İzmir, Konak Gezi Rehberi

Bu içerik en son 29.01.2024 23:20 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye'nin en büyük 3. şehri olan İzmir, hem doğal güzellikleri hem de tarihiyle yerli ve yabancı her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. İzmir'de her köşe başında etkileyici bir tarihi hazine ve çarpıcı bir anıtla karşılaşmanız mümkün. Sizler için hazırladığımız İzmir gezi rehberini inceleyerek İzmir'in tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İzmir Nerededir?

İzmir, Türkiye'nin batısında, Ege Denizi kıyında ve İzmir Körfezi üzerinde bulunur.

Ege'nin başketinde olarak da kabul edilen İzmir'in güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir ve doğusunda Manisa illeriyle çevrilidir.

İzmir'e Nasıl Gidilir?

İzmir, hava, kara, deniz ve demir yolu ile ulaşım ağına sahip olması ile Türkiye'deki ulaşımı en kolay şehirlerden biridir.

Mavi Tren, ADB (Adnan Menderes) Havalimanı ve çevre illerin hepsine bağlı olan kara yolları ulaşımda size yardımcı olabilir.

İzmir'e gitmek isteyen kişiler bu farklı ulaşım seçeneklerini tercih ederek ulaşım sağlayabilir.

— Reklam —

Hava Yolu ile Ulaşım

Uçak yolculuğu ile İzmir'e gitmek için kullanacağınız havalimanı Gaziemir ilçesinde bulunan Adnan Menderes Havalimanı'dır. Havalimanından şehrin pek çok farklı bölgesine ulaşım için İzban Raylı Sistem Hattı ve Havaş otobüs seferleri kullanılabilir.

Havaş seferleri, ortalama 45 dakika içerisinde şehrin çeşitli ilçelerine ulaşım seçeneği sunmaktadır. Havaş seferleri ile ortalama 15 TL ücret ödeyerek; Urla, Çeşme, Alaçatı, Alsancak, Karşıyaka, Mavişehir, Bostanlı, Gaziemir, Karşıyaka, Bayraklı, Basmane gibi bölgelere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Toplu taşıma seçeneği olarak ise, havaalanı çıkışında bulunan İzban hattı kullanılabilir. Ortalama 4 TL ücret ödeyerek; Aliağa, Çiğli, Menemen, Halkapınar, Karşıyaka, Şirinyer ve Tepeköy arası hizmet veren bu hat ile şehrin merkezi bölgelerine kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Trenle Ulaşım

İzmir, Konak Gezi Rehberi

Ankara - İzmir arasında düzenli olarak her gün sefer yapan ve ortalama ücreti 70 TL olan İzmir Mavi Treni;

Ankara → Eskişehir → Kütahya → Balıkesir → Manisa → İzmir (Basmane) güzergahını takip etmektedir.

Ankara - İzmir arasında seyir süresi ortalama 13 saat 40 dakika sürmektedir.

Ayrıca;

  • Eskişehir- İzmir arası yaklaşık 11 saat
  • Kütahya - İzmir arası yaklaşık 9 saat
  • Balıkesir ile İzmir arası yaklaşık 4 saat
  • Manisa - İzmir arası yaklaşık 1.5 saat

sürmektedir.

Otobüs ile Ulaşım

Ege Bölgesi'nin ve hatta Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan İzmir'e, ülkenin hemen hemen tüm şehirleriden otobüs ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. İzmir'e otobüs ile geldiğinizde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali (Bornova) sizi karşılayacaktır.

Bornova'da bulunan İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde indikten sonra, Karşıyaka, Mavişehir bölgelerine Havaş ile ulaşım sağlayabilir veya 202, 204 No'lu otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.

Otobüs ile ulaşım ücreti İzmir'de ortalama 3 TL'dir.

Ayrıca başka bir tercih olarak; Bornova metro durağına ulaşım sağlanarak, İzmir Metrosu da kullanılabilir.

Konak'ta Görülmesi Gereken 10 Yer

1. Kordon Boyu

Kordon Boyu

Kordon, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde bulunan, şüphesiz İzmir'in en sembolik noktalarından bir tanesi. Kordon'un yeşil çimlerinden mavi denizi izlemek ise dünyanın en keyifli işlerinden. Çimenlerin bir diğer tarafında ise insanların oturup sohbet edebileceği kafeler bulunuyor. Yaz ve bahar aylarında bir çok etkinliğe ve konsere de ev sahipliği yapan Kordon, İzmir için gezilecek yerler listesinin başında gelen yerlerden bir tanesi.

2. Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Konak'ta Alsancak bölgesinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Konak'ın en ünlü caddelerinden ve İzmir'in sembollerinden biridir.

Trafiğe kapalı bir cadde olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, ilçe merkezine 5 km uzaklıkta merkezi bir noktada yer almaktadır.

Talatpaşa Bulvarı ve Ali Çetinkaya Bulvarı'nın kesiştiği yerden başlayıp Kordon'a doğru uzanan cadde, Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokağı, Dantel Sokağı ve Bornova Sokağı gibi şehrin ünlü sokaklarına sahiptir.

ünün her saatinde hareketli olan ve yoğun bir yaya trafiği görebileceğiniz bir cadde olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Dünyaca ünlü markaların mağazalarını, el yapımı çanta, tasarım şapka, çeşitli kıyafetler, hediyelik eşyalar gibi bir çok ürün satan mağazalarla beraber pek çok kitapçı ve gençlerin yoğun olarak uğradıkları cafe ve barlar da mevcuttur.

Kıbrıs Şehitleri Cadesi'ne uğramışken, İzmir'in vazgeçilmezi Boyoz'uyla meşhur Alsancak Dostlar Fırınına uğramayı ihmal etmeyin.

3. İzmir Kültürpark

Kültürpark

1922 İzmir Yangını'nda harabeye dönen 360.000 m2'lik alan üzerinde 1936 yılında Atatürk'ün isteği ile kurulan Kültürpark, 3 yıl sonra genişletilerek 420.000 m2 büyüklüğe ulaştı.

İzmir'in en sevilen alanlarından biri olan Kültürpark, kurulduğu günden beri her yıl binlerce insanı ağırladığı İzmir Enternasyonal Fuarı'na ev sahipliği yapmaktadır.

Kültürpark, Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, 16 sergi salonu, 4 konferans salonu, İsmail İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi pek çok tesisi içerisinde barındırmaktadır.

Yılın her döneminde kültürel ve sanatsal etkinliklerle oldukça hareketli olan İzmir Kültürpark, koşu yolları, yürüyüş parkurları, spor sahaları ve yüzme havuzu ile 8000'den fazla ağaç ve 200'den fazla bitki çeşidiyle harika bir manzara sunmaktadır.

4. Pasaport İskelesi

Pasaport İskelesi

Pasaport İskelesi, İzmir'in en eski gümrük binalarından bir tanesi.

1884 yılından beri hizmet veren iskele, Konak Pier'den başlayıp Alsancak İskele'ye kadar devam eden Kordon Boyunda yer alıyor.

Şehirdeki buluşma noktalarından birisi olan Fransız yapımı olan Pasaport İskelesi, günümüzde körfez içi yolcu taşımacılığı için kullanılıyor. Pasaport İskelesi'nden deniz yoluyla Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak Limanı'na gidilebiliyor.

İzmir'de en güzel gün batımlarından bir tanesine buradan tanıklık edebilirsiniz.

5. Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı, Konak'ın tarihi hanlarından bir tanesi.

III. Ahmed ve I. Mahmud devirlerinde kızlar ağası olarak görev yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılan han, günümüzde Kemeraltı'nın turistik ve tarihi alışveriş mekanlarından birisi.

1993'de alışveriş hanı olarak hizmete açılan handa bir çok antikacı, takı dükkanları bulunmaktadır. Kemeraltı gezinizde Kızlarağası Han'ının avlusunda közde kahve içmeyi ihmal etmeyin.

6. Smyrna Agora Antik Kenti

Smyrna Agora Antik Kenti

Öncelikle Agora'nın kelime anlamını merak edenler için ne anlama geldiğini açıklamak daha doğru olacaktır.

Agora Nedir?

Rumca kökenli bir kelime olarak Agora, etimolojik olarak halkın toplandığı meydan, şehir meydanı, çarşı, pazar yeri anlamlarına gelmektedir.

Agora, ticari, politik, adli, dini ve sanatsal fonksiyonları olan tanrılara sunulan adakların, heykellerin ve anıtların bulunduğu bir mekândır.

İzmir Agorası, İzmir'in tarihi yerleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 

Milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar Dönemi'nde inşa edildiği tahmin edilen Agora, en büyük ve günümüze kadar en sağlam gelen agoralardan. Bu tarihi mekândan çıkan eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

İzmir'de Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

Agora'nın da içerisinde bulunduğu antik kent ise dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine ve stadyuma da sahiptir.

Girişlerin ücretsiz olduğu Smyrna Antik kentine ulaşabileceğiniz en zahmetsiz yol ise metroyu kullanmak. Metrodan Çankaya'da indikten sonra yaklaşık 5 dakikalık yürüyüşün ardından Smyrna'ya ulaşabilirsiniz.

7. Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı, İzmir'de gezilmesi gereken yerler denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biridir. Tarihi 1600'lü yıllara dayanan Kemeraltı Çarşısı, Antik çağlardan itibaren önemini kaybetmemiş en önemli ticaret alanlarından birisi olmayı sürdürmektedir. 5 km'lik bir alana yayılan yaklaşık 15.000 adet işyerinden oluşan çarşı, bu özelliğiyle dünyanın en büyük açık hava alışveriş alanlarından birisidir.

Çarşıda tarihi kahveciler, şerbetçiler, tarihi restoranlar, işportacılar, uluslararası ve ulusal markalar, tarihi gelinlikçiler, kuyumcular, kafeler, hazır giyim markaları, baharatçılar, aksesuarcılar, hediyelik eşya satan dükkanlar ve daha birçok şey bulunmaktadır. Kısaca Kemeraltı Çarşısı'nın büyüleyici havası sizi ilk adımınızı attığınızdan itibaren içine çekecek, zamanın içinde kaybolmanıza sebep olacaktır. Ayrıca içerisinde bir çok midyeci bulunan Kemeraltı çarşısında İzmir'in en iyi midyesini bulabilirsiniz.

8. İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi

İzmir'in sembol figürlerinden bir tanesi olan Saat Kulesi, 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında Sadrazam Mehmet Said Paşa'nın isteğiyle yaptırılmıştır. Yapım tarihinden bu yana hiç durmayan bu saat bugün hala çalışıyor.

4 katlı ve 25 metre yüksekliğinde olan İzmir Saat Kulesi, Osmanlı vilayetlerinde aynı dönemde imar edilmiş birçok saat kulesinden birisidir. Ancak Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik ve en zarif görünüşlü olan saat kulesi olarak kabul edilmektedir.

Kulenin mimarı ise aynı zamanda Alman Konsolosluk binasını da yapan Fransız mimar Raymond Charles Péré. Kulenin saatinin Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edildiğine dair kayıtlar mevcuttur.

Saat Kulesi'ne başta ESHOT adı verilen şehir içi ulaşım araçları olmak üzere Konak'a giden tüm vasıtalarla ulaşabilirsiniz.

9. Dario Moreno Sokağı

Dario Moreno Sokağı

Tarihi ve sanatsal yapısıyla yerli ve yabancı her gün yüzlerce turisti ağırlayan Dario Moreno Sokağı, İzmir'in simge bölgelerinden birisi. Bu kadar ünlü olmasının bir diğer sebebi de Tarihi Asansör'ün sokağın sonunda yer almasıdır.

İsmini İzmir'e aşık olan bir sanatçı olan Dario Moreno'dan alan bu sokakta sağlı sollu sakin kafeler ve Rum evleri bulunur. Kafa dinlemek ve sakinleşmek isteyenlerin uğrak yeri olan bu sokakta kafelerin sıcak ortamında keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

İzmir'de bulunan bu eşsiz sokak, bu şehre geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken bölgeler arasında.

10. İzmir Tarihi Asansör

Tarihi Asansör Binası

Tarihi Asansör, İzmir'de bulunan ve 1907 yılında Musevi iş adamı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından yaptırılan tarihsel bir yapıdır.

Biri diğerinden 58m yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi'nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır.

Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılır ve İzmir'in önemli bir turistik durağıdır.

Haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Asansör, sabah 08:00 ile gece 00:00 arasında hizmet vermektedir.

Konak'ta Nerede Kalınır? Konak'taki Oteller

İzmir, yılın her mevsiminde ziyaret edilebilecek bir şehir ve eğer İzmir'e bir seyahat planlıyorsanız ve merkezde kalmayı düşünüyorsanız, Konak'ta bir otel tutmak şehrin merkezi olduğu için seyahat planınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Tabiki merkezdeki otellerin fiyat olarak daha pahalı olabileceğini söylemek lazım. Merkezden uzaklaştıkça fiyatlar daha cazip hale geliyor. Yazımızın bu bölümünde Konak'ta bulunan ekonomik otellerden lüks her şey dahil tatil köylerine kadar her şeyi paylaşacağız. O halde hemen konuya girelim ve İzmir'de nerede kalınır, İzmir merkezde bulunan oteller hangileridir, öğrenelim.

Oğlakçıoğlu Park Butik Otel

Listemize dört yıldızlı bir otel olan Oğlakçıoğlu Park Butik Otel ile başlıyoruz. Konak merkeze oldukça yakın bir konumda olan otel, Konak Meydanına 15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Ayrıca otobüsle farklı bir şehre gitmek gibi bir düşünceniz varsa Basmane İstasyonu'na yürüyerek sadece 5 dakika ve İzmir Otogarı'na arabayla 20 dakika mesafedesiniz.

Otelden 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Kültür Parkı ziyaret edip çeşitli aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz gibi 15 dakikalık bir taksi yolculuğu ile İzmir Körfezi'ni ziyaret edebilirsiniz. İzmir'deki bu butik otelde rezervasyon yaparken 45 standart oda, iki superior ve iki süit oda olmak üzere üç farklı oda arasından seçim yapabilirsiniz.

Tüm standart odalar, bir otelden bekleyebileceğiniz tüm özelliklere sahiptir. Süit odalar ve superior odalar, spa, küvetli lüks bir banyo ve daha büyük oda alanı sunmaları dışında aynı özelliklere sahiptir. Superior odalar ayrıca daha lüks bir his sunar.

DoubleTree By Hilton

Hilton, en lüks otel zincirlerinden biri olarak dünya çapında bir üne sahiptir ve bu dört yıldızlı otelin sizi hayal kırıklığına uğratmayacağına söz veriyoruz.

Toplamda 126 odası bulunan ve İzmir'in merkezinde yer alan otel, Kültürpark, Kemeraltı Çarşısı, Kordonboyu gibi turistik mekanlara sadece kısa bir yürüyüş mesafesindedir.

Bu otelin fiyatı sizi şok edebilir ve kötü bir şok değil! Düşündüğünüzden daha ucuz bir fiyata, bu otelde konaklayabilirsiniz. Otelde spa ve sauna odası ve hatta tüm İzmir'in muhteşem manzarasını sunan bir çatı havuzu bulunuyor.

Bir kral misafir odası, deluxe oda, deniz manzaralı kral superior oda, deniz manzaralı kral deluxe ve kral junior süit dahil olmak üzere, hepsi harika olan ancak ekstra harcama yapmaya ayırabilecek bütçeniz varsa aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi farklı oda vardır. Ege Denizi'ne bakan bir odaya gitmenizi öneririz.

Piano Hotel

İzmir'de cazip bütçeyle nerede kalacağınızdan emin değilseniz, o zaman Piano Otel tarafımızdan şiddetle tavsiye edilir. Piano Otel, şu ana kadar bahsettiğimiz en uygun fiyatlı otel.

İzmir'i keşfetmek istiyorsanız ve lüks bir odaya sahip olmaya gereksinim duymuyorsanız bu üç yıldızlı otel tam size göre. Bu cümlemizden kesinlikle buranın kalmak için kötü bir yer olduğu anlamı çıkmasın, diğer otellerle aynı olanakları sunan bu otelde ekstra olanaklara sahip olmak istiyorsanız tabiki bu da mümkün ama elbette bunlar ekstra bir fiyata geliyor.

Haftanın yedi günü, yerel peynir ve sebze çeşitlerini, organik reçelleri ve yöresel Ege kahvaltısının farklı lezzetlerini tadabileceğiniz Piano Cafe'de kahvaltı haftanın yedi günü 07:30-10.00 saatleri arasında servis edilmektedir.

Bu otelin diğer otellere nazaran sosyalleşmek ve yeni insanlarla arkadaş olmak için alan sunuyor. Ana kafede kahvaltı alacağınız bir oturma odası alanı vardır, bu nedenle kahvaltınızı bitirdikten sonra bir fincan kahve ile kanepede dinlenebilir ve otelde kalan diğer kişilerle konuşabilirsiniz.

 İzmir'in merkezinde yer alan otel, Konak Meydanına 17 dk, Kültürpark'a 11 dk, Kemeraltı Çarşısı'na 16 dk, Kordonboyu'na 12 dk gibi kısa bir yürüyüş mesafesindedir.

Bu otelde tek kişilik, eko çift kişilik, çift kişilik, ve superior oda olmak üzere dört farklı oda tipi bulunmaktadır. Tüm odalar, sade bir şekilde döşenmiştir ve fiyat, hangi odada kalmaya karar verdiğinize bağlı olarak değişecektir.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın