Ankara Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Ankara'da keşfedilmiş en eski tarih öncesi kalıntılar Eski Taş Çağına kadar uzanıyor. M.Ö. 3000 yıllarına ait insan yerleşmelerine rastlanan Ankara için yaklaşık 5.000 yıl öncesine kadar dayanan çok büyük bir geçmişi var diyebiliriz. 5.7 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 2. şehri olan ülkemizin başkenti Ankara'nın büyük ve kadim bir tarihi var ve şehirde pek çok gezilecek, görülecek yer bulunuyor.

Kadim bir Anadolu şehri olan Ankara, tarih boyunca Hititler, Persler, Lidyalılar, Bizans, Selçuklular ve Osmanlı gibi onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Ankara, bu tarihi ve kültürel zenginlikten kalan birçok mirasa sahip. Bu bakımdan Ankara'da mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken onlarca yer bulunuyor.

Gelin şimdi Ankara'yı yakından tanıyalım.

Ankara Nerededir

Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ankara, ülkenin tam ortasında yer almaktadır.

Kuzeyinde Kırıkkale ve Çankırı, batısında Eskişehir ve Bolu, güneyinde Konya ve doğusunda Aksaray ve Kırşehir illeri bulunmaktadır.

Ankara'ya Nasıl Gidilir

Bahsettiğimiz gibi, Ankara ülkemizin tam ortasında bulunmaktadır ve bu özelliğiyle ülkenin pek çok şehrinden ulaşımın oldukça kolaydır ve hiç bir şehre uzak sayılmaz.

Uçakla Nasıl Gidilir?

Eğer bulunduğunuz şehir hava limanı varsa Ankara'ya uçakla ulaşım hiç de zor değil. Günümüzde artık uçağa binmenin lüks olmadığı göz önüne alınırsa Ankara'ya uçak ile ulaşım belki de ilk tercihiniz olmalı.

Başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Antalya, Trabzon, Adana, Diyarbakır gibi onlarca büyük şehrimizden Ankara'ya direkt uçuşlar bulunuyor. Bu uçuşlar ile Ankara'ya bulunduğunuz şehire göre değişmekle beraber ortalama 1.5 - 2 saat sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hızlı Trenle Nasıl Gidilir?

Trenler en keyifli ulaşım araçlarından birisi ve eğer siz de trenle ulaşımı tercih edenlerdenseniz çok şanslısınız. Özellikle İstanbul'dan Ankara'ya tren yolculuğu için YHT İstanbul - Ankara seferlerini tercih edebilirsiniz. İstanbul Söğütlüçeşme Tren İstasyonu'ndan Ankara'ya yaklaşık 4 saatte rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Konya'dan Ankara'ya yine bu trenleri kullanarak 2 saatte ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüsle Nasıl Gidilir?

Hepimizin bildiği gibi, Türkiye'de şehirler arası ulaşım için otobüs en yaygın ve en gelişmiş ulaşım seçeneği. Hele bir de seyahat edilecek şehir olarak belki de en kolayı konumundan dolayı Ankara'dır. Şehir ve firma ismi saymak gereksiz bu yüzden mutlaka şehrinizde bulunan otobüs firmalarını kullanarak Ankara'ya dilediğiniz gün otobüsle seyahat etmeniz mümkündür. Bazı büyük şehirlerden ise Ankara'ya ulaşım süreleri ise şöyledir;

  • İstanbul Ankara otobüs yolculuğu kaç saat sürüyor: 5 - 7 saat
  • İzmir Ankara otobüs yolculuğu kaç saat sürüyor: 8 saat
  • Antalya Ankara otobüs yolculuğu kaç saat sürüyor: 6 saat 30 dakika
  • Trabzon Ankara otobüs yolculuğu kaç saat sürüyor: 12 saat
  • Diyarbakır Ankara otobüs yolculuğu kaç saat sürüyor: 14 saat

Ankara'da Gezilecek Yerler

Ankara hakkında meşhur bazı sözler var, bilirsiniz. “Aslında denizi olsa, Ankara güzel şehir”, “Ankara'nın tek eksiği denizinin olmaması” gibi… Doğru, Ankara'nın belki denizi yok ama gezilecek yerler konusunda Ankara'nın hiçbir eksiği de yok. Bazı şehirlerin ruhu vardır ve şehir bu sebeple sevilir, Ankara'da bu şehirlerden. Ankara'nın ruhunu anlamak için deniz hiç de gerekli bir unsur değil.

Yazımızın bu kısmında Ankara'da gezilecek yerleri sizler için derledik.

1. Anıtkabir

Anıtkabir

Ankara'da ziyaret edilecek yerlerin başında şüphesiz Anıtkabir geliyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahat yeri olan Anıtkabir, yalnızca Ankara'nın değil, tüm Türkiye'nin de en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri.

750.000 m2 gibi büyük bir alana sahip olan bu büyüleyici kompleks, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki bölüme ayrılıyor.

Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı olan Tandoğan bölgesinde yer alan Anıtkabir, şehrin tam merkezinde yer almaktadır, bundan ötürü ulaşımı oldukça kolay olmakla birlikte birçok araçla ulaşım mümkündür. (Ankaray ve şehir içi otobüsleri kullanarak Anıtkabir'e ulaşabilirsiniz)

Yapımına 1944 yılında başlanan ve 1953 yılında tamamlanan Anıtkabir, dünyaca ünlü mimarlar Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda tarafından tasarlanmıştır.

Türkiye'nin en görkemli yapılarından birisi olan Anıtkabir'e girişler ise ücretsizdir.

Anıtkabir'in ziyarete açık olduğu saatler ise şöyledir; 

  • 1 Şubat - 14 Mayıs arası: 09:00 - 16:30
  • 15 Mayıs - 31 Ekim arası: 09:00 - 17:00
  • 1 Kasım - 31 Ocak arası: 09:00 - 16:00

2. Ankara Kalesi

Ankara Kalesi

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Kalesi, şehrin en önemli tarihi simgelerinden birisidir. Şehre hakim bir tepede konumlanan kale, ziyaretçilerine etkileyici bir manzara sunmaktadır.

Galatlar tarafından M.Ö 2. yüzyılın başlarında tarafından yapıldığı tahmin edilen (ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor) Ankara Kalesi, önceleri Romalılar, Bizanslılar tarafından kullanılmış, Malazgirt Savaşı'yla Selçuklular'ın bölgeye hakim olmasıyla Selçuklu Devleti'nin hakimiyetine geçmiştir. Selçuklular tarafından bu dönemde onarılıp genişletilen kale, daha sonra Osmanlı Devleti tarafından kullanılmıştır. 

110 metre yükseklikteki 5 köşeli 42 kuleye sahip Ankara Kalesi'ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Her yıl çeşitli festivaller ve etkinlikler düzenlenen Ankara Kalesi'ni her gün saat 10:00 - 19:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

3. Kızılay Meydanı

Kızılay Meydanı

Kızılay Meydanı, sadece Ankara'nın değil Türkiye'nin de en bilinen meydanlarından birisidir.

Adını Kızılay Genel Merkez binasından alan bu meydan, Ankara'nın en hareketli ve canlı yerlerinden birisi.

Alışveriş merkezleri, cadde ve dükkanları ile renkli ve hareketli bir yer olan Kızılay Meydanı, otobüslerin, metro ve ankaray ana duraklarının merkez noktası konumundadır.

4. Güvenpark

Güvenpark

Ankara'nın merkezi Kızılay Meydanı'nda yer alan bu büyük park, Ankara'ya gelen misafirlerin en çok ziyaret ettikleri ikinci yer.

19.000 m2 büyüklüğünde bir alanda yer alan bu parkın içinde Güvenpark Anıtı isminde bir de anıt bulunuyor. Ankara'nın meşhur Ankara taşı kullanılarak yapılan bu anıt iki Avusturyalı heykeltıraş tarafından yapılmış. Parkın simgesi olan bu Güvenpark Anıtı, Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı'nda ve inkilap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını ve Anadolu çiftçilerini anıyor. Anıt, 37 metre uzunluğundadır, orta bloğu 8 metre, yan kanatları 2 metre, bronz figürlerin boyu 6 metredir. Anıtın kaidesinde Atatürk'ün Türk, Öğün, Çalış, Güven özdeyişi yazar. İçerisindeki tarihi ağaçları, çocuk parkları ve gezi alanlarıyla Ankara'nın kalbinde gürültüden uzak, güzel bir gezi deneyimi sunan Güvenpark'a girişler ücretsizdir.

5. Kocatepe Camii

Kocatepe Camii

Çankaya'nın Kocatepe semtinde bulunan Kocatepe Camii, Kızılay Meydanı'na yaklaşık 3 km uzaklıktadır ve Türkiye'nin simgesel camiilerinden birisidir. İnşasına 1967 yılında başlanan Kocatepe Camii'nin tamamlanması 20 yıl sürmüş ve 1987 yılında tamamlanmış. 88 metre uzunluğunda 4 minaresi bulunan Kocatepe Camii'sinde ayrıca konferans salonu ve kütüphanede bulunmaktadır. 4500 m2 gibi büyük bir alan üzerinde inşa edilen bu camide, geleneksel Osmanlı ve Türk mimari örneklerini bir arada görebilirsiniz.

6. Hamamönü

Hamamönü

Hamamönü, Ankara'nın Altındağ ilçesinin bir semti.

Ankara'nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olan Hamamönü, son dönem Osmanlı zamanından kalma evleriyle meşhurdur. Bu evler tamamen Türk motifleriyle bezenmiş olup Hamamönü sokaklarında yürürken kendinizi 150 yıl öncesinde gibi hissediyorsunuz. Tarihi Karacabey Hamamı, İstiklal Marşı'nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy Parkı ve parkın içerisinde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi bu semtte bulunmaktadır.

Hamamönü ayrıca El Ürünleri Pazarı ve kahvaltısıyla da ünlü. Hamamönü'nü ziyaretinizde sevdiklerinizle eksiksiz kahvaltı sofralarında hoş vakit geçirebilirsiniz.

7. Beypazarı

Beypazarı

Beypazarı, Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri görebileceğiniz meşhur Beypazarı evleriyle ünlü Ankara'nın bir ilçesidir. Adeta bir açık hava müzesi olan Beypazarı, 2020 yılında UNESCO geçici dünya mirası listesine alınmıştır. Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Beypazarı'nda, Hititler, Frigler, Galatlar, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar döneminden pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Fakat asıl şöhretini ise Beypazarı konaklarına borçlu. Arnavut kaldırımlı Beypazarı sokakları ve ahşap süslemeli pencereler ve cumbalı balkonlarla Beypazarı evleri, fotoğraf çekmeyi sevenlerin Ankara'da en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Beypazarı'na uğramışken ilçenin ünlü el sanatı atölyelerine de uğramayı ihmal etmeyin.

8. Hacı Bayram Veli Camisi

Hacı Bayram Veli Camisi

Ankara'nın en önemli camilerinden olan Hacı Bayram Veli Camisi, Mimar Mehmet Bey tarafından 1400'lü yılların başında inşa edilmiştir. Ankara'daki tüm toplu taşıma araçlarıyla ulaşım mümkündür. Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde yer alan caminin bitişiğinde Hacı Bayram Veli türbesi yer alıyor. Döneminin en ünlü alimlerinden olan Hacı Bayram Veli, Bayramiye Tarikat'ının kurucusudur. 

Caminin dış duvarlarında bir çok ahşap işleme bulunuyordu fakat sonuncusu 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmalarla bu işlemelerin bir çoğu kaldırıldı. Bu restorasyonlar sonucunda dış duvarlar sadeleşirken, iç mekandaki süslemeler büyük oranda korunmuştur. Özellikle iç kısımdaki Nakkaş Mustafa Paşa tarafından işlenmiş nakışları ile dikkat çekiyor.

9. Kuğulu Park

Kuğulu Park

Havuzu, kuğuları, kazları ve ördekleriyle ünlü Ankara'nın Kavaklıdere mahallesindeki Kuğulu Park, kentin kalbinde zaman geçirilebilecek en güzel yerlerden biri.

Viyana Belediyesi'nin hediye ettiği kuğulardan ismini alan park, fotoğraf çekmek isteyen gezginlerin gözde noktalarından. Günümüzde 20'den fazla kuş türünü barındıran park Atatürk Bulvarı ve Tunalı Hilmi Caddesi arasında yer alıyor.

10. Gençlik Parkı

Gençlik Parkı

Ulus'ta bulunan Gençlik Parkı, 1936 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı 7 yıl sürmüş. 1943 yılında misafirlerini ağırlamaya başlayan Gençlik Parkı, Türkiye'nin ilk kentsel parklarından birisi. 2007 yılında büyükşehir belediyesinin çalışmasıyla baştan aşağı yenilenen parkta Ankara Büyükşehir Tiyatrosu, kültür merkezi, büfe, çay bahçesi, kapalı otopark ve gençlik merkezi bulunuyor.

Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören park lunaparkıyla ünlü. 150 metre çapındaki dönme dolap ise lunaparkın en dikkat çeken öğesi. Sakinliği sevenler ise havuz kenarında vakit geçirmek güzel bir tercih olabilir. Akşamları ışıklandırılan parka giriş ücretsiz.

11. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Kalesi'ne yakın bir konumda bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'da gezilecek yerler arasında en önemli yerler arasında bulunuyor. Osmanlı döneminden iki tarihi yapının binalarından oluşan (Kurşunlu Han ve Mahmutpaşa Bedesteni) Anadolu Medeniyetleri Müzesi, aynı zamanda Ankara'nın ilk müzesi olma ünvanına sahiptir. 1997 yılında Avrupa'da "Yılın Müzesi" seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alıyor. 

Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde eserler, kronolojik olarak ayrılmış bölümlerde sergileniyor.  Alt salonda "Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler" bölümleri yer alırken kendinizi bir tarih yolculuğunun içinde bulacağınız üst kısmında Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı gibi binlerce yıl öncesinden kalma eserler sergileniyor.

Haftanın her günü 08:30 - 19:00 saatleri arası ziyaret edebileceğiniz müzenin giriş ücreti ise 75 TL (Temmuz 2022). Eğer Müzekart sahibiyseniz müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ankara'da Müzekartın Geçerli Olduğu Yerler

12. Atakule

Atakule

İlginç mimarisiyle Ankara'nın simgesi haline gelen Atakule, şehrin neredeyse her yerinden görünüyor. Çankaya'da bulunan Atakule'nin yapımına 1987 yılında başlanmış ve 1989 yılında tamamlanmış. 125 metre yüksekliğindeki yapının altındaki alışveriş merkezi Ankara'nın ilk alışveriş merkezi olma ünvanını taşıyor ve aynı zamanda Türkiye'nin de ikinci alışveriş merkezi. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Atakule'nin seyir alanlarında Ankara'nın en güzel panaromik fotoğraflarını çekebileceğiniz gibi 360 derece dönebilen restoranında şehrin güzel manzarasına karşı romantik akşam yemekleri yiyebilirsiniz.

13. Pirinç Han

Pirinç Han

Pirinç Han, Ulus'ta bulunan 18. yüzyıl klasik Osmanlı Mimarisiyle tasarlanmış üç katlı bir handır. Mimarisinin yanında irili ufaklı 40 antika dükkanıyla Ankara'da görülmesi gereken yerlerden birisi olan Pirinç Han'ın girişinde Faruk Nafız Çamlıbel'in "Han Duvarları" adlı şiiri ziyaretçileri karşılıyor. 1. Dünya Savaşı dönemine kadar Pirinç Han konaklama amaçlı hizmet veriyormuş. Sonraki yıllarda ise restorasyon geçirmiş ve günümüzdeki antika eşyaların satıldığı haline kavuşmuş. Pirinç Han'da bulunan dükkanlarda el emeği birçok ürünün yanında gümüş ve bakır ürünler, halılar, bez işlemeler satılıyor.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın