Berlin Gezi Rehberi

Bu içerik en son 23.02.2024 23:33 tarihinde güncellenmiştir.

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Berlin, köklü tarihi geçmişi ve kültürel atmosferiyle Avrupa'nın en çok ziyaret edilen kentlerinden. Son yıllarda yıldızı yükselen ve hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan bir şehre dönüştü. Prusya Döneminin izlerini taşıyan sarayları, Soğuk Savaş Dönemi'nin mirası yapıları ve zengin koleksiyona sahip müzeleriyle şehir tam anlamıyla bir açık hava müzesi.

Almanya'nın nüfus bakımından en büyük kenti olan Berlin'in kent merkezinin nüfusu 3.7 milyon civarındadır. Berlin'de Almanya'nın resmi para birimi olan Euro kullanılmaktadır ve Almanya'nın resmi dili olan Almanca konuşulmaktadır. Berlinliler, az da olsa Almanca'yı aksanlı konuşuyorlar. İngilizce, şehrin batısında yaşayanlarca daha çok biliniyor. Elektrik voltajı 220-250 Volt. Alışılagelmiş iki yuvarlak delikli prizler kullanıldığından yanınızda adaptör almanıza gerek yok.

— Reklam —

Berlin Nerededir

Almanya Federal Cumhuriyetinin 16 eyaletinden biri olan Berlin kendi içinde 12 idari ilçeden oluşmaktadır. Almanya'nın kuzeydoğusunda, Spree ve Havel nehirleri arasında bulunan şehir, hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın önde gelen kültürel ve politik başkentlerinden birisidir. Polonya sınırına yalnızca 70 km uzaklıkta bulunan Berlin, keşif meraklıları için ziyaret edilmeyi bekleyen harika bir seçenektir.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Euro Hangi Ülkelerin Para Birimidir?

Avrupa'nın Nüfusu En Kalabalık Şehirleri

Berlin'e Ne Zaman Gidilir

Almanya'nın başkenti Berlin, genel olarak karasal iklimi ile bilinir. Kış aylarında Berlin'i ziyaret etmeyi planlıyorsanız, kalın giysileri yanınıza almayı unutmamanız önemlidir. Şehirde aralık ayından şubat sonuna kadar, soğuk ve yağışlı bir hava hakimdir. Geceleri sıcaklık sıfırın altına düşebilir. Aralık ortasından itibaren kurulan Noel pazarları ise Berlin'e özel bir atmosfer katar. Bu pazarlarda yöresel lezzetleri deneyebilir ve yeni yıl ruhunu tam anlamıyla yaşayabilirsiniz.

Nisan ve Mayıs ayları, Berlin'i ziyaret etmek için ideal dönemlerdir. Bahar aylarında ortalama sıcaklık yaklaşık 15°C civarındadır ve şehrin yeşil doğasını keşfetmek için harika bir fırsattır. Temmuz, en sıcak ay olup ortalama sıcaklık 22°C'ye ulaşır. Ancak, yaz akşamları serin olabileceğinden hırka veya kazak gibi giysileri yanınıza almayı unutmayın.

Ayrıca sonbahar ayları da Berlin'i keşfetmek için uygun bir dönem olabilir fakat bu dönemde günlerin yağışlı geçme ihtimali olduğunu belirtelim. Eğer yağmur bana engel olamaz diyorsanız sonbahar ayları tam size göre.

Ee peki Berlin kaç günde gezilir diye soracak olursanız da şehri doyasıya gezmek için 4-5 gün ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Almanya Vize İstiyor Mu

Eğer yeşil pasaportunuz yoksa ve Berlin'e devlet görevlendirmesi ile gidip gri pasaport alamıyorsanız Almanya ziyaretinizden önce vize başvurusunda bulunup Schengen Vizesi almanız gerekiyor.

Almanya Vizesi Nasıl Alınır

Artık vizeler konsolosluğa şahsen yapılmıyor, resmi anlaşması bulunan acenteler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Türkiye'de Almanya vizesi için resmi olarak görevlendirilmiş kurulmuş iDATA.

Şu linkten detaylı bilgi alabilirsiniz: http://idatavisa.com

Vizenize yolculuğa çıkmadan 3 ay önce başvurmanız iyi olacaktır, en geç bir ay kala başvurmanız gerekiyor. Sonuç ise iki haftada çabucak belli oluyor.

Turistik vize almak için hazırlamanız gereken belgelere ise şu linkten ulaşabilirsiniz: https://idata.com.tr/de/tr/p/gerekli-evraklar-de

Berlin Tegel Havalimanından Şehre Ulaşım

Berlin Tegel havaalanından şehir merkezine ulaşım için bir çok seçenek var. S-Bahn, U-Bahn, TXL veya X9 havaalanı ekspres otobüsleri ya da taksi kullanabilirsiniz.

Metro veya tren ile şehir merkezine direkt ulaşım yok, aktarma yapmalısınız. Bu seçeneklerin arasından en çok tercih edileni TXL otobüsleri. Havaalanınının hemen çıkışında bekleyen otobüsler 30 dakikada merkeze varıyor. Tüm otobüslerde, metro ve trenlerde kişi başı tek yön bilet fiyatı 2,80 Euro.

Havaalanından taksi ile merkeze gelecekseniz yaklaşık 50 Euro ödemelisiniz. Berlin'de toplu taşıma epey gelişmiş durumda. Özellikle tren S-Bahn ve metro hattı U-Bahn ile yüzlerce durağa ulaşabilirsiniz. İstasyonlardaki bilet otomatlarının kullanımı epey kolay, Türkçe menü seçeneği de mevcut. Tek seferlik biletler 2,8 euro, günlük sınırsız kullacağınız bilet fiyatı ise 6,9 Euro.

Berlin'in resmi ulaşım sitesini şu adresten inceleyebilirsiniz: https://fahrinfo.bvg.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en

Berlin'de Şehir İçi Ulaşım

Berlin büyük ve karışık bir kent, yürüyerek gezmek çok zor. Bu yüzden kendinizi yormayıp metro kullanın. Raylı sistem konusunda bütün Almanya'da olduğu gibi Berlin de çok gelişmiş.

S-Bahn ve U-Bahn denilen metro sistemi şehrin her yanını sarmış durumda. 10 tane metro hattı bulunan U-Bahn ile sizi A noktasından B noktasına en hızlı şekilde götüren şey olan S-Bahn birlikteği sizi asla üzmeyecektir. Her yer için tren raylı sistem ulaşımı öyle üst düzeydeki çok kassanız şehirdeki bütün gezilecek yerleri 1 günde bile görebilirsiniz. Biz tabii ki bunu önermiyoruz fakat bilin ki durum böyle çünkü toplam 173 tane istasyon mevcut.

U-Bahn hafta içleri sadece gece 1 ile 4 arasında çalışmazken, hafta sonları ise 24 saat çalışıyor. Biletler ise tek yön aldığınız zaman biraz pahalı, 2.80 euro. Bu yüzden tek yön bilet almayıp direkt olarak günlük bilet alabilirsiniz ve bunun ücreti 7 euro. Gönlünüzce inin binin kimse bir şey diyemez. Buna ek olarak haftalık biletler de mevcut ve fiyatı 30 euro. Eğer grupça gittiyseniz 5 kişiye kadar kapsayan günlük grup biletten satın alırsanız toplam 20 Euro ödüyorsunuz. Eğer öğrenciyseniz ve bunu ispatlayabilirseniz bu bilet fiyatlar indirimli hale geliyor, aklınızda olsun.

Trenle olmaz ben taksi insanıyım diyorsanız o konuda da hiç sıkıntı yaşamazsınız. Taksi esnafının büyük bir çoğunluğunu Türk'ler oluşturuyor denilebilir.

Berlin'de Gezilecek Yerler

1. Brandenburg Kapısı

Brandenburg Kapısı

Brandenburg Kapısı, Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm'in emri doğrultusunda 1788-1791 yılları arasında inşa edilmiştir.

İhtişamlı görüntüsü nedeniyle Berlin gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alan bu yapının üst kısmında bulunan Quadriga isimli heykel, Johann Gottfried Schadow tarafından yaratılmış.

2. Reichstag (Parlamento Binası)

Reichstag (Parlamento Binası)

Yapıya ilginin yıl boyunca yüksek olmasını, çatısını süsleyen cam kubbe sağlıyor. Yeniden yapımı 1999 yılında tamamlanan kubbe hem gezginlere panoramik Berlin manzarasını izleme fırsatı veriyor hem de bina içerisine daha fazla güneş ışığı girmesine imkân tanıyor.

Kubbeye çıkıp eşsiz manzaranın tadını çıkarabilmek için mutlaka web sitesi üzerinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

3. Berlin Katedrali

Berlin Katedrali

Bu etkileyici Neo-Rönesans Bazilikası, Berlin'in en büyük kilisesidir.

Aynı zamanda da Almanya'daki Protestan Kilisesi'nin merkezidir.

4. East Side Gallery

East Side Gallery

1,3 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük açık hava galerisi.

5. Alexanderplatz

Alexanderplatz

Kısaca Alex diye bilinen, Berlin'in merkezi meydanıdır.

Berlin ziyaretlerinde modern hayatın içine girmek, eğlenmek, dinlenmek ya da alışveriş yapmak isteyenler için ideal bir mekan.

6. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Berlin'in modern yüzünü simgeleyen meydanda sokak sanatçıları performans gösterilerini izleyebilir ve açıkhava sergilerini ziyaret edebilirsiniz.

Meydan, Berlin Duvarı'ndan kalan birkaç parçayı içinde barındırmaktadır ve ziyaretçiler tarafından bir gelenek olarak duvarın parçalarına sakız yapıştırıldığını görebilirsiniz. Mağazaları, restoranları, lüks suitleri, Film Müzesi, sinema salonları ve Legoland'i ile ünlü Sony Centerda Potsdamer Platz'da yer almaktadır.

7. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Berlin'in ikiye bölündüğü yıllarda (1961-1990 arası) şehirdeki üç geçiş noktasından biri olan Checkpoint Charlie de Soğuk Savaş döneminin hafızalarda kalan görüntüleri sergilenmektedir. Buraya geldiğinizde nöbet tutan askerleri, bariyerleri ve geçişler için hazırlanmamış sinyal sistemini görebilir, o günlerde yaşamanın nasıl bir his olacağını biraz da olsa hayal edebilirsiniz.

8. Müzeler Adası

Müzeler Adası

Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan tamı tamına 1 kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksi. 1990'da iki Almanya'nın da birleşmesiyle 1945'ten bu yana doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyon yeniden bir araya getirilmiştir. Müzeler Adası, 1999'dan beri UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde bulunmaktadır.

9. Berliner Fernsehturm

Berliner Fernsehturm

Berlin'in şehir merkezinde Alexanderplatz meydanına çok yakın bir konumda bulunan bir televizyon kulesidir. 1965-1969 yılları arasında inşa edilen ve şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

10. Charlottenburg Sarayı

Charlottenburg Sarayı

17. yüzyıllın sonlarına doğru inşa edilen ve 18. yüzyıl sırasında genişletilen, Berlin'in en büyük sarayıdır. Charlottenburg semtinde bulunan saray inşa edildiğinde özellikle barok tarzında elementler kullanıldı. Sarayın çevresine de önem verildi, özellikle park alanları kuruldu ve ağaçlar sarayın arka tarafına dikildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır darbeler alan saray harabeye döndü ama yine restore edildi. Saray ve bahçesi Berlin'in en çok turist çeken konumlarından biri.

11. Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı

Her yıl yaklaşık yarım milyon kişi tarafından ziyaret edilen Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, Berlin'in merkezinde yer almaktadır.

İnşaatına 1 Nisan 2003 tarihinde başlanmış ve 12 Mayıs 2005 tarihinde anıt halka açılmıştır. 19.000 metrekare büyüklüğünde, 2.711 beton blok içeren bir alandan ve bir bilgi merkezinden oluşmaktadır. Bu merkezde, Avrupalı Yahudilerin soykırımı ve katliamı ve bunları hatırlatan tarihsel anma yerleri üzerine bir sergi sunulmaktadır.

12. Kreuzberg

Kreuzberg

Kreuzberg, Berlin'in bir semtidir ve Türkler arasında "Küçük İstanbul" diye de adlandırılır. Semtte Türk nüfusu oldukça fazladır.

Son yıllarda, kendi içinde popüler kültürün bir alt kültürünü oluşturan Krauzberg, Berlin'in alternatif noktası haline geldiğinden turistler tarafından ilgi görmektedir. Şehrin en popüler gece kulüplerinin bir kısmı bu ilçede bulunmaktadır. Berlin, hip hop ve elektronik müziğin önemli merkezlerinden biriyse Kreuzberg de şehrin en hit eğlence yerlerinden biridir.

13. Bergama Müzesi

Bergama Müzesi

Berlin'de Müzeler Adası'nda yer alan beş müzeden biridir.

Müze, yılda ortalama 850,000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 2007 yılında 1.135.000 ziyaretçi ile Almanya'da "en çok ziyaret edilen sanat müzesi" olmuştur.

14. Tiergarten

Tiergarten

Berlin'in aynı adı taşıyan bölgesinde bulunan kentin en popüler şehir parkı. 210 hektarlık bir alana yayılmış olan ve Almanya'nın en büyük kentsel bahçeleri arasında yer alan Tiergarten, büyüklük bakımından Münih'teki Englischer Garten ve Berlin'deki Tempelhofer Park'ın ardından ülkenin en büyük üçüncü şehir parkı.

Almanya'nın en eski hayvanat bahçesi Zoologischer Garten dünyanın en fazla sayıda canlı türüne sahip bahçesi olarak yine Tiergarten'de yer alıyor.

15. Kaiser-Wilhelm Anıt Kilisesi

Kaiser-Wilhelm Anıt Kilisesi

Berlin'in Charlottenburg ilçesinde bulunan kilise, Berlin ve Almanya tarihi için büyük önem taşıyan anıtların başında gelir. 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı, 2. Dünya Savaşı sırasında 1943'te bir bombardıman sırasında hasar gördü. Kilisenin yıkılan ucu, savaşın yıkımını hatırlatmak için restorasyon esnasında tekrar yapılmadı ve bu hali ile günümüze kadar geldi.

16. DDR Museum

DDR Museum

Berlin'in merkezindeki bir müzedir. Müze, Doğu Almanya'nın eski hükümet bölgesinde, Berlin Katedrali'nin karşısında Spree nehri üzerinde yer almaktadır. Müze, Berlin'de en çok ziyaret edilen 11. müzedir. Sergisi eski Doğu Almanya'daki hayatı doğrudan "uygulamalı" bir şekilde tasvir ediyor.

17. Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt için Berlin'in hem gece hayatı hem de sanatın yeri diyebiliriz. 

Açık hava konserleri, şirin kafeleri ve pazarıyla Gendarmenmarkt Meydanı, Berlin'in en güzel meydanlarından biridir.

II. Dünya Savaşı sırasında buradaki yapıların çoğu büyük hasar gördü ya da yıkıldı. Günümüzde bu yapılar eski durumlarına uygun şekilde restore edilmiştir. Simetrik yapısı ve iki yanındaki kubbeli kuleler dolayısıyla meydan Roma'daki Popolo Meydanı'na benzetilmektedir.

18. Unter den Linden

Unter den Linden

Türkçe karşılığı olarak Ihlamurlar Altında olan, adını caddenin ortasından geçen yaya yolunun iki yanında bulunan ıhlamur ağaçlarından alan 1.5 kilometre uzunluğunda bulvardır.

Her mevsim ayrı güzel olan Unter den Linden, yürüyüş yapmak için keyifli adreslerden biridir.

19. Berlin Zafer Sütunu

Berlin Zafer Sütunu

Yaklaşık 67 metre boyunda olan Zafer Sütunu, 1864 yılında Prusya Zaferi anısına tasarlanmıştır. Bu anıtsal sütunun tepesinde 8.3 metrelik Victoria heykeli bulunur. Sütun denilince tek bir blok gibi düşünülse de 4 kumtaşı blokla oluşturulmuştur ve tepedeki heykel batıya dönük durmaktadır. Zaferle sonuçlanan üç savaşı temsilen üç bronz rölyefle süslenmiş ve sonradan dördüncü rölyef eklenmiştir. Berlin Zafer Sütunu şehrin çeşitli bölgelerde bulunduktan sonra şimdiki yerine yerleştirilmiştir.

20. Sony Center

Sony Center

Sony Center (Sony Merkezi), Berlin'de bulunan Potsdamer Platz'da yerleşim gösteren Sony sponsorlu bina kompleksidir. Bina 2000 yılında açılmıştır.

Sony Merkezi, birçok mağaza, restoran, bir tartışma merkezi, otel odaları, lüks kiralık süitler, ofisler, film ve sanat müzeleri, sinema salonları, bir IMAX tiyatrosu, küçük bir LEGO alanı ve bir Sony mağazası içermektedir. Ücretsiz Wi-Fi bağlantısı bütün müşterilere açıktır.

Sony Merkezi, Berlin Potsdamer Platz tren istasyonuna yürüyüş mesafesindedir. Yakınında büyük bir alışveriş merkezi olduğu gibi birçok otel, Alman Bankası'nın merkez ofisi ve Avrupa'daki en hızlı asansöre sahip bir iş binası da merkezin yakınındadır.

21. Mustafa's Gemüse Kebap

Mustafa's Gemüse Kebap

Kreuzberg'deki 5 metrekarelik ve önü her daim aşırı kalabalık bu seyyar büfe, bildiğiniz tavuk döner satıyor.

Yalnız dönerin içine ne bulduysa koyuyor; kabak, lor peynir, havuç, yoğurt, sarımsak, biber, avakado ve bilimum sebze ve çeşitli bir çok sos.

Şehrin en meşhur dönercisi olan "Mustafa's Gemüse Kebap" önünde 40-45 dk sıra bekleyenleri görürseniz şaşırmayın.

22. Berlin Merkez Tren İstasyonu

Berlin Merkez Tren İstasyonu

İstasyon binası mimarisi Alman mühendisliğinin başyapıtıdır. Mimar Meinhard von Gerkan tarafından yaptırılmıştır. Berlin Merkez Tren İstasyonu'nunda (Berlin Hauptbahnhof) çatıda ve dış cephede kullanılan cam kaplama ile gün ışığının alt katlara kadar ulaşması sağlanmış.

23. Märkisches Museum

Märkisches Museum

1874 yılında tarihe meraklı kent sakinleri tarafından kurulan müzede, kent sakinleri Berlin ve Mark Brandenburg bölgesinine ait tarih öncesi ve erken tarih dönemlerine ait tarihi dokümanları, belgeleri, madeni paraları, kiliselere ait sanatsal eserleri ve objeleri bir araya getirme konusunda büyük çaba sarf ettiler. Zamanla 4.000'den fazla modern resim, heykel ve grafik eserden oluşan güçlü bir sanat koleksiyonunun bir araya geldiği bir müze haline gelmiştir.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın