Çanakkale Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Türkiye'nin manevi açıdan kalbi diyebileceğimiz bir şehir varsa işte o şehir kesinlikle Çanakkale'dir. Özellikle 1. Dünya Savaşı'nda çok büyük bir kahramanlık öyküsünün yazıldığı Çanakkale, ülkemizin kurtuluşunda hayati rol oynamıştır. Anadolu yarımadasının kuzeybatısında, Marmara ve Ege Bölgesi'nde toprağı bulunan Çanakkale'yi ve Çanakkale'de gezilecek yerleri sizin için derledik.

Çanakkale Nerededir?

Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunuyor. Hem Marmara hem de Ege bölgesinde toprakları bulunan Çanakkale (büyük bir bölümü Marmara bölgesinde bulunmaktadır), Gelibolu Yarımadası ve Biga Yarımadası üzerinde toprakları bulunan bir şehir. İstanbul'a benzer şekilde hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları bulunan Çanakkale;

  • Kuzeyde Edirne ve Tekirdağ
  • Doğuda Balıkesir

ile komşudur.

— Reklam —

Çanakkale'ye Nasıl Gidilir?

Ülkemizin tarihi ve turistik açıdan en önemli şehirlerinden birisi olan Çanakkale'ye ulaşım için karayolu, havayolu ve denizyolu (kısmen) seçenekleri mevcuttur.

Karayolu ile Ulaşım: Çanakkale'ye karayolu ile ulaşımı tercih edecekseniz özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi bulunduğunuz şehirde bulunan şehirlerarası otobüs firmalarının düzenlediği seferleri kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çanakkale'nin bazı büyükşehirlerimize uzaklığı ve tahmini ulaşım süreleri ise şu şekildedir;

  • İstanbul - Çanakkale arası mesafe yaklaşık 380 km, ulaşım süresi ise yaklaşık 4 saat 50 dakikadır.
  • Bursa - Çanakkale arası mesafe yaklaşık 275 km, ulaşım süresi ise yaklaşık 3 saat 30 dakikadır.
  • İzmir - Çanakkale arası mesafe yaklaşık 380 km, ulaşım süresi ise yaklaşık 4 saat 45 dakikadır.
  • Ankara - Çanakkale arası mesafe yaklaşık 740 km, ulaşım süresi ise yaklaşık 7 saat 40 dakikadır.

Havayolu ile Ulaşım: Çanakkale'ye havayolu ile ulaşımda, şehirde bulunan Çanakkale Havalimanı kullanılmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanını kullanarak kolayca şehre ulaşmanız mümkündür. İstanbul'dan Çanakkale'ye uçak seferleri çok seyrek. Ankara'dan ise her gün Çanakkale'ye uçak seferi bulunuyor.

Denizyolu ile Ulaşım: Çanakkale'ye denizyolu ile direkt ulaşım maalesef mümkün değildir. Çanakkale'ye denizyolu ile ulaşım için öncelikle Bandırma'ya giden feribotları ardından feribot varış saatlerine göre ayarlanan Bandırma - Çanakkale arasında çalışan otobüs firmalraını kullanarak Çanakkale'ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çanakkale Kaç Günde Gezilir?

Çanakkale'yi tam anlamıyla gezmeniz için en az 3 - 4 gününüzü ayırmalısınız.

Çanakkale'ye Ne Zaman Gidilir?

Çanakkale'nin yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Marmara ve Ege bölgesinde toprakları bulunuyor. Bu yüzden iklim olarak bu iki bölgenin de özelliklerini gösteriyor. Kış mevsiminde yağışlı, yaz mevsiminde de sıcak bir iklime sahip olan şehir, hem mevsim rüzgarlıdır. Her mevsim ziyaret edebileceğiniz şehrin en popüler dönemi ise Mayıs - Eylül ayları arasıdır.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Bölgesinin ön popüler şehirlerinden birisi olan Çanakkale, binlerce yıl geçmişe dayanan zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile yılın her dönemi ziyaretçilerin akın ettiği bir şehir. İşte sizin için hazırladığımız Çanakkale'de gezilecek yerler listesi...

1. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale gezilecek yerler listesinin ilk sırasında tabiki Çanakkale Şehitliği bulunuyor. 1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitlerimiz anısına inşa edilen Çanakkale Şehitliği ve Şehitler anıtı, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içerisinde yer alıyor.

Temeli 1954 yılında atılan Şehitler Anıtı, 4 ayak ve 1 kubbeden oluşuyor. Yaklaşık 42 metre yüksekliğindeki anıtın açılışı işe 1960 yılında gerçekleştirilmiş. Her Türk vatandaşı tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken Şehitler Anıtı'nın yanında ayrıca;

  • Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı
  • Mehmetçik Anıtı
  • Türk Bahçesi
  • Meçhul Asker Kabri
  • Türk Şehitliği
  • Yaralı Asker Anıtı

bulunuyor.

2. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

1973 yılında kurulan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale'deki her yıl yerli ve yabancı milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen yerlerinden birisi. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan özel bir koruma alanı olan bu milli park 33.000 hektar gibi büyük bir alanı kaplıyor.

250.000'den fazla İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerinin ve 60.000'den fazla Türk askerinin mezarı ve anıtları bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda ayrıca savaşın atmosferini daha iyi anlayabileceğiniz siperler, burçlar ve devasa toplar da bulunuyor. Şehitlerimizin mezarlarını ziyaret ettiğinizde duygusal anlar yaşamanız kaçınılmaz. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda çadırınızla kamp yapmak istiyorsanız veya karavanınızla konaklamak istiyorsanız bunlar için de özel yerler bulunuyor.

3. Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunuyor. Midilli adasının hemen karşısında bulunan ve milattan önce 900'lü yıllarda inşa edilen Assos Antik Kenti, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Assos Antik Kenti'nde antik çağın ünlü filozoflarından Aristoteles'in de 3 yıl yaşadığı ve felsefe okulu kurduğu biliniyor. Bu açıdan bakıldığında Assos Antik Kenti'nin döneminin kültür ve sanat merkezlerinden birisi olduğunu söylemek mümkün. Ziyaretçilerini hem tarihi önemi hem de doğal güzellikleriyle büyüleyen Assos Antik Kenti'nde günümüze kadar ulaşmayı başaran ünlü Athena Tapınağı ve devasa Antik Tiyatro görmeniz gereken ilk yerler arasında bulunuyor.

2022 yılı itibariyle Assos Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 50 TL
  • Müzekart Geçerli Mi: Eğer müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30 - 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Assos'ta Ne Yapılır

4. Truva Antik Kenti (Troya)

Truva Antik Kenti (Troya)

Tevfikiye köyü yakınlarında bulunan Truva Antik Kenti, dünyanın en ünlü antik kentleri arasında bulunuyor. Tarih boyu doğal afetler nedeniyle 9 defa yıkılan Truva Antik Kenti'nin 5000 yıllık bir tarihe sahip olduğu (M.Ö. 3000) tahmin ediliyor. 1870'li yıllarda Alman bir arkeolog tarafından keşfedilen Truva Antik Kenti, 1996 yılında "Milli Park" statüsüne alınmış, 1998 yılında ise Unesco Dünya Miras Listesi'ne girmiş. Homeros'un ünlü İlyada Destanı'nda bahsi geçen Troya Savaşı'na sahne olan tarihi şehir olan antik kent, Troya olarak da biliniyor.

Kentin hemen girişinde Troya Müzesi bulunuyor. Bu müzede birçok eser sergileniyor. Ne yazık ki birçok tarihi eser de yurtdışına kaçırılmış.

Çanakkale'ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunan Truva Antik Kenti'nde yılın her dönemi rehberli turlar bulabilirsiniz ve Truva Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz.

2022 yılı itibariyle Truva Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 100 TL
  • Müzekart Geçerli Mi: Eğer müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: 08:30 - 19:30 

5. Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı, Çanakkale'nin en eski ve en önemli çarşılarından birisi olduğu gibi şehrin de simge yapılarından birisidir. 1890 yılında, II. Abdulhamid döneminde, İstanbul'daki Mısır Çarşısı'nın bir benzeri olarak inşa edilen çarşıda genellikle hediyelik eşyalar satılıyor. Yıl boyu yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen Aynalı Çarşı, 2007 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiş.

Çanakkale Türküsü'nde de adı geçen Aynalı Çarşı (Çanakkale içinde Aynalı Çarşı, Ana ben gidiyom düşmana karşı) etkileyici mimarisiyle de görülmeye değer bir yer. Kırmızı taştan yapılmış olan kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslenmiş kilit taşı özellikle dikkat çeken yerleri.

6. Çanakkale Kordon (Truva Atı)

Çanakkale Kordon (Truva Atı)

Çanakkale Kordon, şehrin en popüler gezi alanlarından birisi. Kordonda gün batımını izlemek ve özellikle şehrin muhteşem deniz manzarası eşliğinde akşam yürüyüşleri yapmak oldukça keyifli olacaktır. Burası yerli ve yabancı turistlerin şehre geldiklerinde ilk ziyaret ettiği yerlerden de birisi çünkü Çanakkale'nin en meşhur simgelerinden olan "Truva Atı" burada bulunuyor. 

7. Kilitbahir Kalesi (Kilid-ül Bahir)

Kilitbahir Kalesi (Kilid-ül Bahir)

Günümüz Türkçesiyle "Denizin Kilidi Kalesi" anlamına gelen Kilitbahir Kalesi (Kilid-ül Bahir) 1452 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına, boğazın en dar yerine inşa edilen kaledir. Kaleyi, Fatih Sultan Mehmet İstanbul kuşatmasında Bizans ordusuna gelmesi muhtemel yardımları önleyebilmek için inşa ettirmiş. Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdulaziz dönemlerinde ise restore edilmiş ve güçlendirilmiş. 

Türkiye'nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kilitbahir Kalesi, mimarisiyle dikkat çekiyor. Kaleyi diğer kalelerden farklı kılan en büyük özelliği yedi katlı, 3 yapraklı yonca görünümüne sahip iç kalesidir. Kalenin her katında farklı hücreler olduğu ve bir nevi labirenti andırdığı ifade ediliyor. 

2022 yılı itibariyle Kilitbahir Kalesi'ne giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: 20 TL
  • Müzekart Geçerli Mi: Eğer müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. (2020 yılından önce geçerli değildi)
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 - 19:00

8. Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi, II. Abdülhamit döneminde inşa edilen çok sayıda saat kulesinden bir tanesi. 1896 yılında yaptırılan Saat Kulesi, estetik mimarisiyle şehre gelen turistler tarafından en çok ilgi gören tarihi eserler arasında bulunuyor. Şehrin kalbinin attığı merkez bölgesinde bulunan Çanakkale Saat Kulesi 20 metre yüksekliğinde. Akşam saatlerinde ışıklandırılarak harika bir görüntü oluşturan saat kulesinin yapımında Ayvalık kesme taşı kullanılmış.

Truva Atı'na yalnızca 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Çanakkale Saat Kulesi'ni Çanakkale geziniz sırasında görmeniz gereken yerler arasında mutlaka ekleyin.

9. Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Kordon Bölgesi'nde bulunan bir diğer durağımız ise Saat Kulesi'nden yalnızca 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Çanakkale Deniz Müzesi.

Çanakkale'de mutlaka uğramanız gereken şehrin en önemli müzelerinden birisi olan Çanakkale Deniz Müzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan bir askeri müzedir.

1982 yılında inşa edilen Çanakkale Deniz Müzesi'nin asıl amacı 1915 yılında vermiş olduğumuz mücadelenin nesilden nesile aktarılmasını ve bu anıların her daim canlı tutulmasını sağlamaktır. Sahip olduğu koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı müzelerinden birisi olan Çanakkale Deniz Müzesi'nin koleksiyonlarında Nusret Mayın Gemisi'nin replikası, tarihi madalyalar, üniformalar, gemi silahları ve topları gibi yüzlerce obje bulunuyor.

2022 yılı itibariyle Çanakkale Deniz Müzesi'ne giriş ücreti ve ziyaret saatleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Giriş Ücreti: Tam 25 TL, Öğrenci Ücretsiz
  • Müzekart Geçerli Mi: Hayır, geçerli değildir.
  • Ziyaret Saatleri: Yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 11.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

10. Gökçeada

Gökçeada

Çanakkale'nin 11 ilçesinden biri olan Gökçeada, Türkiye'nin de en büyük adası ve Türkiye'nin en batısındaki yer (bknz: İnce Burun) olma ünvanına sahip. Şehir merkezine yaklaşık 85 km uzaklıkta bulunan Gökçeada'nın 91 km'lik bir kıyı şeridi bulunuyor. Tertemiz koyları ile deniz tatillerinin gözde noktalarından birisi olan Gökçeada, Türkiye'nin en sakin 11 noktası arasında yer alıyor.

Her yıl yüzbinlerce turist ağırlayan Gökçeada, Çanakkale çevresinde en çok turist çeken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin ilk ve tek milli sualtı parkına da sahip olan Gökçeada, aynı zamanda kendine özgü lezzetleriyle de ünlü (bademli kurabiye, sakızlı muhallebi gibi). Gökçeada'ya yaz mevsiminde her saat arabalı feribot ve deniz otobüsleriyle kolayca ulaşım sağlamanız mümkün.

11. Bozcaada

Bozcaada

Çanakkale'nin bir diğer ada ilçesi olan Bozcaada, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 75 km uzaklıkta bulunuyor. Bozcaada, Türkiye'nin 3. büyük adası, Ege Denizi'nin ise en büyük 2. adası konumunda. Özellikle yaz tatillerinin popüler destinasyonlarından olan Bozcaada, lezzetli şarapları, deniz turizmi, rüzgar santralleri ve bağcılık ile ön plana çıkıyor.

Tarihi yapıları, kalesi, ada sokakları, şarap fabrikaları, müzesi ve plajıyla Bozcaada, günübirlik geziler için de ideal noktalar arasında yer alıyor. Birçok turist Bozcaada'yı günbatımını izlemek için de tercih ediyor. Bozcaada'ya geldiyseniz özellikle Bozcaada Rüzgar Gülleri bölgesinde günbatımının muhteşem manzarasına şahit olmadan dönmeyin.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bozcaada Gezi Rehberi

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın