Adıyaman Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan ve bölgesinin en turistik şehirlerinden birisi olan Adıyaman her yıl yerli ve yabancı yüzbinlerce kişiyi ağırlıyor. (2019 yılında yaklaşık 150.000 turist ağırlamıştır) Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir bu medeniyetlerden kalan çok sayıda tarihi mekana sahip olduğu gibi aynı zamanda birçok doğal güzelliklere de sahip. Gelin beraber Adıyaman şehrini ve Adıyaman'da gezilecek yerler listesini daha yakından inceleyelim.

Adıyaman Nerededir

Güneydoğu anadolu bölgesinde yer alan şehir, Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında köprü vazifesi görüyor.

Kuzeyde Malatya ile komşu olan şehrin güneybatısında Gaziantep, güneydoğusunda Şanlıurfa, batısında Kahramanmaraş ve doğusunda Diyarbakır bulunuyor.

Kaç Gün Ayırmalı

Adıyaman gezilecek yerler açısından oldukça zengin ve günübirlik gezilecek bir şehir değil. Bu yüzden Adıyaman'a en az 3 gün ayırmanızı öneriyoruz.

Adıyaman'a Ne Zaman Gidilir

Adıyaman'ın Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgeleri arasında köprü konumunda olduğundan bahsetmiştik. Şehrin iklimi de bu özelliğinden dolayı bölgedeki diğer illerden farklılık gösteriyor.

Şehirde iklim şehri doğudan batıya doğru bölen Anti Toroslara göre ikiye ayrılıyor.

Anti Torosların kuzeyinde kalan dağlık bölge;

  • Yaz aylarında kurak ve serin
  • Kış aylarında ise soğuk ve yağışlıdır

Anti Torosların güneyinde kalan bölge;

  • Yazları aylarında kurak ve sıcak
  • Kış aylarında ılık ve yağışlıdır

Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Adıyaman'a seyahat için en uygun dönemin havaların daha yumuşak olduğu Mayıs ile Eylül ayları arası olduğunu söyleyebiliriz.

Adıyaman'a Nasıl Gidilir

Adıyaman, 1998 yılından itibaren bir havalimanına sahiptir. Bu sebeple şehre ulaşımın oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Tabiki şehre karayoluyla ulaşım da mümkün. Şehrinizde bulunan şehirlerarası otobüs firmalarını kullanarak çok kolay bir şekilde Adıyaman'a ulaşabilirsiniz.

Şehre geldikten sonra ise şehiriçi ulaşım için belediye otobüsleri, minibüsler ve taksi gibi vasıtaları kullanabilirsiniz. Adıyaman'da Yamankart adı verilen şehiriçi ulaşım sağlamanıza olanak sağlayan bir kart bulunmaktadır. Öğrenciler için ulaşım ücreti 1,25 TL iken normal kullanımda ücret 1,75 TL'dir.

Ayrıca Adıyaman'da demiryolu ve feribot ulaşımı da mevcuttur. Demiryolu ulaşımı Gölbaşı ilçesinden başlayıp, Elazığ - Adana istikametine devam etmektedir. Feribot seferleri ise Atatürk Barajı üzerinde gerçekleştirilir ve seferler Gerger ilçesine bağlı Güzelyurt Köyü'nden yapılır.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman'da gezip görebileceğiniz birçok tarihi mekan, müze ve doğal güzellik bulunuyor.

Adıyaman'daki birçok yeri (ören yerleri ve müzeleri) eğer Müzekartınız varsa ücretsiz veya indirimli olarak ziyaret edebileceğinizi belirtmek de fayda var.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Müzekart Hakkında Merak Edilenler

Hazırsanız, sizler için hazırladığımız Adıyaman'daki gezilecek yerler listemize geçelim.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan (şehir merkezine yaklaşık 85 km mesafede) Nemrut Dağı, Toros sıradağlarının bir parçasıdır.

1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alındıktan kısa bir süre sonra 1988 yılında "Nemrut Dağı Milli Parkı" adı altında koruma altına alınmıştır. Her yıl binlerce turist ağırlayan Nemrut Dağı, 2150 metre yüksekliğe sahiptir. Muhteşem manzaraya sahip olan Nemrut Dağı, özellikle güneşin doğuşunu ve batışını izlemek için tercih ediliyor.

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü, şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunan Cendere çayı üzerinde yer almaktadır. Dünyada halen kullanımda olan en eski tarihi köprü olma özelliği taşıyan Cendere Köprüsü, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. "Roma Köprüsü" ve "Septimius Severus" isimleriyle de bilinen Cendere Köprüsü 3200 yıllık bir geçmişe sahiptir.

120 metre uzunluğundaki köprünün genişliği ise 7 metre. Yılın her günü ücretsiz ziyaret edebileceğiniz köprünün günümüze kadar ulaşmasını sağlayan detayları da göz önünde bulundurulduğunda Adıyaman'ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Arsemia Antik Kenti

Arsemia Antik Kenti

Arsemia Antik Kenti, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan ve tarihin dokusu iyi korunmuş ve bunu ziyaretçilerine başarılı bir şekilde hissettiren bir antik kent. Şehir merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunan Arsemia Antik Kenti, MÖ. 3. yüzyılda Kommagene Krallığı'nın atası olan Arsemes tarafından kurulmuştur. Zamanında "Kale" olarak da isimlendirilen Arsemia Antik Kenti, Kommagene Krallığı'nın yazlık başkenti ve idare merkezi olarak kullanılmıştır.

Arsemia Antik Kenti'ni ücretsiz olarak dilediğiniz gün ve saatte ziyaret edebilirsiniz.

Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası

Adıyaman'da gezilecek yerler listesinde bulunan bir diğer tarihi yer Palanlı Mağarası.

Şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Palanlı Mağarası, MÖ. 40 bin yıllarında kullanılmış doğal bir mağaradır.

Mağaranın isli duvarlarında hala o zamanlara ait olan tarihi çizimler (en bilineni dağ keçisi figürü) bulunmaktadır. Arkeolojik sit alanı olarak tescilli bir yer olan Palanlı Mağarası'nın yer aldığı derin vadi ise ender bulunacak güzellikte bir doğa parçasıdır.

Çelikhan İçmesi

Çelikhan İçmesi

Şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede bulunan Çelikhan İçmesi, yaz aylarının uğrak noktaları arasındadır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bölge, genellikle günübirlik ziyaretler için tercih edilmektedir.

Çelikhan İçmesi'nin suyu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji tarafından incelenmiştir ve bağırsak, karaciğer, mide, safra kesesi, böbrek taşı ve sağlıklı zayıflama için faydalı olduğu açıklanmıştır. Bu açıkalama sonrasında daha fazla ilgi görmeye başlamıştır.

Perre Antik Kenti ve Kaya Mezarları

Perre Antik Kenti

Adıyaman şehir merkezine yalnızca 5 km uzaklıkta bulunan Perre Antik Kenti'nin tarihinin Helenistlik döneme kadar uzandığı ve Komagene döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Perre Antik Kenti, Komagene Krallığı'nın en büyük beş kentinden birisiydi ve döneminde jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda bulunuyordu. Antik kentten günümüze kadar ayakta kalan ve halen kullanılmakta olan Roma çeşmesi ve surların bir bölümünü ziyaret etmeniz mümkündür. En parlak dönemini Bizans döneminde yaşayan antik kentte kayaların oyulmasıyla yapılan 200 civarı mezar bulunmaktadır.

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Adıyaman şehir merkezinde, geniş, bahçeli ve tek katlı modern bir müze olan Adıyaman Müzesi, 1982 yılından beri hizmet vermektedir. Bölgenin en zengin müzesi olma ünvanını taşıyan Adıyaman Müzesi'nde Aşağı Fırat bölgesindeki kazılar sonucu bulunan birçok eser sergilenmektedir. Adıyaman müzesinde sergilenen belli başlı eserler şunlardır;

  • Kalkolitik dönemden kalma pişmiş topraktan kaplar
  • Paleolitik dönemden el baltaları, delici ve kesici aletler,
  • Tunç çağından kalma süs eşyaları
  • Roma ve İslam döneminden seramik kaplar
  • Farklı birçok dönemden mühürler, insan ve hayvan figürleri, kadın ve erkek takıları, altın - gümüş - bronz sikkeler, mozaikler

Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü

Adını güneyindeki sütunun üzerinde bulunan kartal heykelinden alan Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Komagene Krallığı döneminden kalma çok önemli bir anıt mezar olan Karakuş Tümülüsü, bölgeyi ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı noktalardan birisi. 9 metre yüksekliğindeki bu anıt mezarın yanında ayrıca 21 metre yüksekliğinde çakış taşlarının yığılmasından oluşan bir anıt mezar daha bulunuyor.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın