Euro Hangi Ülkelerin Para Birimidir?
Bu içerik en son 04.03.2024 00:40 tarihinde güncellenmiştir.
Euro (Avro) Nedir?
Euro, Avrupa Birliği'nin (AB) resmi para birimidir ve Avrupa kıtasında yaşayan yaklaşık 350 milyon insanın kullandığı ortak para birimini ifade etmektedir. Dünya'da rezerv para birimi olan Amerikan Doları'ndan sonra en yaygın olarak kullanılan ikinci para birimi olan Euro, Avrupa Merkez Bankası tarafından basılmaktadır ve bu banka tarafından yönetilmektedir.
2018 yılının Eylül ayı itibarıyla dolaşımdaki yaklaşık 1.2 Trilyon Euro değerindeki banknot ve madeni parayla birlikte Euro, dünyadaki en büyük toplam değere sahip para birimidir. Uluslararası Para Fonu'nun çeşitli para birimleri arasında yaptığı 2008 yılı GSYİH ve satın alma gücü paritesi tahminlerine göre, Euro Bölgesi dünyadaki ikinci büyük ekonomidir.
Euro Bölgesi Nedir?
Resmi adı "Euro Alanı" olan Euro Bölgesi, Euroyu (€) ortak para birimi olarak kullanan 19 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin oluşturduğu ekonomik ve parasal birliktir.
— Reklam —
Kaç Ülke Euro Kullanıyor?
Euro bölgesinde günümüz itibariyle 20 ülke bulunmaktadır. Bir başka deyişle günümüzde Euro kullanan ülke sayısı 20'dir.
Euro kullanan ülkeler alfabetik olarak aşağıdaki gibidir;
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İtalya
- Kıbrıs
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamalarına rağmen yapılan anlaşmalar çerçevesinde Euro kullanmaktadır.
Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir anlaşma imzalamadan euro kullanmaktadır.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Avrupa Birliği Üyesi Tüm Ülkeler Euro Kullanıyor mu?
Tüm AB üyesi ülkeler Euro Bölgesi'ne şuan için dahil değildir. Şuan Euro Bölgesi'nde bulunmayan diğer AB üyesi ülkeler kriterleri karşıladıkları zaman Euro Bölgesi'ne katılmak zorundadır. (Danimarka hariç) Kriterleri karşıladıktan sonra Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya da Euro'ya geçmek zorundadır.
Danimarka, Maastricht Antlaşması'nda yer alan ayrıcalıklara dayanarak Euroya geçmeyen AB üyesidir. Bu ülkenin hükümeti ya da yapılacak bir referandum sonucu halkı bu yönde karar vermediği sürece AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmaz. 28 Eylül 2000'de Danimarka'da Euro'ya geçip geçmemenin oylandığı bir referandum yapılmış ve oy verenlerin %53,2'si Euroya geçmeye karşı çıkmıştır.
İsveç'in Euro konusunda bir ayrıcalığı olmamasına karşın, bu ülkede gerçekleştirilen referandumlar Euroya geçişi engeller durumdadır. 14 Eylül 2003'teki referandum yapılmış ve oy kullananların %56,1'i Euro'ya "Hayır" demiştir.
Yunanistan'ın borç krizi yaşadığı dönemde Euro Bölgesi'nden ayrılması yönünde büyük tartışmalar yaşanmış olsa da bugüne kadar birlikten ayrılan ülke olmamıştır.