Amasya Gezilecek Yerler

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Amasya, muhteşem doğası, yemyeşil dağları, göller, mağaralar ve kaplıcalar gibi doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz yüksek ovaları ile ünlüdür. Binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve adını Amazonların kraliçesinden aldığı söylenen Amasya, tüm bu uygarlıklara ait tarihi eserlerle gerçekten görülmesi gereken bir kent. Tarihi ve doğal değerlerle dolu bu şehir için derlediğimiz Amasya gezilecek yerler listesinin keyifli bir tatil geçirmenize yardımcı olacağını umuyoruz. 

Etkileyici dağ ve nehir kenarı ortamı, büyüleyici eski evleri, camileri ve antik eserleriyle Amasya, Türkiye'nin keşfedilmemiş hazineleri arasındadır. Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan şehir, birçok popüler turistik mekana sahiptir.

Eski bir eyalet başkenti olan Amasya, Yeşilırmak'ın kıyıları boyunca, şehir merkezinin üzerinde yükselen sarp kayalıklarla dar bir dağ geçidinde uzanır. Pontus krallarının (MÖ 3. yüzyıl) dik kayaya oyulmuş antik mezarları geceleri ışıklandırılıyor. Birçok zarif eski Osmanlı evi korunmuştur ve birkaçı şimdi büyüleyici butik oteller, hanlar ve pansiyonlar olarak hizmet vermektedir. Osmanlı Devleti için de önemli bir tarihi lokasyon olduğundan tarih turizmini sevenler arasında oldukça popüler bir yer olan Amasya'yı gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.

Amasya'ya Nasıl Gidilir

Amasya şehri ulaşım açısından Karadeniz'in en kolay ulaşım sağlanan şehirlerinden biridir ve ulaşım ağı hem hava, hem kara hem de demiryolu ulaşımını içermektedir. Merzifon Havalimanı, Samsun-Amasya treni ve çevre illeri birbirine bağlayan modern otoyollar ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Amasya'ya gitmek isteyen ziyaretçiler bu ulaşım araçlarından en uygun seçimi yapabilirler. Amasya'ya ulaşım için aşağıdaki sayfadan detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Amasya'ya Nasıl Gidilir

Kaç Günde Gezilir

Amasya gezinizi ortalama 1-2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ne Zaman Gidilir

Amasya, Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasındaki geçiş noktasında bulunuyor. Şehirde yılın en sıcak dönemi Temmuz - Ağustos; yılın en soğuk zamanı ise Ocak ayıdır.

Yaz mevsiminde hava çok kurak değildir ve diğer aylara nispeten daha sıcaktır. Bu yüzden Amasya'ya seyahat etmek için en uygun zaman Mayıs - Eylül ayları arasındaki yaz mevsimidir. Tabi daha serin hava isteyenlerdenseniz gezinizi Eylül ayına planlayabilirsiniz.

— Reklam —

Amasya Gezilecek Yerler

Yalıboyu Evleri

Yalıboyu Evleri

Amasya'ya gittiğinizde görmeniz gereken yerlerin başında Yalıboyu Evleri geliyor. Oldukça estetik ve ilgi çekici bir görünüme sahip Yalıboyu Evleri, şehrin simgeleri arasında ilk sıralarda bulunuyor. Genellikle 2-3 katlı olan bu tarihi evler Yeşilırmak'ın kenarında şehir merkezinde bulunuyor. Yalıboyu Evleri, çoğunlukla ahşap ve beton malzeme kullanılarak inşa edilmiş.

Amasya Kalesi

Amasya Kalesi

Amasya Kalesi, şehrin en önemli tarihi ve mimari simgelerinden bir diğeri. Ülkemizin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Amasya Kalesi, dikkat çekici görkemli bir yapı. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte inşa edilen Amasya Kalesi, Harşena Kalesi olarak da biliniyor. Bunun sebebi şehri çevreleyen Harşena Dağı eteklerinde yer alması. Kale tarih boyunca Pers, Pontus, Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti tarafından aktif olarak kullanılmış fakat kim tarafından yaptırıldığı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. 18. yüzyıldan sonra adeta kaderine terk edilen Amasya Kalesi, günümüzde ise aslına uygun olarak restore edilmiş ve ziyaretçilerini ağırlıyor.

  • Giriş Ücreti: 2022 yılı itibariyle 8 TL
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 - 16:45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Şehirde ziyaret edebileceğiniz müzelerden belki de en etkileyicisi ise Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi. Amasya, Ferhat ile Şirin'in yaşadığı şehir olarak biliniyor. Ferhat ile Şirin kimdir diye soracağınızı pek sanmıyoruz ama bilmeyenler için Ferhat ile Şirin aşklarıyla çok sayıda hikaye, şiir ve şarkıya konu olmuş iki sevgilidir. Hikayeye göre Amasyalı bir genç olan Ferhat, Şirin'e olan aşkı uğruna dağları deler ve şehre suyu getirir. Ferhat'ın izleri ise hala "Ferhat Su Kanalı" olarak bu şehirde yaşıyor.

Müzede Ferhat ile Şirin gibi destanlaşmış aşıklara adanan gezebileceğiniz farklı bölümler de bulunuyor. (Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet gibi) Konum olarak şehir merkezine oldukça yakın olan ve ulaşımın kolaylıkla sağlanabildiği bu müzeyi Amasya ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Giriş Ücreti: 2021 yılı itibariyle 5 TL
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Borabay Gölü

Borabay Gölü

"Aynalı Göl" adıyla da bilinen Borabay Gölü, Amasya'nın doğa harikalarının başında geliyor. Borabay Gölü için şehrin en çok tanınan ve en çok ziyaret edilen doğal güzelliği desek yalan olmaz. Şehir merkezine yaklaşık olarak 60 km mesafede bulunan Borabay Gölü'ne şehir merkezinden hareket eden minibüslerle ulaşım sağlanabiliyor ve ulaşım yaklaşık olarak 45 dk sürüyor. Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte yer alan Borabay Gölü'nün yemyeşil manzarasıyla daha ilk görüşte sizi etkileyeceğine eminiz!

Borabay Gölü'nün etrafında 1500 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Bu parkurda mutlaka yürümeli ve tepeden manzarayı görmelisiniz. Burada aynı zamanda konaklama imkânınız da var. Kamp için uygun yerler olduğu gibi konaklayabileceğiniz ahşap bungalov evler de bulunuyor.

Harşena Dağı (Pontus Kralları Kaya Mezarları)

Pontus Kralları Kaya Mezarları

Harşena Dağı, aslında oldukça küçük bir dağ. Yalnızca 272 metre yüksekliğine sahip bu dağın asıl ilgi çeken yönü yamaçlarında bulunan birbirinden güzel konaklar ve sert kayalarının içine oyulmuş antik kaya mezarları. Amasya'nın en sevilen gezi alanlarından olan Harşena Dağı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi, şehrin en önemli simgesel tarihi yapılarından bir tanesi. 1865 yılında şehrin valisi Ziya Paşa'nın isteği üzerine inşa edilen saat kulesi, şehir merkezinde Yeşilırmak'ın kenarındaki Hükümet Konağı'nın hemen yanında yer alıyor. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan Amasya Saat Kulesi, klasik Anadolu, Türk ve İslam mimari özelliklerini bir arada bulunduruyor. Özellikle geceleri aydınlatıldığında farklı bir güzelliğe bürünen saat kulesi şehrin en çok fotoğraflanan eserleri arasında bulunuyor.

Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi

Amasya, her biri birbirinden güzel müzeleriyle meşhur bir şehir. Şehzadeler Müzesi de bu müzelerden bir tanesi ve büyüleyici bir koleksiyona sahip olmasıyla Amasya'nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 18. yüzyıldan kalma iki katlı ahşap bir Amasya konağında yer alan müze, 18. ve 19. yüzyıl mobilyalarıyla süslenmiş odaları ve şehzadeliklerini Amasya'da geçirmiş Osmanlı Sultanlarının balmumu heykelleriyle ziyaretçilerini Osmanlı dönemine bir yolculuk yolculuğa çıkarıyor.

Şehzadeler Müzesi'nin iki katlı bir binada yer aldığını söylemiştik. Her iki katta da Osmanlı şehzadelerinin heykelleri yer alıyor fakat üst katta Osmanlı tahtına oturan şehzadeler yer alırken (Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han, Yıldırım Bayezid Han, Çelebi Mehmet Han, II. Murat Han, II. Bayezid Han, ve III. Murat Han) alt katta ise şehzadeliklerini Amasya'da geçiren fakat Osmanlı tahtına oturamayan şehzadelerin heykelleri (Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid, Şehzade Ahmet, Şehzade Alaeddin, Şehzade Ahmet) yer alıyor.

  • Giriş Ücreti: 7 TL
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kızlar Sarayı

Kızlar Sarayı

Amasya'da tarihi gezilerin değişmez adreslerinden birisi de Kızlar Sarayı. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Kızlar Sarayı, 15. yüzyılda Sultan II. Beyazıd tarafından yaptırılmıştır. Yaklaşık iki asır boyunca şehzadeler, valiler ve hatunların yerleşim yeri olarak kullanılan Kızlar Sarayı, günümüzde harap olmuş bir vaziyette olsa da şehirde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Kızlar Sarayı'nı haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin ilk arkeoloji müzelerinden biri olan Amasya Arkeoloji Müzesi, şehirde ve çevresinde bulunan tarihi eserlerin sergilendiği bir müzedir. 1925 yılında kurulan Amasya Arkeoloji Müzesi, günümüzdeki binasına ise 1977 yılında taşınmıştır. Yaklaşık 25.000 kadar eserin sergilendiği müzede 13 farklı uygarlığa ait eserler sergileniyor. Şehir merkezinde bulunan müzeye ulaşım ise oldukça kolay.

  • Giriş Ücreti: Müzekartın geçerli olduğu müzenin giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 20 TL'dir.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü yaz döneminde 08:00 - 19:00, kış döneminde ise 08:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın