldurmak durumunda kalırsınız. Kontrol memuru sayısı az olduğundan, ve sıcak kanlı memurların sohbete yatkın olmasından dolayı maalesef kuyruk uzun ve yavaş ilerliyor.

Tunus'a Nasıl Gidilir

Tunusair ve THY'nin İstanbul'dan direkt uçuşları ile yaklaşık olarak 3 saatte Tunus Carthage Havaalanına ulaşabilirsiniz.

Tunus'ta Konuşulan Diller

Tunus'un resmi dili Arapça'dır.

Fakat Arapça dışında "Tounsi" veya "Derja" olarak adlandırılan Tunus Arapçası ile Berberi dilleri de Tunus'ta konuşulmaktadır.

Resmi olmasa da ticari ilişkilerde, eğitimde ve basılı yayınlarda Fransızca da kullanılmaktadır. Fransızca aynı zamanda ülke içinde pek çok tabelada da yer almaktadır.

Önemli Bilgiler

Paranızı otelinizin resepsiyonunda bozdurun.

Sokaktaki çocuklar size birşey vermek isterse almayın, hediye gibi verilen şeylerin ücretlerini isteyecekler.

Mağazalarda ikramlar olabilir, karşılığında alışveriş beklentisi var dikkat edin.

Değerli eşyalarınızı yanınızda bulundurun, otel odasında bırakmayın.

Pazarlık yapın. Alacağınız neredeyse her şeyi yarı fiyatına alabilirsiniz.

Çöle yakın bölgelerde konaklayacaksanız; yılan, akrep gibi canlılara dikkat edin.

Yanınızda böcek ısırmasına karşı ilaç ve sinek kovan bulundurun.

Seyahat sigortası yaptırın.

Çeşme sularını, hayrat sularını içmeyin. Tunuslular alışık olduğundan onlara rahatsızlık vermez fakat size dokunabilir.

Tunus Mutfağı

Berberilerden kuskus, Romalılardan zeytin ve zeytinyağı, Araplardan kahve ve baharat, Osmanlılar'dan ise şerbetli tatlıları alarak mutfaklarını zenginleşmiş bir mutfak. Tunus mutfağında öne çıkan geleneksel yemekler şunlardır;

  • Kuskus: Genellikle et, balık ya da sebze sote sosu ile servis edilir.
  • Harissa: Acı biber, domates, baharatlar ve zeytinyağı ile hazırlanan bir ezme.
  • Salade Mechouia: Kızartılmış sebze salatası, çoğunlukla biber, bazen de dilimlenmiş haşlanmış yumurta ekleniyor.
  • Tajine: Soğuk servis edilen baharatlı bir tür kiş. Aynı isimde bir Fas yemeği var, onla karıştırılmamalı.
  • Brik: Türk böreğinin Tunus versiyonu. Genellikle içinde ton balığı, yumurta, soğan, maydanoz bulunuyor ve derin yağda kızartılıyor.
  • Merguez: Bir tür biftek sosu. (çok baharatlı)
  • Filfil Mahshi: İçinde biftek ve harissa olan biber.
  • Lablabi: Sarımsak ve kimyonun içine iyice yedirildiği bir nohut çorbası.
  • Marqa: Domates ve zeytin eşliğinde yavaşça pişirilen bir et ve sebze yahnisi.
  • Ojja: Yağda yumurta. İçinde ek olarak harissa, domates, biber ve bazen de et bulunabiliyor.

Tunus'ta en popüler olan alkolsüz içecek nane çayı. Şehrin hemen her yanında kolayca bulunan çay ocaklarında, geleneksel nane çayını otantik demlik ve bardaklarda geleneksel olarak sunuluyor. Tunus'ta sevilerek tüketilen bir içecek ise yakından tanıdığımız boza. Taze meyve suları, limonata ve badem sütü de, Tunus'ta içilebilecek alkolsüz seçenekler. Kola ile karıştırılarak ikram edilen hurma likörü olan thibarine ve boukha adı verilen fındık brendisi denenebilecek alkollü içeceklerden. Yerel bira markası Celtia da oldukça lezzetli bir içime sahip.

Tunus, kaliteli şarap üretimiyle zaman zaman ön plana çıkıyor. Romalılara ev sahipliği yapmış coğrafyada, üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi çok eski zamanlara dayanıyor. Haut Mornag, Magon ve Sidi Saad rağbet gören kırmızı şarap markaları. Beyaz şarapta ise Thibar, Koudiat, Muscat de Kelibia ve Blanc de Blanc oldukça ünlü.

— Reklam —

Tunus'ta Ulaşım

Ülkedeki yolculuğunuz boyunca taksi ve otobüs ile ulaşımı işinizi kolaylaştırır. Uzak mesafedeki gezileriniz için ise günlük düzenlenen turları tercih edebilirsiniz. Gezilerinizde Atlas Okyanusu'ndan gelen nemli ve serin hava, Akdeniz'in ılık havası ve Sahra'dan gelen kuru ve sıcak hava etkisinde karışık bir iklim size eşlik eder.

Tunus Gezilecek Yerler

Tunus gezilecek yerler listesinde bahsettiğimiz turistik alanların konumlarını sizler için oluşturduğumuz Google Maps haritasında işaretledik. İhtiyaç duyduğunuz anda akıllı telefon veya tabletlerinizden aşağıdaki linke tıklayıp bu yerlerin konumlarını görebilirsiniz.

Google Maps haritasını açmak için buraya tıklayın.

1. Tunis

Tunis, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un modern başkenti Tunis'te ağaçların sıralandığı sokaklar, modern binalar ve kalabalık kaldırımlar ile kafelerin süslediği mahalleler tam bir Avrupa havasına sahip. Bu Avrupai karakterinin yanı sıra daracık sokakları, dev camileri ve göz alıcı sarayları ile Arap esintisini de hissettiriyor.

Souk el Attarine (Parfüm Pazarı), Souk de Etoffes (Tuhafiye Pazarı), Souk des Tapis (Halıcılar Çarşısı), Souk des Orfevres (Kuyumcular Çarşısı), Souk de la Laine (Yün Pazarı), Souk de Chechias (Şapka Pazarı) ve Souk des Femmes (Kadınlar Pazarı) mutlaka uğranması gereken çarşılar arasında.

2. Medina

Medina, Tunus Gezilecek Yerler

Medina Bölgesi Tunus'un en eski yerleşim merkezi. Bölgede bulunan camiler, medreseler, hamamlar sizi çok etkileyecektir. Ayrıca bölgede bulunan çarşılar alışveriş yapmayacak bile olsanız keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak cinsten.

3. Bardo Müzesi

Bardo Müzesi, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un başkenti Tunis'te bulunan Bardo Müzesi, onlarca salona yayılan irili ufaklı yüzlerce muhteşem mozaiğiyle "Dünyanın en büyük mozaik müzesi" ünvanını fazlasıyla hak ediyor. Müzenin en büyük rakibi ise Gaziantep'te Zeugma Mozaikleri'nin sergilendiği Gaziantep Müzesi.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Gaziantep Gezi Rehberi

4. Chebika

Chebika, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un eşsiz doğasına tanık olabileceğiniz bölge, sessiz ve huzurlu atmosferi ile gündelik yaşamın her türlü koşuşturmasından uzaklaşıp kendinizi dinleyebileceğiniz bir atmosfere sahip.

Bir vahayı çağrıştıran muhteşem şelaleler, gizemli mağaralar ve taşlı tepelerde yetişen hurma ağaçları ile olağanüstü bir görüntü sunuyor. Daha çok doğa severlerin rotasına giren bölgede yürüyüş, bisiklet ve cipli safari turları düzenleniyor.

5. Hammamet

Hammamet, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un önemli tatil beldelerinden biri olan şehir, son zamanlarda açılan yeni otellerle birlikte oteller cennetini andırmaktadır.

Sıcak deniz suyu, muhteşem plajları ve su sporları meraklılarını tatmin edecek organizasyonları ile yılın her dönemi canlılığını koruyor. Her şey dahil otellerin olmasının yanında Hammamet'in harika bir şehir merkezi de bulunuyor.

Hammamet'te Arapça kadar Fransızca da konuşulmaktadır.

6. Sidi Bou Said

Sidi Bou Said, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un mavi beyaz küçük cenneti: Sidi Bou Said!

Başkent Tunis'in kuzeyinde yaklaşık 20 km mesafede yer alan mavi beyaz küçük bir cennet. Tunus körfezine hakim bir tepede yer alan bu güzel ve şirin belde geleneksel beyaz evleri ile geleneksel yaşamla modern dünyayı buluşturuyor. Şehrin sokaklarında sıralanan kafeler, sanat galerileri ve çiçeklerle bezenmiş hediyelik eşya satıcıları ziyaretçilere hizmet veriyor. Sidi Bou Said, Kartaca'yı ziyaret etmek isteyenler için günübirlik gidip gelinebilecek ve kalmak için çok uygun bir yer.

7. Kartaca

Kartaca

Kartaca, tarihi Tunus'tan da eski olan ve Sidi Bou Said şehrine yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan bir yer. M.Ö. 800'lü yıllara dayanan bir tarihi olan bir Kartaca, bir Fenike kolonisi / şehir devletiydi. Fenike dilinde "Kart-hadaşt" yani "yeni şehir" anlamına gelen Kartaca döneminde Akdenizin en büyüğü, en zengini ve güçlüsüydü. Hükümdarı meşhur "Hannibal" ile de bilinen Kartaca, sahip olduğu arkeolojik kalıntılar ve tarihi öneminden dolayı UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alıyor.

8. Sahra Çölü

Sahra Çölü, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'a her gelenin mutlaka görmesi gereken yerlerden birisi olan dünyanın en büyük çölü Sahra Çölü‘ne ülkenin her yerinden turlar yapılıyor. Doğu Kum Denizi olarak da bilinen çöl, Güney Tunus'un çok büyük bir kısmını kaplıyor.

Çölü en iyi cip ya da deve ile dolaşabilirsiniz fakat geleneksel bir çadırda kalacağınız gecenin romantizmini hiçbir yerde bulamazsınız. En muhteşem kum tepelerinden biri olan Nefta'yı görmeyi sakın ihmal etmeyin.

9. Matmata

Matmata, Tunus Gezilecek Yerler

Tunus'un güneyinde en eski Berberi yerleşimlerinden biri olan Matmata, geleneksel Berberi yaşamını deneyimleyebileceğiniz benzersiz bir fırsat sunuyor.

Star Wars serisinin bir filminde karşımıza çıkan bu yer film için yapılmış bir set değil, 5.yüzyıldan beri insanların yaşadığı bir kasaba!

Film yönetmeni George Lucas burayı ziyaret ettiğinde o kadar hayran kalmış ki filmin bir bölümünü bu köyde çekmiş. Matmata, Ghorfas adı verilen petek biçiminde tahıl ambarları ve Berberi zamanından kalma mimarisiyle gerçekten başka bir gezegen izlenimi veriyor.

10. Sousse

Sousse

Ülkenin doğu kıyı şeridinde bulunan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Eskiden askeri bir limana da sahip olan kent altın gibi kumsalları ile meşhur. Hem çok turistik bir tatil yeri hem de kusursuz bir şekilde korunmayı başarmış. Şehirde aralarında Ftata Camisi'nin de bulunduğu Arap-Müslüman ve Akdeniz mimarisinin enfes örneklerini görebilirsiniz.

11. Tamerza

Tamerza

Tamerza, başkent Tunis'in 480 km güneybatısında, terk edilmiş bir şehir merkezine de sahip, tuz gölü kıyısında yer alan bir yerleşim yeri. Tuz Gölü'nün kuzeyindeki dağlar boyunca uzanan bölge iki şelale, bir vaha ve derin geçitleri ile öne çıkıyor.

Tamerza'ya geldiğinizde bölgenin hemen yakınında bulunan bir diğer dağlık vaha olan ve olağanüstü bir kanyona ev sahipliği yapan Mides'i de ziyaret etmelisiniz.

12. Kairouan

Kairouan

Ülkenin en önemli kutsal şehirlerinden biri olan Kairouan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almaktadır. 670 yılında kurulan şehir, geleneksel çarşısı, hareketli kent merkezi ve tarihi dokusu ile Tunus'un en etkileyici yerleşim yerleri arasında. Şehrin en eski yapılarından Büyük Okba Camii Tunus'taki en büyük ve en eski camilerden biri.

Görülmesi gereken bir diğer yer ise 9. yüzyıla ait olan Üç Kapı Camii (Mosque of the Three Gates). Şehrin İslam mimarisi gökyüzüne yükselen minareler ve ihtişamlı kubbeleri ile oldukça ilham verici gözüküyor. Ancak arka sokaklara gidildiğinde Medina bir anda tüm ilgiyi kendi üzerine çekiyor.

Daracık labirente benzer sokakları, rengârenk evleri ve Kairouan'ın tarihi kent merkezi o kadar büyüleyici bir atmosfere sahip ki kendinizi zamanın içinde kaybolmuş gibi hissediyorsunuz.

13. Bulla Regia

Bulla Regia

Roma İmparatorluğu Dönemi'nin en önemli antik kentlerinden olan Bulla Regia, Tunus'un kuzeybatısında yer almaktadır. Roma'nın Kuzey Afrika'daki eyaletlerinden biri olan Tunus'un sıcak iklimine uyum sağlamak için dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mimari anlayışla yeraltına inşa edilmiş.

Antik kent, ziyaretçilerine çok ender bulunan Roma tarzı villaları görme şansı sunuyor.

14. Cap Bon

Cap Bon

"Tunus'un Bahçesi" olarak anılan, doğal güzellikleriyle öne çıkan bu bölge ülkenin kuzeydoğusunda başkent Tunus'a 120 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yılın her dönemi yüzünü esirgemeyen güneşin görüldüğü yarımadada termal kaynaklar, tertemiz masmavi deniz ve palmiye ağaçlarıyla bezeli bir sahil var. Havanın açık olduğu dönemlerde İtalya'nın Sicilya adasının rahatlıkla görülebildiği yarımadanın ucunda El Haouaria Mağarası da bulunuyor.

15. El-Jem

El-Jem

Ülkenin en önemli tarihi yapısı olan El-Jem Kolezyumu, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

3. yüzyılda yapılan bu heybetli yapı, o yıllarda 35 bin kişilik kalabalık bir seyirci kapasitesine sahipti. Kuzey Afrika'nın en büyük amfi tiyatrosu olan El-Jem Kolezyumu, günümüzde şehrin tam ortasında tüm ihtişamıyla duruyor.

16. Dougga

Dougga

Kuzey Afrika'nın en iyi korunmuş tarihi yerlerinden olan Dougga (Thugga), 1997'de yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Günümüze dek ulaşan kalıntıların tamamı Roma dönemine ait olsa da, Dougga'nın tarihi geçmişi 6 yüzyıla dek uzanıyor.

Buradaki en önemli Roma öncesi kalıntı, MÖ 2. yüzyılda bir Numidya prensinin onuruna yapılmış anıtmezardır.

Bu içeriği paylaş