Trabzon Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Yayla turizmi denilince akla gelen ilk şehirlerden olan Trabzon, 820.000 kişilik nüfusuyla Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük şehri, Karadeniz Bölgesi'nin ise Samsun'dan sonra en büyük 2. şehri konumundadır. 2012 yılından beri büyükşehir olan Trabzon, yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla doğa ile içiçe zaman geçirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan birisi. Tarihi 4000 yıl geçmişe kadar uzanan ve birçok imparatorluğa başkentlik yapan Trabzon'da keşfedilmesi gereken bir çok güzellik bulunuyor.

Her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilen Trabzon'u ve Trabzon'daki gezilecek yerleri gelin beraber inceleyelim.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Batum Gezi Rehberi

Trabzon: Nerededir

Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alıyor.

Trabzon'un;

  • Doğusunda Rize
  • Batısında Giresun
  • Güneyinde Gümüşhane ve Bayburt
  • Kuzeyinde Karadeniz

bulunmaktadır. 

— Reklam —

Trabzon: Nasıl Gidilir

Trabzon'a büyük şehirlerden hava yoluyla ulaşım sağlamak mümkündür. Tabiki bunun dışında Trabzon'a kara yoluyla da gidebilirsiniz.

Uçak ile Ulaşım: Trabzon'a en hızlı ve en kolay şekilde ulaşım için havayoluyla ulaşımı tercih edebilirsiniz ve Türkiye'nin birçok büyük şehrinden yaklaşık 2 saat gibi bir sürede Trabzon Uluslararası Havaalanı'na ulaşabilirsiniz. Trabzon Havaalanının merkeze uzaklığı yaklaşık 7 km'dir ve merkeze yaklaşık 15 dakika gibi bir mesafededir. Havaalanında bulunan  taksilerle veya daha uygun fiyatla seyahat etmek isterseniz hemen havaalanının dışında bulunan Havaş servisleri ile kısa bir sürede Trabzon şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile Ulaşım: Trabzon'a bulunduğunuz şehirde bulunan şehirlerarası otobüs firmalarının düzenlediği direkt seferler ile ulaşabilirsiniz. Bu tabiki bulunduğunuz şehre göre değişse de Türkiye'nin birçok büyük şehrinde yaşayanlar için biraz yorucu bir seçenek olacaktır. Sebebi ise oldukça uzun süren sefer süreleri. Örneğin;

  • İstanbul - Trabzon arası otobüs seferleri yaklaşık 18 saat
  • Ankara - Trabzon arası otobüs seferleri yaklaşık 11 saat
  • İzmir - Trabzon arası otobüs seferleri yaklaşık 20 saat

sürüyor.

Trabzon: Gezilecek Yerler

Trabzon'da gezilecek yerleri sizler için;

  • Tarihi Yerler
  • Müzeler
  • Doğal Güzellikler ve Parklar
  • Yaylalar

olmak üzere 4 kategoriye ayırdık.

Trabzon: Gezilecek Tarihi Yerler

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, şehrin en önemli simgesel yapılarının başında geliyor. Araklı ilçesinde bulunan ve deniz kıyısından başlayıp şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesi, şehre gelen turistlerin ziyaret ettiği ilk yerlerdendir. M.Ö. 2.000 yılında inşa edildiği tahmin edilen Trabzon Kalesi, şehre hakim yüksek bir noktada yer alıyor. Trabzon Kalesi, 3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olarak sıralayabiliriz. Kalenin ilgi çekici özelliklerin birisi eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmış olmasıdır. 

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Trabzon Kalesi'nden de bahsetmiştir ve şu satırları yazmıştır; "Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde camii, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır." (Cebehâne: Savaş araç ve gereçlerinin saklandığı yer, cephane)

Girişlerin ücretsiz olduğu Trabzon Kalesi'ni haftanın her günü 08:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bedesten

Bedesten

Bedesten Çarşısı, Trabzon'da bulunan tarihi mimarilerden birisidir. Şehrin tarihini yansıtan ve en gözde alışveriş yerlerinden birisi olan Bedesten Çarşısı, şehir merkezinin sahil tarafında şehir merkezine yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor, bu yönden ulaşımı çok kolaydır. Çarşıda yöresel bir çok eşya ve malzemeler satan esnaflar bulunuyor. Ayrıca mimari yapıya uygun bir şekilde restore edilmiş bir kafetarya bulunmaktadır. Bedesten Çarşısı'nda antik eşya, mücevher, kumaş, hediyelik eşyalar satan dükkanlar da bulunuyor.

Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı, Trabzon'daki en eski manastırdır. Trabzon'da görülmesi gereken tarihi yapılar arasında ilk sıralarda yer alan Vazelon Manastırı, Maçka'ya 8 km uzaklıkta Kiremitli Köyü'nde bulunuyor. Şehir merkezine ise 40 km mesafededir. Konum olarak Sümela Manastırı'na da yakın bir konumdadır. Bu iki manastırı aynı gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Vazelon Manastırı, 270 yılında inşa edilmiştir, 565 yılında ise imparator I. Justinianus döneminde onarılmıştır. Mevcut bina ise 1410 yılında yeniden inşa edilmiştir. Yüzyıllar boyu bölgenin dini, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatında önemli bir yere sahip olan Vazelon Manastırı, bir dönem bölgedeki en zengin manastır durumundaymış. Öyle ki Vazelon Manastırı'nın gelirinin bir kısmı ile Sümela Manastırı'nın inşa edildiği söyleniyor.

1922 yılındaki Türkiye - Yunanistan nüfus mübadelesinden beri terk edilmiş bir durumda olan Vazelon Manastırı'na bir merdivenle çıkılıyor yalnız bu merdivenin bazı basamakları kırık bu yüzden çıkarken dikkatli olunması nda fayda var. Eğer özel aracınız yoksa tur acentalarının düzenlediği günübirlik turlara katılabilirsiniz.

Girişlerin ücretsiz olduğu Vazelon Manastırı'nı haftanın her günü dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Trabzon: Gezilecek Müzeler

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı

Deniz seviyesinden yaklaşık 1.200 metre yüksekte bir konumda bulunan Sümela Manastırı, Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü'nde yer alıyor. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte M.S. 365-395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen manastır Trabzon'a mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Yerel halk arasında "Meryem Ana Manastırı" olarak da anılan Sümela Manastırı'nın birçok bölümü 18. yüzyılda yenilenmiş, 19. yüzyılda ise ilave edilen büyük binalarla beraber en zengin dönemini yaşamıştır.

Sümela Manastırı'nın bir hikayesi de var. Rivayete göre iki Atinalı rahip aynı gece bir rüya görürler ve ikisine de rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem bir manastır yapmaları söyler. Bu iki rahip de birbirlerinden habersiz rüyalarında gördükleri yere giderler ve Sümela Manastırının şuan bulunduğu yerde karşılaşırlar. Bunun ilahi bir işaret olduğunu düşünen iki rahip manastırı inşa ederler.

Giriş ücretinin 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren 100 TL olarak belirlendiği Sümela Manastırı'nı eğer müzakartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri ise;

  • Yaz döneminde 09.00 - 18.00
  • Kış döneminde 08.00 - 16.00

şeklindedir.

Trabzon Ayasofya Müzesi / Camii

Trabzon Ayasofya Müzesi / Camii

Trabzon'un Ayasofya Mahallesi'nde, Trabzon sahil yoluna yakın bir konumda bulunan Ayasofya Müzesi, Trabzon İmparatorluğu kralı 1. Manuel tarafından (1238 - 1263 yılları arasında hüküm sürmüştür) 1250 - 1260 yılları arasında bir manastır kilisesi olarak yaptırılmıştır. Geç Bizans kiliselerinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, kare haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir. En dikkat çekici cephesi olan güney bölümü önemli bir taş işçiliğine sahiptir. Bu bölümde, Adem ve Havva'nın yaratılışı kabartma olarak bir friz halinde anlatılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzon'u fethetmesinden sonra da kilise olarak kullanılmaya devam etmiş, 1584 yılında camiye dönüştürülmüştür.

1. Dünya Savaşı döneminde Rus ordusunun Trabzon'u işgali sırasında depo ve askeri hastane olarak kullanılan yapı daha sonra 1960 yılına dek camii olarak kullanılsa da 1957 - 1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburgh Üniversitesi işbirliğiyle restore edilmiş ve 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

28 Haziran 2013 yılında ibadete açılarak 52 yıl aradan sonra tekrar camii olarak hizmet etmeye başlamıştır.

Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü Müzesi

Avrupa Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılan Atatürk Köşkü Müzesi, 1890 yılında Rum asıllı banker Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır. Giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunurken birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası, ikinci katında ise iki küçük oda mevcuttur.

Trabzon şehir merkezinde Soğuksu Mahallesi'nde yer alan Atatürk Köşkü Müzesi, ulaşım açısından oldukça kolay bir konumdadır. Şahsi aracınız yoksa belediyenin Köşk otobüsleri ile ulaşabileceğiniz gibi taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen köşkte Atatürk, 3 defa bulunmuş.

  • 1924 yılında "Sonbahar Gezisi" adıyla yaptığı büyük yurt gezisi sırasında Trabzon'a geldiğinde ilk ziyaretini gerçekleştirmiş ve adına düzenlenen bir yemekte bu köşkte ağırlanmış ancak konaklamamıştır.
  • Atatürk, Trabzon'a ikinci ziyareti olan 1930 yılının Kasım ayında bu köşkte ağırlanmış ve çok memnun kalmıştır. Daha sonrasında gerekli çalışmalar sürdürülerek köşk, belediye tarafından satın alınmış ve Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmiştir. Ardından Trabzon'dan bir heyet köşkün tapusunu ve anahtarlarını Atatürk'e teslim etmiştir.
  • Haziran 1937'de kendisi için düzenlenen köşkte Atatürk iki gece kalmış ve 11 Haziran gecesi bu köşkte bütün mal varlığını, canından çok sevdiği Türk ulusuna armağan etme kararı almıştır. Ardından mal varlığının bir listesini hazırlamış ve gereğinin yapılması için başbakana göndermiştir. Atatürk Trabzon'daki köşkten mal varlığını milletine adarken şu cümleleri söylemiştir: "Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum."

Haftanın her günü ziyarete açık olan Atatürk Köşkü'nün ziyaret saatleri ise şöyle;

  • Yaz dönemi (15 Nisan - 15 Ekim) 08:00 - 19:00
  • Kış dönemi (15 Ekim - 15 Nisan) 08:00 - 17:00

Atatürk Köşkü'ne girişler ise ücretli ve maalesef müzekart geçerli değil;

  • Yetişkin giriş ücreti 12.5 TL
  • Öğrenci giriş ücreti 5.5 TL

Trabzon Tarih Müzesi

Trabzon Tarih Müzesi

Ortahisar'da bulunan tarihi bir Türk evinin belediye tarafından satın alınarak kamulaştırılmasıyla müzeye dönüştürülen bir yapı olan Trabzon Tarih Müzesi, 2001 yılında hizmete açılmıştır. Aslında cumhuriyetin ilk yıllarında böyle bir müzenin kurulması gerekiliği kamuoyunda tartışılıyormuş ve 2001 yılında bu müzenin açılmasıyla yaklaşık seksen yıllık bir gecikmeyle bu istek gerçekleştirilmiş olmuş. Müzenin, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği sokakta bulunduğu söyleniyor.

Müzenin arşivinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait birçok eser, resmi yazışmalar, savaşlar sırasında Trabzon ve bölgedeki olaylara ilişkin fotoğraflar, milli mücade döneminde Trabzon'u yansıtan belgeler olmak üzere toplamda 7.800 belge ve 2.200 adet fotoğraf bulunuyor. Ziyaretçilerini tarihte yolculuk ettiren müze, Karadeniz bölgesinin de en kapsamlı belge ve arşiv müzesi olduğu söyleniyor.

Trabzon Tarih Müzesi'ni haftanın her günü 09:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca buraya tıklayarak müzeyi sanal tur ile gezebilirsiniz.

Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi

Şehrin kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve yerli, yabancı turistlere şehri tanıtmak amacıyla kurulan Trabzon Şehir Müzesi, şehrin merkezinde ulaşım açısından oldukça kolay bir konumda bulunuyor. Müze binası, 1963 yılında Merkez Bankası binası olarak yapılmıştı. Daha sonra Tevfik Serdar Kültür Merkezi olarak hizmet veren binanın 2012 yılında Trabzon Şehir Müzesi olması kararlaştırılmış ve 2017 yılında Trabzon Şehir Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede M.Ö. 2000 yılından itibaren Trabzon'da yaşamış olan uygarlıklar ve Trabzon şehri ve Karadeniz bölgesinin sosyal yaşamı ve kültürel değerleri anlatılıyor.

Trabzon Şehir Müzesi'ni pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Müzekartın geçerli olmadığı Trabzon Şehir Müzesi'ne giriş ücretleri ise şöyle;

  • Yetişkin: 12 TL
  • Öğrenci: 5 TL

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Kostaki Konağı, 1900'lü yılların başında Rum banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. 1917 senesinde iflas eden Kostaki Teophylaktos'un sahip olduğu tüm mal varlığıyla beraber konağa da haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır. Zaman içerisinde Hükümet Konağı ve Kız Meslek Lisesi olarak da hizmet veren bina 1987 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir ve müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. 1988 - 2001 yılları arası restorasyan gören bine 2001 yılında Trabzon Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bodrum katı Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnoğrafik Eserler Bölümü ve asma katı İdari Bölüm olarak düzenlenen Trabzon Müzesi'ni haftanın her günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Müzeye girişler ise ücretli ve kişi başı 15 TL olarak belirlenmiş. Müzekartınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

NOT: muze.gov.tr sitesine göre Trabzon Müzesi, şu an ziyarete kapalı olarak görünüyor. Buraya tıklayarak güncel durumu kontrol edebilirsiniz.

Trabzon: Doğal Güzellikler ve Parklar

Uzungöl

Uzungöl

Deniz seviyesinden yaklaşık 1.100 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerine muhteşem bir görsel güzellik sunan bir yer. Sessiz atmosferi ve canlı çeşitliliği ile şehir hayatının stresinden uzaklaşmak isteyenlerin rahatlamak ve dinlenmek için tercih edebileceği Türkiye'deki eşsiz köşelerden birisi olan Uzungöl, yaz - kış farketmeksizin yıl boyu yerli ve yabancı turist ağırlayan bir yerdir. (tabiki yaz aylarında daha fazla turist ağırlıyor) Karadeniz turlarının en önemli destinasyonlarından birisi olan Uzungöl, adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor.

Uzungöl'de yapılabilecek bir çok aktivite de bulunuyor. Yaz aylarında kano, deniz bisikleti ve sandallarla gezi yapabilir, gölün çevresini saran yürüyüş yollarında tertemiz havada keyifli doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. ATV turları ve bisiklet gezileri ile Uzungöl çevresini keşfe çıkabilleceğiniz gibi göl üzerinde kuş bakışı büyüleyici manzaralar izlemek için yamaç paraşütü etkinliklerine de katılabilir veya yaz aylarında yayla şenlikleri ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Balıklıgöl

Balıklıgöl

Balıklıgöl, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Balıklıgöl, deniz seviyesinden 1.500 metre yükseklikte yer alıyor. Yemyeşil ve el değmemiş doğasıyla ünlü Balıklıgöl, adını ise ev sahipliği yaptığı lezzetli alabalıklardan alıyor. Bu bölge ayrıca çevresindeki çam ormanlarının içinde uzanan yürüyüş yollarıyla da çok seviliyor.

Bu bölgeyi ilkbahar ve yaz aylarında yemyeşil doğasının güzelliklerini görmek için, kış aylarında etkileyici kar manzaralarını fotoğraflamak için ziyaret edebilirsiniz. Doğa yürüyüşü ve bisiklet turu yapmak için Trabzon'daki en popüler yerler arasında bulunan Balıklıgöl'e gelmişken göl manzarası eşliğinde taze balıklar ve yöresel Karadeniz yemeklerinin tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Akçakale

Akçakale, şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta Akçaabat ilçesinde bulunan, Karadeniz Kıyısında bir turistik beldedir. Akçakale Plajı'yla bilinen (akdeniz ve ege plajlarını aratmayan bir plajdır) Akçakale, aynı zamanda tarihi hazineleriyle şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Belde ismini 700 yıllık Akçakale Kalesi'nden (yapım tarihi tahmini 1297-1330) alıyor. Bu kaleden panoromik Karadeniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Akçakale ayrıca Kayabaşı Tabiat Parkı, Hıdırnebi Yaylası, Sera Gölü gibi bir çok turistik destinasyona da ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında plajında Karadeniz'in serin sularının tadını çıkarabileceğiniz gibi güneş battığında ahşap konaklarıyla süslü sokaklarında keyifli geziler yapabilirsiniz.

Sürmene

Sürmene, tarihi 7.000 yıl öncesine kadar dayanan Trabzon'un en turistik ilçelerinden birisidir. Şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer alan Sürmene, Karadeniz'in kıyısında tertemiz havası, yemyeşil doğası ve şifalı sularıyla biliniyor. Öyleki ilçenin eski adı olan "Humurgan" yani "Güzel Su" anlamına geliyordu.

İlçeye geldiğinizde muhteşem Karadeniz manzarasını fotoğraflamak için Sürmene Kalesi'ni ve kalenin seyir terası uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca ilçedeki tarihi M.Ö. 5.000 yılına kadar uzanan kiliseler ve antik eserler yanısıra Osmanlı döneminden kalma cumbalı Sürmene evlerini de mutlaka görmelisiniz.

Yöresel ürünlere ilginiz varsa ahşap oymacılığı ile ünlü Sürmene'nin çarşısında yöreye özgü el sanatı ürünlerinden satın almak isteyebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş