Assos'ta Ne Yapılır
Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.
Türkiye'nin en önemli tatil bölgeleri arasında bulunan Assos, doğal güzellikleri ve konumuyla öne çıkmaktadır. Ziyaretçi akımı bakımından da diğer bölgelerden geri kalmayan Assos, ekonomik tatil yapmak isteyenler için de ideal seçenekler sunmaktadır. Behramkale olarak da bilinen Assos, tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Ayrıca birçok antik kalıntıya ev sahipliği yapan Assos'u gelin daha yakından tanıyalım.
Assos nerededir
Assos, muhteşem manzarası ile herkesi kendine hayran bırakan bir yerdir ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunmaktadır. Assos, Midilli Adası'nın tam karşısında yer alan Edremit Körfezi'nde konumlanmış bir köy kasabasıdır. Bu bölge, kendine özgü doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile ünlüdür. Ayrıca, Ege Denizi'nin sakin suları da burayı tatil yapmak için ideal bir yer haline getirmektedir.
— Reklam —
Assos'un tarihi
Assos antik kenti'nin tarihi Tunç çağına kadar gidiyor. Bu dönemden itibaren kesintisiz bir şekilde iskan edildiği bilinen bölge, M.Ö. 7. yüzyılda Lesbos Adası'ndan gelen Aiol kolonileri tarafından iskân edilmiş ve zenginleşmiştir. M.Ö. 6. yüzyılda Lidya Krallığı bu bölgedeki Hellen şehirleri üzerinde politik güç sağlamak istemiş ve Assos, Lidya Krallığı'nın hakimiyeti altına girmiştir. M.Ö. 540'lı yıllarda Pers egemenliği altına giren Assos, sonrasında Atina Devleti'nin liderliğindeki kuruluş sırasında, Atina kent birliği'nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Hermesias yönetiminde iken, Aristo'nun da Assos'ta üç yıl yaşayarak felsefe okulu kurduğu bilinmektedir. Assos, bir dönem Galatlar tarafından işgal edildikten sonra Pergamon Krallığı'nın egemenliği altına girmiş ve sonrasında Roma egemenliği altında girmiş ve bu dönemde gelişmiştir. Erken imparatorluk döneminde tarım arazilerinin verimliliği ile ünlü olan Assos, M.S. 3. yüzyılın ortalarından sonra önemini yitirdi. Çeşitli dönemlerde Latinler, Franklar, Selçukluların egemenliği altına giren Assos, son olarak 1359 yılında Osmanlı topraklarının bir parçası haline geldi.
Assos'a nasıl gidilir
Otobüsle; Assos'a doğrudan otobüs seferleri, büyük şehirlerden yapılmamaktadır. Bunun yerine, Ayvacık, Küçükkuyu ya da Altınoluk'a ulaşmak için Çanakkale Truva, Kamil Koç veya Metro otobüsleri kullanabilirsiniz ve sonrasında Assos'a saat başı kalkan minibüslerle veya taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Ankara'dan gelenler ise, Çanakkale'ye ulaştıktan sonra Ayvacık minibüsüne binerek devam edebilirler. Çanakkale-Ayvacık arası yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
Uçakla; Assos'a ulaşmak için Çanakkale ve Edremit havaalanları tercih edilebilir. Edremit Havaalanı'ndan Assos'a uzaklık 63 km olup, aktarmalı minibüsler veya taksi ile kolayca Assos'a ulaşabilirsiniz. Çanakkale Havaalanı ise Assos'a 84 km mesafededir. Bu durumda, önce Ayvacık'a ulaşarak oradan da Assos'a minibüslerle transfer sağlayabilirsiniz.
Assos'a ne zaman gidilir
Assos, özellikle yaz aylarında turistlerin yoğun ilgisini çeker. Bu dönemde sıcaklık 30 derece civarındadır ve deniz keyfi yapmak için uygun bir zamandır. Ancak, turist yoğunluğu nedeniyle haziran-temmuz-ağustos dönemi çok kalabalık olabilir. Ayrıca, bahar ve sonbahar ayları da Assos'u ziyaret etmek için uygun zamanlardır.
Eğer Assos'u ziyaret amacınız deniz tatili yapmaksa yaz aylarını tercih edebilir veya bölgenin tarihi yerlerini keşfetmeye niyetliyseniz bahar dönemlerinde de Assos'u ziyaret edebilirsiniz.
Assos gezilecek yerler
1. Assos Antik Limanı
Assos, antik çağlardan kalan bir limana sahiptir ve bu liman 2000 yılında restore edilmiştir. Restorasyon işlemi bakanlık tarafından başlatılmış olup, bölgenin korunması amacıyla ön tarafına bir dalga kıran eklenmiştir. Assos antik limanı muhteşem bir atmosfere sahip olan güzel bir limandır. Bölgenin turistik yerleri arasında en ilgi çekici olanlarından biridir. Assos antik limanı, geçmişte meşe palamutlarıyla çevriliydi.
2. Behramkale Köprüsü
Behramkale Köyü sınırları içinde yer alan ve aynı isimle anılan Behramkale Köprüsü, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindedir ve Tuzla Çayı üzerine I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Arabaların geçişine uygun olmayan bu 600 yıllık köprüden yalnızca yaya olarak geçebilirsiniz. Kesme taşlarla yapılmış olan köprünün uzunluğu 80 metre, genişliği ise 3.50 metredir. Yapım tarihi ile ilgili bir kitabe yoktur, ancak mimari özelliklerinden erken Osmanlı Dönemi'nde yapıldığı anlaşılmaktadır. Hüdavendigar Camii ile aynı dönemde yapıldığı düşünülmektedir.
3. Assos Antik Kenti & Athena Tapınağı
Assos antik kenti, tam olarak MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve Osmanlı Dönemi'nde de kullanılmıştır. Behramkale köyüne de yakın bir konumda yer almaktadır ve volkanik bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Bölgede ilk kazı çalışması da Osmanlı Dönemi'nde gerçekleştirilmiştir ve Amerikalı arkeologlar tarafından iki yıl boyunca sürdürülmüştür. Assos antik kenti, orijinalliğiyle günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Giriş ücreti 25 TL olan Assos antik kentine müze kartınızla doğrudan giriş yapabilirsiniz.
Assos'un en eski yerlerinden biri olan Athena Tapınağı, şehrin en yüksek noktasında bulunmaktadır. Anadolu'daki en güzel tapınaklardan biri olarak kabul edilen Athena Tapınağı, Assos'un tarihi yerleri arasındadır. Buraya gelerek tarihe tanıklık edebilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Tapınakta, bir Tanrıça heykeli de bulunmaktadır. Sütunların üzerine oyulmuş kabartmaların bazıları, Boston Müzesi, Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde korunmaktadır.
4. Hüdavendigar Camii
Bölgedeki tarihi camilerden biri olan Hüdavendigar Camii, 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Tamamen tek kubbeli ve kare şeklinde inşa edilen bu cami, antik kente oldukça yakın bir konumdadır hatta antik kentin sınırları içinde yer aldığını söyleyebiliriz. Caminin içerisinde nadir görülen Osmanlı mimarisi örneklerinden olan kadırga resimleri bulunmaktadır. Caminin kapısı, önceden var olan Cornelius Kenti Kapısı'na dayanarak inşa edilmiştir ve Kral Skamandros tarafından yazılan yazılar hala korunmaktadır. Ancak zamanla, camide küçük hasarlar meydana gelmiştir.
5. Zeus Altarı
Zeus Altarı, Dede Tepe'nin üzerinde yer almaktadır. Kayalardan ve taşlardan yapılmış olan Zeus Altarı, antik çağa kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Kutsal bir mabet olarak da kabul edilen Zeus Altarı, birçok insan tarafından ziyaret edilmektedir.
6. Sivrice Plajı
Assos'ta gezilecek yerlerden biri olan Sivrice Koyu, dar ve taşlık bir plajdır. Bu plajın diğerlerine kıyasla daha az bilinirliği olduğundan, daha sakin bir atmosferi vardır. Yerli halk tarafından işletilen pansiyonlar, oteller ve balık restoranları etrafında yer almaktadır. Her tesisin önünde denize rahatça girmek için tahta iskeleler bulunmaktadır. Ayrıca, Sivrice Koyu Midilli adasına çok yakındır; hatta bu kadar yakın olduğu için Midilli'nin ağaçlarını bile görebilirsiniz. Sivrice Koyu'nun yanında İskele Koyu adı verilen başka bir yer bulunmaktadır. İskele Koyu, dar ve 500 metre uzunluğunda kumsala sahiptir. İşletmelerin şezlonglarından yararlanabilir veya kendi sandalyenizi getirerek denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
7. Assos Antik Tiyatro
Mimari yapısına dayanarak Roma dönemine ait olduğu düşünülen tiyatro, Midilli Adası'nın karşısında bulunur. Ancak, yaşanan bir deprem sonrasında yıkıldığı bilinmektedir. Tiyatro alanı, doğal bir kayanın oyulmasıyla oluşmuştur ve 2500 kişilik kapasiteye sahiptir. Daha sonra taş ocağı olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir ve hasar gören duvarları yeniden inşa edilmiştir. Bugün, 1500 kişiye kadar seyirci kabul edebilen tiyatroda çeşitli festivaller ve konserler düzenlenmektedir.
Assos'ta nerede kalınır
Assos'ta konaklama seçenekleri arasında oteller, pansiyonlar ve apart daireler bulunmaktadır. Assos'un en güzel bölgelerinden biri olan Sivrice, tertemiz havası ve masmavi deniziyle ünlüdür. Bu bölgedeki pansiyonlar ve moteller bütçe dostudur. Assos Ayan Motel, Assos Bahçivan Motel, Atay Motel, Sivrice Çiçek Butik Otel ve Okan Motel, Sivrice'de konaklayabileceğiniz tesisler arasında yer almaktadır.
Assos'ta ne yenir
Assos, sakin ve huzurlu bir tatil için harika bir yerdir ve bölgenin mutfağı vücudunuza sağlık verecek ve sizi yenileyecek lezzetler sunar. Assos, Kaz Dağları'nın hemen yakınında olduğundan pek çok şey organiktir. Buradaki en meşhur yemeklerden biri zeytin ve zeytinyağlı yemeklerdir. Assos'ta kahvaltıda öncelikle zeytin tadına bakmalısınız ve yöreye özgü zeytinyağı ile tatlandırılmış kahvaltılıkları deneyebilirsiniz. Ayrıca, bölgede yetişen taze sebzelerin lezzetli tadına kahvaltı sofranızda bakabilirsiniz. Assos'ta sıkça tercih edilen oğul otu çayını da gün içinde veya kahvaltıda deneyebilirsiniz.
Bunun dışında Assos'un mutfağı, Ege Denizi'nin taze balıklarını ve zeytinyağlı yemekleri ile ünlüdür. Ayrıca Assos'ta bulunan restoranlarda geleneksel Türk yemekleri de bulabilirsiniz. Mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında zeytinyağlı enginar, midye dolma, kabak çiçeği dolması ve kalamar tava yer almaktadır.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir