Mardin, Midyat Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.03.2024 16:53 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye'nin kültür ve inanç turizmi bakımından öne çıkan şehirlerinden biri olan Mardin, tarih boyunca oluşan taş yapıları, medreseleri, antik yerleşimleri ve camileriyle ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Çeşitli kültürlerin bir arada barındığı bu şehir, zengin kültürel dokusuyla göz kamaştırıyor.

Midyat, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Mardin ilinin 10 ilçesinden turizm anlamında en meşhur ve en çok ziyaretçi çeken ilçesidir. Tarihi boyunca birçok uygarlığın izlerini taşıyan Midyat, barındırdığı tarihi ve kültürel mirasları, evleri, kiliseleri, camileri ve tarihi yapıları ile önemli bir turizm merkezidir. Midyat'ın tarihi, yaklaşık 4000 yıl öncesine kadar uzanır. İlk olarak Hurri-Mitanni İmparatorluğu'nun yönetimi altında kalmış, daha sonra Asur İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Abbasi Halifeliği, Selçuklu Devleti, Artuklu Beyliği, Memluk Sultanlığı, Akkoyunlu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altında kalmıştır.

Midyat'ın kültürü, Arap, Kürt, Türkmen ve Süryani topluluklarının birleşimiyle oluşmuştur. Midyat'ta hala geleneksel el sanatları, gümüş işlemeciliği, bakırcılık, ahşap oymacılığı, dokumacılık, çömlekçilik ve taş işlemeciliği gibi zanaatlar yapılmaktadır. Kültürü gibi mutfağı da Arap, Kürt ve Süryani mutfaklarından etkilenmiştir. Kebap, dolma, burak, sırık, sarmısaklı yoğurt, mercimekli köfte, kabak tatlısı ve kuymak gibi yöresel yemekler, Midyat'ta yaygın olarak tüketilmektedir.

Midyat aynı zamanda "Midyat Altın Şehri" olarak da anılır. Midyat'ta gümüş ve altın işlemeciliği oldukça gelişmiştir. Midyat Gümüşçüler Çarşısı, ünlü gümüş takıları ile ünlüdür ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir.

Her yerli hem de yabancı turistler için popüler bir seyahat noktası olan Midyat'ın en önemli turistik yerleri arasında, Mor Gabriel Manastırı, Zinciriye Medresesi, Midyat Konuk Evi, Midyat Gümüşçüler Çarşısı, Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır.

Midyat Nerededir

Midyat, Mardin şehir merkezine yaklaşık 1.5 saat uzaklıktadır. Nüfusu 110.000 olan ve çevre şehirlerde bulunan ilçelere kıyasla büyük nüfusa sahip olan ilçenin nüfusu gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Midyat'a Nasıl Gidilir

Uçakla Nasıl Gidilir: Midyat'a en yakın havalimanı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yer alan Mardin Havalimanı. 

Midyat'a 80 km uzaklıkta olan Mardin Havalimanına İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan direkt uçak seferleri düzenleniyor.

Mardin Havalimanı'ndan Midyat'a ise doğrudan giden bir toplu ulaşım aracı yok. Öncelikle havalimanından taksi ya da minibüsle Mardin şehir merkezine ulaşmak gerekiyor. Şehir merkezinden Midyat dolmuşlarını kullanarak Midyat'a ulaşım mümkündür. 

Ayrıca havalimanından taksi, araç kiralama ya da özel transfer aracı seçenekleri ile de hiç beklemeden doğrudan Midyat'a ulaşabilirsiniz.

Otobüsle Nasıl Gidilir: Türkiye'nin hemen her şehrinden haftanın her günü otobüs firmalarının Midyat'a düzenlediği direkt seferler bulunmaktadır. Direkt seferlerle ulaşımın mümkün olmaması durumunda Mardin'e gelerek Midyat dolmuşlarıyla ilçeye ulaşabilirsiniz.

— Reklam —

Midyat'ta Gezilecek Yerler

Coğrafi konumu ile ön plana çıkan Mardin'in Midyat ilçesi oldukça önemli turistik değerler barındırmaktadır. Tüm sokakların adeta doğal bir müze görünümde olduğu Midyat, taş konaklar, kemerli geçitler ve Süryani kiliseleriyle ortaçağ kentlerini andırıyor.

Midyat Devlet Konuk Evi

Midyat Konuk Evi

Midyat'ta görülmesi gereken yerlerin başında Midyat Devlet Konukevi gelmektedir. "Sıla" dizisinin de çekildiği konukevi (bu yüzden Sıla Konağı olarak da biliniyor) her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Belediye tarafından işletilen Midyat Devlet Konuk Evi, Midyat taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan 3 katlı bir yapıdır.

Giriş katında yöresel eşyaların satıldığı küçük bir dükkan ve çay-kahve içebileceğiniz bir kafe bulunuyor. Üst katlara çıktıkça nefis Midyat manzarası adeta ayaklarınızın altına seriliyor.

Zaman zaman dizi ve film çekimlerinin yapıldığı konağın en üst katına mutlaka çıkın ve manzarayı doya doya seyredin.

  • Giriş ücreti: 10 TL
  • Ziyaret Saatleri: 08:30 - 17:00

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Midyat ilçe merkezine bağlı "Anıtlı" köyü sınırlarında bulunan Meryem Ana Kilisesi, Midyat gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Meryem Ana adıyla yapılan ilk kilise olma özelliğini taşıyan ve 2000 yıllık olduğu tahmin edilen kilise de her yıl Süryaniler 14 Ağustos'ta Meryem Ana anması için toplanırlar.

Günümüze kadar gelebilmiş ender kiliselerden bir tanesi olan kilisenin yapımı 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. (üzerindeki çan kulesi 20. yüzyılda eklenmiştir) Özellikler Süryaniler için kutsal olan bu yapı, onların dilinde "Yoldath Aloha" olarak bilinmektedir.

Meryem Ana Kilisesi hakkında bir çok mitolojik efsane anlatılmaktadır. Zarif süslemeleri ve kemerleri ile birlikte Midyat'ın en ince işçiliğe sahip tarihi yapısı olarak bilinen kilise, Hristiyan alemi için kutsal değeri yüksek yapılardan birisidir.

İlçe merkezinden ve otogardan Anıt dolmuşlarına binerek Anıt Köyü'ne ulaşım sağlayabileceğiniz Meryem Ana Kilisesi'ni, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Cevat Paşa Camii

Cevat Paşa Camii

1925 yılında ünlü bir komutan olan Cevat Paşa tarafından inşa ettirilen Cevat Paşa Camii, halk arasında Ulu Camii olarak da bilinmektedir. Cevat Paşa, Osmanlı'nın son dönemlerinde Irak komutanıyken, Cumhuriyet'le beraber de askeri görevine devam eden bir komutandır. 

Farklı bir mimari özelliği olan ve Midyat'ın mimari özelliklerini taşıyan, bölgede mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan olan bu büyük caminin yapımında bölgeye özgü Midyat Taşı kullanılmıştır. Taş üzerine oturtulan yapıdaki geometrik süslemeler ve özellikle caminin ahşap bölümlerindeki yerler, ince işçilikler, bitkisel motif süslemeleri caminin dikkat çeken özellikleri arasındadır. Oldukça geniş bir avlusu bulunan ve ilçenin en önemli tarihi yapılarından birisi haline gelen Cevat Paşa Camii, herhangi bir restorasyon çalışması geçirmeden günümüze kadar zarar görmeden gelebilmiştir.

Günümüzde ibadete açık olan bu camiiyi ziyaret etmek ücretsizdir.

Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı, dünyada ayakta kalan en eski Süryani Ortodokos manastırıdır. Midyat ilçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan bu manastır 397 yılında inşa edilmiştir. Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilen manastırın bir diğer ismi ise Deyrulumur Manastırıdır.

Eski doğallığını koruyarak hâla ayakta duran bu tarihi manastır ziyaretçilere açıktır. Midyat ilçesine gelen ziyaretçilerin ilk uğraması gereken yerlerden birisidir.

Midyat Kent Müzesi

Midyat Kent Müzesi

Midyat Kent Müzesi, özellikle müzeleri seviyor ve bir müze tutkunu iseniz mutlaka gezmeniz gereken yerlerden bir tanesi. Müzeyi ziyaret ederek yüzyıllar boyunca bölgede hakimiyet kurmuş uygarlıklardan günümüze kalan tarihi kalıntıları yakından inceleme fırsatına erişebilirsiniz.

Midyat Gümüşçüler Çarşısı

Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı

Midyat Gümüşçüler Çarşısı, alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir çarşıdır. Ziyaretçiler, Midyat'ın gümüş işlemeciliği geleneğini yansıtan birçok el yapımı gümüş takıları, hediyelik eşyaları ve diğer el sanatları ürünlerini satın alabilirler. Ayrıca, çarşıda bulunan kafelerde, yöresel yemekleri tadabilir ve çevreyi keşfedebilirler.

Beyazsu

Beyazsu

Midyat ilçe merkezine yaklaşık 30 dakika mesafede bulunan Beyazsu, Midyat-Nusaybin karayolu arasında yer almaktadır. Kaynağını Midyat'ın güneyindeki plato ve küçük tepelerden alan Beyazsu, yörenin toprakları ve bitki örtüsü kurak özellikler gösterdiği için, adeta çölün ortasındaki bir vaha kadar değer görmektedir. 4 mevsim boyunca akarak bölge halkının tüm su ihtiyacını karşılayabilecek kadar da bereketli bir su kaynağıdır.

Günümüzde burası ve çevresinde, popüler mesire alanları oluşturulmuş ve ailelerin birlikte güzel vakit geçirebilecekleri restoranlar açılmıştır. Hafta sonlarında tüm bölge halkı buraya fazla akın ettiği için kalabalık olmaktadır. Oturma yerleri, bir şark köşesi şeklinde ve yöreye özgü olarak dizayn edilmiştir.

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Her tarih, kültür ve mimari meraklısının Midyat ziyaretlerinde mutlaka görmesi gereken etkileyici tarihi hazinelerimizden biri, sadece 1 saatlik bir minibüs yolculuğuyla kolayca erişilebilen Kasımiye Medresesi'dir. Artuklu döneminde Mardin'de inşa edilen en etkileyici medreselerden biri olarak kabul edilen Kasımiye Medresesi, geniş avlu etrafında yer alan odalarıyla açık medrese tipi medreselerin nadide örneklerinden biridir.

Düzgün kesme taşlar kullanılarak inşa edilen iki katlı, kubbeli, tek ve açık avlulu medrese, plan özellikleri, taş işçiliği ve süsleme motifleri bakımından oldukça ilgi çekicidir. Medrese, cami ve türbe ile birlikte külliyenin bir parçasıdır. Medresenin avlusunda büyük bir havuz ve çeşme yer almaktadır. Güneyde ovaya bakan cephesiyle Mardin yapıları arasında en büyüklerden biridir. Açık medrese tipinde, tek bir avlu etrafında düzenlenmiş, iki katlı ve tek eyvanlıdır ve kesme taş ve tuğlalardan inşa edilmiştir. Özellikle kış aylarında karla kaplanan kubbelerin kartpostallık manzarasını izleyebilir ve yüzlerce yıl öncesine ait bu önemli yapıyı yakından keşfedebilirsiniz.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Adıyaman Gezi Rehberi

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın