Batum Gezi Rehberi
Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.
Bir liman şehri olan Batum, Gürcistan'ın en popüler şehirlerinden birisi ve nüfus bakımından ülkenin ikinci büyük şehridir. Artvin'den karayolu ile gidilebilen Batum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz hatta pasaportsuz (yeni kimlik kartınız olmalı) ziyaret edebildiği bir şehir. Doğu Karadeniz turlarının gözde destinasyonlarından birisi olan Batum, son yıllarda çeşitli sebeplerle vatandaşlarımız tarafından gözde bir tatil adresi konumuna geldi.
Turistik gezilerin uğrak noktalarından birisi olan Batum'u gelin daha yakından tanıyalım.
Batum Gezilecek Yerler
Batum Bulvarı
Batum'da gezilecek yerler arasında en keyifli yerlerden birisi olan Batum Bulvarı, ağaçları, kafeleri, çeşmeleri ve heykelleriyle tam bir sahil şeridi. Şehrin en turistik noktalarından birisi olan Batum Bulvarı, bol oksijen ve denize doymak için en doğru nokta. 7 km. uzunluğunda olan Batum Bulvarı'nda bisikletler için ayrılan yollar da bulunuyor.
Geceleri bambaşka bir kimliğe bürünen Batum'da binalar, parklar ve havuzlar şahane ışıklandırmalara sahip. Batum Bulvarı'nda da şehirdeki diğer alanlar gibi gayet güzel ışıklandırmalar mevcut. Bulvar boyunca bazı yerlerde, akşam saatlerinde müzik eşliğinde su ve ışık gösterileri sunuluyor. Bu yüzden Batum Bulvarı'nı eğer mümkünse akşam saatlerinde de gezmenizi tavsiye ediyoruz.
Bulvara içerisinde görmeniz gereken bazı yerler ise şöyle; Nurigeli Gölü, 6 Mayıs Parkı, Ali ve Nino Heykeli
— Reklam —
Piazza Meydanı
Piazza, Batum'un en önemli meydanlarından birisi. İtalyan esintileri taşıyan meydan 2010 yılında inşa edilmiş, baş mimarı ise Gürcü mimar Vazha Orbeladze. Eğer mimariye ilginiz varsa mutlaka uğramanız gereken yerlerden birisi olan bu meydanda şehrin en önemli otelleri, restoranları ve kafeleri bulunuyor. 5.700 m2'lik bir alanı kaplayan Piazza Meydanı, 24 saat canlı bir yer. Son yıllarda dünyaca ünlü bir çok şarkıcının konser alanı haline gelen meydan Batum'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.
Piazza Meydanı'na gelmişken buranın hemen yakınında yer alan Batum'un en güzel kiliselerinden biri olan St. Nicholas Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Avrupa Meydanı
2007 yılında yapımı tamamlanan Avrupa Meydanı, şehrin en merkez noktasıdır. Batum'da gezerken belki de önünden defalarca geçeceğiniz Avrupa Meydanı'nda 19. ve 20. yüzyıl mimarilerini göreceksiniz. Özellikle mimarisiyle sizi etkileyecek Gotik ve Barok tarzda inşa edilmiş binaların bulunduğu meydanda birçok önemli yapı yer alıyor. Astronomik Saat Kulesi, Medea Anıtı (su oyunları gösterilerinin gerçekleştiği bir çeşme) bu yapıların en önemlileri arasında bulunuyor.
Tiyatro Meydanı
Şehrin en güzel meydanlarından bir diğeri de Tiyatro Meydanı. Kent merkezine yakın bir noktada bulunan Tiyatro Meydanı, Piazza Meydanı'na benzer şekilde İtalyan tarzı özellikler barındırıyor. Bununla beraber etrafında bulunan Sovyet dönemi yapıları ve hemen ardında yükselen koca gökdelenler ile ziyaretçilerine iki tezat durumu bir arada yaşatıyor.
Altın renkli Poseidon Heykeli, meydana adını veren Batum Drama Tiyatrosu binası ve hemen önündeki Fransız saray bahçelerine benzer rengarenk çiçekleriyle Tiyatro Meydanı geziniz esnasında mola vermek için tercih edebileceğiniz bir yer.
Miracle Park
Batum'da en çok ziyaret edilen yerlerden bir diğeri de Miracle Park. Batum Limanı tarafında yeşil ve sakin bir yürüyüş alanı sunan Miracle Park'ı, modern yapıların yer aldığı geniş bir yeşil bölge olarak tanımlayabiliriz.
Batum'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Alfabe Kulesi, Dönme Dolap (Ferris Wheel), Deniz Feneri gibi yapıları park içerisinde görebileceğiniz gibi çok yakın konumda olan Ali ve Nino heykelini de ziyaret edebilirsiniz.
Eğer yürümek istemiyorsanız Alfabe Kulesi'nin hemen yanından bisiklet kiralayarak da bu alanı gezmeyi tercih edebilirsiniz.
Alfabe Kulesi
2012 yılında inşası tamamlanan Alfabe Kulesi, Batum'un simgelerinden birisidir. Miracle Park içerisinde bulunan Alfabe Kulesi, 130 metre yüksekliğiyle şehrin en uzun yapıları arasındadır. Gürcü alfabesinin (ki yaklaşık 2.000 yıllık dünyanın en eski alfabelerinden birisidir) ve Gürcü insanının özgünlüğünü ifade etmek amacıyla inşa edilmiş. Kule, DNA benzeri çift sarmal desende yapılmıştır ve kulede Gürcü alfabesinin 4 metrelik alüminyumdan yapılmış 33 harfi yükselmektedir. Akşam devreye giren ışıklandırması sayesinde daha da etkileyici hale gelen Alfabe Kulesi'nin ortasında en üst kata kadar giden görünür bir asansör boşluğu vardır. Bu asansör ile kulenin küre şeklindeki üst kısmına çıkabilir ve buradaki restoranda hem manzara izleyip hem de keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Astronomik Saat
Astronomik Saat, Batum'daki en dikkat çekici yapılardan bir tanesi. Avrupa Meydanı'nda yer alan Astronomik Saat, 2010 yılında Batum Belediyesi'nin isteği ile Almanya'da imal ettirilmiş. Prag ve Venedik'teki astronomik saatlerin bir benzeri olan yapı, Gürcistan Milli Bankası'nın eskiden faaliyet gösterdiği binayı süslüyor.
Gün boyunca her saat farklı stilde çalan zil sesinden saat başı olduğunu anlayabilirsiniz.
Ali ve Nino Heykeli
Ali ve Nino Heykeli, Batum'un simgesi haline gelen bir diğer yapıdır. Heykelin yapımı ise Azeri yazar Kurban Said'in "Ali ve Nino" isimli ünlü aşk romanına dayanıyor. Romandaki baş karakterler olan Azeri genç Ali ve Gürcü kızı Nino'nun trajik aşk hikayesini anlatan heykel her akşam saat 19'da hareket etmeye başlıyor. Heykeller yavaşça birbirlerine yaklaşıyor ama kavuşmaları kısa sürüyor.
Hikaye ise kısaca şöyle;
Eski bir aristokrat ailenin mensubu olan müslüman Azeri genç Ali Han Şırvanşır ve Gürcü Beyin kızı olan Nino Kapiani birbirine âşık olurlar. Nino Hristiyan geleneklere göre Ali ise müslümanlık inancı ile büyümüştür ama buna rağmen Ali ve Nino evlenmeye karar verirler. Ancak aileleri ile ilgi birtakım sorunlar yaşarlar. Nihayetinde evlenirler ancak evlendikten sonra da sorunlar bitmez. Huzura erdiklerinde ise ülkelerinde savaş çıkar ve Ali ülkesini savunmak için savaşa gider. Ne yazık ki Ali katıldığı savaşta ölür. Geriye onlardan kalan bir roman ve 8 metrelik erkek ve kadın figürüdür.
Ters Ev
İlginç bir mimariye sahip olan Ters Ev, Beyaz Restoran olarak da biliniyor. Tamamen ters bir şekilde inşa edilen Ters Ev'in sadece dışı değil içerisinde de terslikler devam ediyor ve ziyaretçilerini şaşırtıyor.
Beyaz restoran, yerel mutfağın zenginliklerini deneyimlemek istiyorsanız hiç düşünmeden tercih edebileceğiniz mekânlardan birisidir. Uygun fiyatlı ve bol çeşitli bir restoran olan bu mekanda ülkenin meşhur gazozlarını içebilir (baharatlı veya armutlu gazoz) sinori, ceviz soslu patlıcan, haçapuri gibi lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
St. Nicholas Kilisesi
Osmanlı Devleti döneminde 1865 yılında kentte yaşayan Rum kökenli topluluk tarafından yaptırılan St. Nicholas Kilisesi, Batum'un tam kalbinde bulunuyor. 150 yıllık tarihi ile şehrin en eski yapılarından birisi olan kilisenin inşası sırasında ihtiyaç duyulan taşlar Trabzon'dan getirilmiş. Günümüzde Gürcü Ortodoks kilisesine bağlı olarak hizmet veren kilise şehrin en güzel mimari ve tarihi eserlerinden biri olarak gösteriliyor.
Meryem Ana Katedrali
1897 yılında Zubalashvili kardeşler tarafından yaptırılan Meryem Ana Katedrali (Virgin Mary Cathedral) hem mimari hem de sanatsal değere sahip bir yapıdır. Hristiyanlığın katolik mezhebine yönelik inşa edilmiştir ki bu durum mimari bakımdan klasik Rus tarzından farklı bir görünüme sahip olmasından da zaten anlaşılabiliyor. Neo-Gotik tasarıma sahip olan bu görkemli yapı, Avrupa'daki türdeş yapılara oldukça benziyor. 2000 yılında ortodoksların ibadetine açılan Meryem Ana Katedrali, günümüzde Batum'un en büyük ana katedrali olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Orta Camii
1886 yılında soylu bir Müslüman Gürcü ailesi olan Khimshiashvili ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilen Orta Camii, müslümanların Batum'da günlük ibadetlerini gerçekleştirebildikleri tek camidir. Geçmişte şehirde 3 cami bulunuyormuş ve bu cami diğer iki caminin (Aziziye ve Ahmediye camileri) ortasında yer aldığı için bu ismi almış. Sovyet döneminde birçok dini yapıyla aynı kaderi paylaşan ve kapatılan Orta Camii, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra yeniden ibadete açıldı. Günümüzde ise Kuran Kursu ve Müftülük binası ile bir arada hizmet veriyor.
Batum Nerededir
Batum, Gürcistan'ın özerk cumhuriyerlerinden birisi olan Acara'nın başkentidir. Karadeniz'in doğu kesiminde, Gürcistan'ın güneybatısında yer alan Batum, Türkiye'nin Artvin iline komşudur. Bir liman şehri olan Batum'a karayoluyla Sarp Sınır Kapısı'nı kullanarak geçiş yapmak mümkündür.
Batum'a Nasıl Gidilir
Batum'a ulaşım için ilk seçeneklerden birisi havayolu ile ulaşım seçeneğidir. İstanbul'dan Batum'a direkt uçuşlarla ulaşmak mümkündür. Bu konuda ufak bir not düşmek lazım. Türkiye ve Gürcistan arasında havayolu ulaşımı konusunda özel bir anlaşma bulunuyor. Türkiye'den Batum ve Hopa'ya düzenlenen uçak seferleri tek bir hava alanı üzerinden gerçekleştiriliyor. Batum Havalimanına yapılan uçuş sonucunda eğer yolcular Hopa'ya gideceklerse aprondan alınıp otobüsle gümrükten geçildikten sonra Hopa'ya ulaştırılıyor. (yaklaşık 1.5 saat yolculuk) Hopa için uçak bileti alanların Batum havalimanından çıkış yapıp Batum'a geçmelerine tabiki izin verilmiyor. Bu yüzden uçak biletinizin "Batum" olmasına dikkat edin. 2022 yılı itibariyle İstanbul - Batum uçak biletleri 1.200 TL - 1.700 arasında değişkenlik gösteriyor.
Eğer arabanız ile Batum'a gitmek istiyorsanız bu da oldukça kolay. Bu durumda Gürcistan'a geçmek için yeni kimlik kartınızla beraber ehliyet ve ruhsatınızın da yanınızda bulunması yeterlidir. Bir diğer önemli husus ise araba ile geçişlerde Gürcistan trafik sigortası yapılması gerekliliğidir ve bu sigorta yaklaşık 110 TL civarıdır. Ülkeye girişte sorun yaşamasanız da çıkış yaparken trafik sigortanız olup olmadığı sorulabilir ve eğer trafik sigortanız yoksa yaklaşık 500 TL ceza ödemeniz gerekebilir. (bu tutarlar yıldan yıla değişiklik gösterebilir)
Sınıra yakın bazı şehirlerimizden Batum'un uzaklığı ise şu şekildedir;
- Artvin Merkez - Batum arası yaklaşık 75 kilometre
- Trabzon Merkez - Batum arası yaklaşık 210 kilometre
- Rize Merkez - Batum arası yaklaşık 130 kilometre
mesafededir.
Batum'a minibüs veya otobüsle gitmek de mümkündür. Özellikle Doğu Karadeniz'deki şehirlerden Batum'a otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor. Rize ve Artvin'den Batum'a düzenlenen otobüs ve dolmuş seferleri olduğu gibi Trabzon'dan Batum'a otobüs seferi bulunmaktadır.
Batum Vize İstiyor Mu
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Batum'u ziyaret etmek için vize almanız gerekmiyor. Batum'u ziyaret edebilmek için yeni kimlik kartı veya pasaportunuzun olması yeterli. Eğer bu ikisinden birine sahipseniz çok rahat bir şekilde Batum'a giriş yapabilirsiniz.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Batum'a Ne Zaman Gidilir
Bu konuda öncelikle Batum'un ikliminden bahsetmek daha doğru olacaktır. Batum, her ne kadar Doğu Karadeniz şehirlerimize komşu olsa da iklim olarak bu şehirlerden farklılık gösteren bir yer. Şehirde daha çok subtropikal iklimin etkili olduğu görülüyor. Bu da şehirde tropik deniz ikliminin etkili olduğu anlamına geliyor. Batum'da sıcak ve ılıman bir iklim mevcuttur ve fazlaca yağış görülmektedir. Kurak gibi görünen zamanlarda bile şehirde zaman zaman yağmur yağabilmektedir.
Batum'un ılıman bir iklimi olduğu gözönünde bulundurulduğunda dört mevsim seyahat edilebilecek bir yer olduğunu söylemek mümkün. Bununla beraber kış aylarında yağışlı gün sayısının daha fazla olması ve gün ışığından yararlanma süresinin daha az olması bahar ve yaz aylarını daha önplana çıkarıyor. Bu doğrultuda Batum seyahati için en uygun dönemin olarak Mayıs - Kasım ayları arasındaki 7 aylık dönem olduğunu söylemek mümkün.
Batum Kaç Günde Gezilir
Batum'u ne kadar sürede gezebileceğiniz aslında sizin ne kadar vaktiniz olduğuyla alakalı bir durum. Batum çok büyük bir şehir değil ve şehir merkezini yürüyerek keşfetmeniz mümkün. Eğer günübirlik Batum'u ziyaret edecekseniz Batum'da gezilecek yerlerin çoğunu iyi bir planlamayla 1 gün içerisinde bile gezebilirsiniz. Ancak şehri yakından tanımak istiyorsanız en az 2 gün ayırmanızda fayda var.
Batum Para Birimi Nedir
Gürcistan'ın para birimi "Gürcistan Larisi"dir. Batum'da da tabiki bu para birimi kullanılıyor.
Nisan 2023 itibariyle;
- 1 USD (Amerikan Doları) - 2.51 Gürcistan Larisi
- 1 Gürcistan Larisi - 7.71 TRY (Türk Lirası)
değerindedir.
Batum'a yanınızda Türk Lirası veya Dolar bulundurarak geçiş yapabilirsiniz. Sarp sınır kapısının Gürcistan tarafında veya şehir merkezinde çok sayıda döviz bürosu bulunuyor. Buralarda bulunan bürolardan paranızı Gürcistan Larisi'ne çevirip kolaylıkla şehirde alışveriş yapabilirsiniz.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Batum Pahalı mı, Güvenli mi
Batum'da yeme - içme, gezi gibi aktiviteleri uygun fiyatlara gerçekleştirebilmeniz mümkün. Otel fiyatları ise bir tık pahalı gelebilir ama öyle çok da fazla bir fark yok. Batum'un birkaç yıl önceye kadar oldukça ucuz bir yer olduğunu söylemek mümkündü fakat son yıllarda döviz kurlarında yaşanan artışla beraber artık pahalılık olarak Türkiye'ye denk bir yer diyebiliriz.
Güvenlik konusundaysa; Batum oldukça güvenli bir şehirdir. Tabiki gece geç saatlerde veya yanınızda çantanızı taşırken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu elbette Batum'a özel bir durum değil. Dünyanın hangi şehrine giderseniz gidin her zaman dikkatli olmalısınız.