Sümela Manastırı Hakkında Tüm Detaylar

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Sümela manastırı, Trabzon kentinin ve Karadeniz bölgesinin en gizemli yerlerinden biridir. Tarihi, duvar freskleri ve süslemeleri gibi birçok öğesiyle yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ilgi gören Sümela Manastırı, Trabzon'daki en çok ziyaret edilen tarihi yapıdır. Karadeniz bölgesinde mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerlerin başında gelen manastır hakkında tarihçesi, mimarisi, nasıl ve ne zaman gidilir, ziyaret saatleri ve giriş ücreti konularında bilgiler sunacağız.

Sümela Manastırı, Trabzon

Sümela Manastırı: Tarihi

Sümela Kilisesi, M.S. 365-395 yılları arasında inşa edilmiştir ve Anadolu'da Kapadokya kiliselerine benzer bir tarzda yapılmıştır. İlk olarak kilise olarak kurulmasından manastıra dönüşmesi arasındaki bin yıllık süre hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Trabzon'daki efsaneye göre Atina'lı Barnabas ve Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı görmüşler ve bu rüyada üç Panagia ikonundan biri olan Meryem'in bebek İsa'yı kucağında tuttuğu ikonun Sümela'nın yerini gösterdiği söylenmiştir. Barnabas ve Sophronios, deniz yoluyla Trabzon'a gelip gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmışlar ve kilisenin temelini atmışlardır. Ancak, manastırdaki fresklerde sıkça yer alan III. Aleksios'un manastırın gerçek kurucusu olduğu düşünülmektedir.

— Reklam —

Manastır, 14. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalan kentin savunması için önemli bir karakol olarak kullanılmıştır ve Osmanlı fethinden sonra da statüsünde bir değişiklik olmamıştır. Manastıra imtiyazlar sağlanmış ve Trabzon ve Gümüşhane bölgesinin İslamlaşması sırasında Hristiyan ve gizli Hristiyan köyleri ile çevrili bir alan haline gelmiştir. Osmanlı döneminde, manastır ile ilgili fermanları bulunan birçok Osmanlı padişahı da bu önemli yapıya değer vermiştir.

Rus işgali sırasında Maçka civarındaki diğer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargahı olan manastır, nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hristiyanların Yunanistan'a gönderilmesinden sonra önemini kaybetmiş ve onarılmak üzere T.C. Kültür Bakanlığı'na teslim edilmiştir.

Göç eden Karadenizli Rumlar, Veria kentinde Sümela adını verdikleri yeni bir kilise inşa etmişlerdir. Her yıl Ağustos ayında, tıpkı geçmişte Trabzon Sümela'da yaptıkları gibi, yeni manastırın çevresinde geniş katılımlı şenlikler düzenlemektedirler.

2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin izniyle, 88 yıl aradan sonra ilk kez Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos günü ayin düzenlenmiştir ve ayini İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği I. Bartholomeos yönetmiştir.

Sümela Manastırı: Nerededir

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Sümela Manastırı, Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında bulunur ve Kara Tepesi'nin üzerinde yer alır. Bu manastır ve kilise kompleksi, deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte konumlanmıştır ve Rum Ortodoks geleneğine aittir.

Sümela Manastırı: Nasıl Gidilir

Sümela Manastırı'na özel aracınızla ulaşmak için ilk önce Trabzon'un Maçka ilçesine varmanız gerekmektedir. İlçeden manastıra giden yol tabelalarını takip ederek Sümela Manastırı'na ulaşabilirsiniz. Toplu taşımayı tercih eden ziyaretçiler ise, Trabzon'dan kalkan Maçka minibüsleri ile Maçka'ya ulaşmalı ve buradan da Sümela Manastırı'na gitmek için kalkan minibüslere binmelidirler.

Sümela Manastırı: İçerisinde Neler Var

  • Sümela Manastırı, Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazmadan oluşan bir komplekstir. Bu geniş yapı topluluğunun girişinde, yamaca yaslanmış büyük bir su kemeri yer alır ve bugün çoğu yıkılmış olan çok gözlü bir yapısı vardır.
  • Dar ve uzun bir merdivenle Sümela Manastırı'nın ana girişine erişilebilir. Giriş kapısının yanında muhafız odaları yer almaktadır ve buradan bir merdivenle iç avluya inilir. Sağ tarafta kütüphane ve keşişlerin konaklama alanı yer alırken, solda manastır binaları ve kilise haline getirilen mağara görülebilir.
  • Sümela Manastırı, Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazmadan oluşan bir yapılar topluluğudur. Yapılar geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir ve manastırın girişinde, bugün çoğu yıkılmış olan su kemeri yamaca dayanmaktadır.
  • Sümela Manastırı, Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazmadan oluşan geniş bir komplekstir. Manastırın girişinde, su taşıdığı düşünülen büyük su kemeri bulunur ve bu yapı bugün çoğu yıkılmış durumdadır.
  • Sümela Manastırı'nın bölümleri arasında Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazma yer alır. Bu yapılar geniş bir alana yayılmıştır ve manastırın girişinde yamaca yaslanmış, bugün büyük bölümü yıkılmış olan bir su kemeri vardır.

Sümela Manastırı: Giriş Ücreti

Trabzon'daki Sümela Manastırı, ülkemizdeki giriş ücreti en yüksek müze ve ören yerleri arasında bulunmaktadır. 2023 yılı itibariyle Sümela Manastırı giriş ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Sümela Manastırı Giriş Ücreti: 300 TL
  • Altındere Milli Parkı Giriş Ücreti: 17 TL
  • Sümela Manastırı + Altındere Milli Parkı Giriş Ücreti: 300 TL

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.

Sümela Manastırı: Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü ziyarete açık olan Sümela manastırı'nı 08:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Gişenin kapanış saati ise 18:30'dur.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Trabzon Gezi Rehberi

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın