Vize Nedir? Vize Hakkında Genel Bilgiler

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Vize Nedir

Yurtdışına seyahat etmek isteyen kişilerin, gidecekleri ülkenin talep etmesi durumunda resmi kurumlarından almaları gereken izin belgesine Vize denir.

Ülkelerin vize vermek için talep ettiği bazı şartlar bulunmaktadır ve bu şartlar ülkeden ülkeye değişmektedir. Yapılan vize başvurularını ülkelerin konsolosluklarında görevli bulunan bir komisyon inceler ve yapılan vize başvuruları genellikle 5 - 15 gün içerisinde incelenip başvuru yapan kişiye geri dönüş yapılır. Tabiki her vize başvurusu olumlu sonuçlanmamaktadır. Başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlanması ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber genellikle turistik ve öğrenci vizeleri kısa süreli oldukları için kabul edilir.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Türkiye'den Vize İstemeyen Ülkeler

Vize Çeşitleri Nelerdir

Farklı türlerde birçok vize bulunmaktadır ve her biri taşıyıcıya ev sahibi ülkede farklı haklar tanır.

Vize çeşitlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Öğrenci Vizesi
  • Çalışma Vizesi
  • İş Vizesi
  • Turistik Vize
  • Transit Vize
  • Sınır Kapısında Vize
  • Schengen Vizesi
  • Mülteci / Sığınmacı Vizesi

1. Öğrenci Vizesi

Yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin aldığı vizedir. Bu vizeyi alabilmek için not ortalamasının yüksek olması gerekir. Öğrenci vizeleri 6 ay, 1 yıl ya da 2 yıl süreyle alınabilir.

2. Çalışma Vizesi

Günümüzde en çok başvurulan vize çeşitlerinden biridir. Çalışma vizeleri, ev sahibi ülkede iş bulmak veya ticari faaliyetlerde bulunmak isteyen bireyler için gereklidir. Çalışma vizeleri, işin doğasına ve kalma süresine bağlı olarak çeşitli türlerde bulunmaktadır. Örneğin, çalışma tatili vizeleri bireylere ülke içinde seyahat ederken geçici olarak iş bulma imkanı tanır.

3. İş Vizesi

İş vizesi, taşıyıcısına ev sahibi ülkeye giriş ve iş faaliyetlerinde bulunma izni veren bir belgedir, ancak bu kişi ev sahibi ülkenin iş gücüne katılmaz. Örneğin, bir birey başka bir şirketle iş yapmak amacıyla bir ülkeye seyahat ediyorsa veya iş konferansına katılıyorsa, iş vizesine ihtiyaç duyabilir. Ziyaretçi genellikle ülkeden gelir elde etmediklerini göstermek zorundadır.

4. Turistik Vize

Turistik vize, taşıyıcısına sadece turistik ve eğlence amaçlarıyla yabancı bir ülkeye giriş yapma ve belirlenen bir süre boyunca kalma izni veren belgelerdir. Bu tür vizeler, taşıyıcısına ev sahibi ülkede çalışma veya herhangi bir ticari faaliyette bulunma hakkı tanımaz.

5. Transit Vize

Uzun süreli aktarmalı seyahatlerde aktarma yapılacak ülke için alınan vize türüne "Transit Vize" denilmektedir. Havalimanında transit bekleme alanında uçak beklemek için verilmektedir. Bu vizeyle ülkeye giriş yapılamaz. Bazı ülkeler transit bekleme için vize talep etmemektedir, bazı ülkeler de belli bir saate kadar beklemelerde transit vize istememektedir. Transit vize için gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

6. Sınır Kapısında Vize

Bazı ülkelerin, ülkeye gidildiğinde sınır kapısında uyguladığı vize türüdür. Belirli bir ücret karşılığında vize alarak ülkeye giriş yapılabilmektedir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları ve otel rezervasyonu gibi belgelerin yanınızda bulunması faydalı olacaktır.

7. Schengen Vizesi

Avrupa Birliği ülkelerine giriş için kullanılan vizeye Schengen Vizesi denilmektedir. Schengen vizesine tabi olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir

Schengen Vizesi Nedir

Schengen ülkelerinden birinden vize aldıktan ve giriş yaptıktan sonra diğer Schengen üyesi ülkelere serbest seyahat edebilmek mümkündür. Schengen vizesi "Tek Girişli" ve "Çok Girişli" olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tek girişli Schengen vizesi verildiyse vize tarihleri içerisinde bir kere giriş yapılabilir anlamına gelmektedir. Çok girişli Schengen vizesinde ise vize süresi boyunca birden fazla giriş ve çıkış yapılabilmektedir.

8. Mülteci / Sığınmacı Vizesi

Mülteci vizesi veya sığınma vizesi, zulümden, savaştan, doğal afetlerden ve hayatlarının risk altında olduğu diğer durumlardan kaçan kişilere verilebilmektedir.

Vize Nasıl Görünür

Geleneksel vizeler genellikle pasaportunuza ya damgalanmış ya da yapıştırılmıştır. Eğer vizeniz pasaportunuza yapıştırılmışsa, genellikle adınızı, pasaport numaranızı, doğum yerinizi, seyahat nedeninizi ve son kullanma tarihini içeren küçük bir belgedir. Damgalı vizeler genellikle daha az bilgi içerir. Genellikle sadece vizenin geçerli olduğu destinasyonu ve tarihi, vizenin kaç gün boyunca geçerli olduğunu belirten resmi talimatları içerir.

Neden Seyahat İçin Bir Vizeye İhtiyacım Var

Vize politikası ülkenizle anlaşması olmayan bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız gereklidir.

Birçok ülke, vatandaşlarının vizesiz seyahat etmelerine izin veren vize politikaları ve anlaşmalarına sahiptir. Örneğin, Kanadalılar ve Amerikalılar birbirlerinin ülkelerine seyahat etmek için vizeye ihtiyaç duymazlar, yalnızca geçerli seyahat belgeleri yeterlidir. Ancak, örneğin Bhutan'a seyahat etmek isteyen Kanadalılar için vize gereklidir, çünkü bu iki ülke arasında vize anlaşması bulunmamaktadır.

Vize Nereden Alınır

Vize almak isteyen kişiler gitmek istedikleri ülkenin konsolosluklarına müracaat etmelidir. Konsolosluk tarafından öncelikli olarak doldurulmak üzere vize başvuru formu verilir. Bu formda yer alan tüm bilgiler eksiksiz ve doğru yazılmalıdır. Eğer yazılan bilgiler arasında uyuşmazlık bulunursa başvurular reddedilecektir. Ülkelerin kriterlerine ve taleplerine uyan kişilerin vize başvurusu birkaç gün içerisinde sonuçlanır. Bazı ülkeler vize istememekte ve bu ülkelere ise sadece pasaport ile gidilebilmektedir.

Vize Başvurusu için Neler Gereklidir

Her ülkenin kendi vize başvuru gereksinimleri bulunmaktadır. Gerekli bilgileri almak için hedef ülkenizin resmi hükümet web sitesini kontrol ettiğinizden emin olun. Genellikle gereksinimler, vize başvuru formunu doldurmayı, vize damgası için pasaportunuzu sunmayı, bir fotoğrafı ve uçuş rezervasyonunuz, otel rezervasyonunuz veya davet mektubu gibi ek belgeleri içerir.

Birçok ülkenin, vize verme konusunda kabul edilemezlik kuralları bulunmaktadır. Örneğin, suç geçmişi olanlar, güvenlik riski oluşturanlar, ciddi sağlık sorunları olanlar, ciddi finansal sorunları olanlar vb. gibi durumlarda potansiyel ziyaretçiler kabul edilemez olarak değerlendirilebilir.

Eğer ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin vize gereksinimlerini karşılamıyorsanız, vize başvurunuzun muhtemelen reddedileceği ve ülkeye giriş izni verilmeyeceği önemli bir noktadır.

Vize Başvuru Ücreti Nedir

Her ülkenin vize almak için farklı ücretleri vardır. Maliyetleri öğrenmek için ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin hükümet göçmenlik web sitesini kontrol edin. Örneğin, ABD'ye yapılacak vize başvurularının başlangıç ücreti 160 ABD Dolarıdır.

Vize Mülakatı Sırasında Neler Sorulur

Bir vize başvurusu yaptıktan sonra, ziyaret etmeyi planladığınız ülke tarafından vize mülakatına çağrılabilirsiniz. Çoğu vize başvurusu, bir mülakat gerekmeden onaylanır veya reddedilir ancak vize yetkilisi bir mülakat talep edebilir. Aşağıda, bir vize mülakatı sırasında size sorulabilecek yaygın sorular bulunmaktadır:

  • X ülkesine neden seyahat etmek istiyorsunuz?
  • Neden belirli bir zamanda bu ziyareti yapmak istiyorsunuz?
  • Suç kaydınız var mı?
  • Başka biriyle seyahat ediyor musunuz?
  • Kimleri ziyaret edeceksiniz?
  • Ne kadar süre kalacaksınız?
  • Nerede kalacaksınız?
  • Uçak bileti rezervasyonu yaptınız mı?
  • Bu seyahat için sağlık sigortanız var mı?
  • Eğer şu anda bir işte çalışıyorsanız, seyahatin süresi boyunca iş yerinizden izin aldınız mı?
  • Ziyaretinizden sonra memleketinize dönecek misiniz?

Vize İşlem Süresi Ne Kadardır

Her ülkenin vize başvurularını farklı bir hızda işlediği unutulmamalıdır. Hangi hızda vize başvurularını işlediklerini öğrenmek için ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin resmi web sitesini kontrol ettiğinizden emin olun. Örneğin, Rusya'dan Kanada'ya yapılacak vize başvurularının işlenmesi yaklaşık 8 gün sürerken, Kanadalıların Hindistan'a seyahat etmek için vize başvurusu yapmaları önerilen en az 15 gün öncesinden yapmaları tavsiye edilir.

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın