Gaziantep Gezi Rehberi

Bu içerik en son 16.06.2024 01:04 tarihinde güncellenmiştir.

Gaziantep, Türkiye'nin en kalabalık altıncı şehri olmasının yanı sıra tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle dikkat çeken bir destinasyon. Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, bu zengin tarihini ve kültürünü modern dokusuyla birleştiriyor.

Kurtuluş Savaşı'ndaki kahraman mücadelesi ile "Gazi" ünvanını kazanan şehir, gezginlere keşfedilecek birçok doğal güzellik, tarihi yapı ve müze sunuyor. Gaziantep'in sıcak atmosferi, sokaklarındaki tarih kokan dokusuyla kendine hayran bırakıyor.

Ayrıca, Gaziantep'in gastronomik mirası da göz ardı edilemez. UNESCO tarafından "Dünya Gastronomi Şehri" olarak koruma altına alınan şehir, kendine özgü yemekleri ve tatlarıyla ünlü. Gaziantep'i ziyaret ettiğinizde, yöresel lezzetleri tatmadan dönmeyi unutmayın.

Eğer Gaziantep'i ziyaret etmeyi planlıyorsanız, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerleri keşfetmek için hazırlanan rehberimize göz atabilirsiniz. Bu güzel şehir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sizi etkisi altına alacak, aynı zamanda damak zevkinizi de tatmin edecektir.

Gaziantep Gezilecek Yerler

1. Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

2011 yılında açılan Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesidir. Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaikler müzede sergileniyor zaten müze de adını bu antik kentten almış. Müzede Roma ve Bizans dönemine ait eserler sergileniyor.

Gaziantep ziyaretinizde uğramanız gereken yerlerin başında gelen Zeugma Mozaik Müzesi'nin en bilinen eseri ise meşhur "Çingene Kızı" mozaiği. Müzede kendine özel ayrı bir odada sergilenen bu eser ziyaretçilerin de yoğun ilgisini çekiyor.

2024 yılı itibariyle Zeugma Mozaik Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 280 TL
  • Müzekart Geçerli Mi: Evet. Eğer müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Her gün açık. Yaz dönemi: 08:30 - 19:30, Kış dönemi: 08:30 - 18:30

— Reklam —

2. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Gaziantep, Kurtuluş Savaşı'nda düşmana karşı dünyada eşine az rastlanır bir mücadele vermiş ve bunun sonucunda "Gazi" ünvanını almıştır. 2017 yılında açılan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Gaziantep'in bu destansı mücadelesinin her anını gözler önüne seriyor ve ziyaretçilerini bu mücadele hakkında bilgilendiriyor.

Gaziantep'in en ilgi çekici müzelerinden birisi olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'nde kullanılan her türlü silah, giyilen giysiler ve diğer birçok malzemeler sergileniyor. İki yapının mağaralarla birleşiminden oluşan müzede oldukça gerçekçi bir şekilde tasarlanan heykeller ve kullanılan ses efektleri farklı bir ambians oluşturuyor.

2024 yılı itibariyle Şahinbey Milli Mücadele Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Ziyaret Saatleri: Her gün açık. 09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

3. Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 6.000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Gaziantep Kalesi, kentin en eski yapılarından birisi. Roma döneminde seyir noktası olarak kullanılan Gaziantep Kalesi, günümüzdeki görünümünü ise Bizans döneminde almış. Kanuni Sultan Süleyman döneminde kapsamlı yenileme çalışmaları yapılan Gaziantep Kalesi, şehrin de en önemli sembollerinden birisi.

Şehrin tam merkezinde, yaklaşık 30 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerinde konumlanan kaleye yaklaşık üç dakika yürüme mesafesinde "Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panorama Müzesi" yer alıyor. Kale ziyaretiniz sırasında bu müzeye de uğrayabilirsiniz. Müzede Gaziantep halkının Milli Mücadele yıllarında gösterdiği direniş yüzlerce sembol ve figürle anlatılıyor.

4. Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep'in en çok ziyaret edilen yerlerinden bir diğeri de Hanlar Bölgesi'nde yer alan Bakırcılar Çarşısı.

Şehrin ticaret açısından kalbinin attığı yerlerden birisi olan Bakırcılar Çarşısı'nda, köklü bir geçmişe sahip el sanatlarımızdan birisi olan bakır işlemenin birbirinden güzel eserlerini bulabilir, bu ürünlerin sergilendiği atölye ve çarşıları gezebilirsiniz. Çarşıya özellikle yabancı turistlerin de ilgisi yoğun. Gaziantep gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden birisi olan Bakırcılar Çarşısı ayrıca Tarihi Kentler Birliği'nin "Başarı Ödülüne" de layık görülmüş.

5. Rumkale

Rumkale

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Kamışlı köyünde bulunan Rumkale, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisi. Köklü bir tarihe sahip olan Rumkale, antik dönemde Şitamrat adıyla anılıyormuş. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı'nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanan Rumkale'ye ulaşım Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinden tekneler ile sağlanıyor. Rumkale, tarih boyunca birçok uygarlığın egemenliğine girmiş. Bunları ise sırayla M.Ö. 855 yıllarında Asurlulardan başlayarak Haçlılar, Memlükler ve Osmanlı Devleti olarak sayabiliriz.

Kayaların oyulmasıyla inşa edilen ve eşsiz manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan Rumkale, Hristiyanlık tarihi için de önem arz ediyor. Çünkü Roma Dönemi'nde Hz. İsa'nın havarilerinden olan Yohannes, Rumkale'ye gelip yerleşmiş ve burada Hristiyanlık dinini yaymış. Hatta Yohannes'in, İncil'in kopyasını burada bir mağarada sakladığı daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut'a götürüldüğü anlatılıyor.

6. Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi)

Tarihi Antep Evleri

Yerel mimariye ilgi duyuyor musunuz? Cevabınız evet ise Tarihi Antep Evleri'ni görmeden şehirden ayrılmayın.

Gaziantep, dar sokaklarıyla ve birbirinden güzel evleriyle kendine has bir mimariye sahip. Genelde iki katlı ve yüksek duvarlara sahip olan Tarihi Antep Evleri özellikle taş işçiliğiyle önplana çıkıyor. Kesme taştan yapılan evler, bu sayede yazın en sıcak günlerinde bile serin olabiliyor. Günümüzde çoğu otel olarak hizmet veren bu evlerde farklı tipte pencerelere rastlayacaksınız. Söylenene göre bu pencere tipleri evin sahibinin dini görüşünü temsil ediyormuş.

7. Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten

Gaziantep Kalesi'ne yaklaşık 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan Zincirli Bedesten, 1718 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Halk arasında "Kara Basamak Bedesteni" olarak da anılan Zincirli Bedesten, turistlerin en çok ziyaret ettiği ve alışveriş yaptığı yerlerden biridir. "Et Pazarı" olarak da anılan Zincirli Bedesten'in bu isimle anılmasının sebebi uzun bir süre kasaplara ev sahipliği yapması.

Son olarak 2008 yılında restore edilen Zincirli Bedesten'de günümüzde ağırlıklı olarak baharat ve hediyelik eşya satan 80'e yakın işyeri bulunuyor. Gaziantep'te alışveriş yapmayı düşünüyorsanız Zincirli Bedesten'e uğramadan alışverişinizi tamamlamayın.

8. Tarihi Gümrük Hanı

Tarihi Gümrük Hanı

Yapımı 1878 yılında tamamlanan Tarihi Gümrük Hanı, günümüze kadar tarihi dokusunu korumayı başararak gelmiştir. Bu yüzden halk arasında "Yaşayan Müze" olarak da anılan Tarihi Gümrük Hanı, geleneksel Osmanlı han mimarisi özelliklerini taşıyor. Tek avlulu, iki katlı olan Tarihi Gümrük Hanı, el sanatlarına ilgi duyan ziyaretçileri kendisine çekmeyi başarıyor.

Son olarak 2011 yılında restorasyon geçiren Tarihi Gümrük Hanı günümüzde "El Sanatları Üretim ve Satış Merkezi" adıyla hizmet vermeyi sürdürüyor. Ücretsiz ziyaret edebileceğiniz mekân Gaziantep Kalesi'ne yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.

9. Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep'in köklü geçmişi olduğundan ve birçok uygarlığın bu topraklarda yaşadığından yazımızın başında zaten bahsetmiştik. İslahiye ilçesinde bulunan Yasemek Açık Hava Müzesi, işte tam da bunun en açık örneklerinden birisi.

Gaziantep'in en önemli tarihi yapılarından birisi olan Yasemek Açık Hava Müzesi, tarihe meraklı gezginlerin şehre geldiklerinde ilk ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. 2012 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan Yesemek Açık Hava Müzesi'nde, taşlardan oyulmuş üzerinde çeşitli figürler olan 518 heykel sergileniyor. Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Yasemek Açık Hava Müzesi'ni pandemiye rağmen 2021 yılında 15 bin ziyaretçi ağırladığı söyleniyor.

10. Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep ve çevresinden çıkarılan 1700'den fazla arkeolojik eserin sergilendiği şehrin en önemli müzelerinden. Müze, 1944 yılında kurulmuş, şuanki yerine ise 1969 yılında taşınmış. Şehitkamil ilçesinde bulunan Gaziantep Arkeolojik Müzesi, şehrin en çok turist çeken yerlerinden birisi arasında gösteriliyor.

Müzede sergilenen en meşhur eser ise Maraş Fili. Müzedeki eserleri incelerken neolitik dönemden bakır çağına, eski tunç çağından demir çağına, hititlerden, perslere, kommagene krallığından helenistik ve roma dönemi eserlerine kadar adeta zamanda yolculuk yapacaksınız.

2024 yılı itibariyle Gaziantep Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 75 TL.
  • Müzekart Geçerli Mi: Evet. Eğer müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç haftanın her günü açık. Yaz döneminde 10:00 - 17:00, kış döneminde ise 09:00 - 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

11. Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep'in mutfak kültürünün zenginliğinden bahsetmiştik. Eğer şehrin mutfak kültürünü daha yakından tanımak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi ülkemizin ilk gastronomi müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi. Gastronomi dışında mimariyle ilgilenenlerin de ziyaret edebileceği Göğüş Mutfak Müzesi, 1904 yılında inşa edilen Göğüş Konağı'nda faaliyet gösteriyor.

Özellikle yöresel mutfağa odaklanan müzede mutfak araç-gereçlerini ve sucuk, mırra gibi lezzetlerin nasıl yapıldığınının betimlendiği sergileri inceleyebilirsiniz.

2024 yılı itibariyle Emine Göğüş Mutfak Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Müzekart Geçerli Mi: Hayır
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş