Vize Nedir? Vize Hakkında Genel Bilgiler
Bu içerik en son 27.03.2022 05:13 tarihinde güncellenmiştir.
Vize Nedir
Yurtdışına seyahat etmek isteyen kişilerin, gidecekleri ülkenin talep etmesi durumunda resmi kurumlarından almaları gereken izin belgesine "Vize" denir.
Ülkelerin vize vermek için talep ettiği bazı şartlar bulunmaktadır ve bu şartlar ülkeden ülkeye değişmektedir.
Yapılan vize başvurularını ülkelerin konsolosluklarında görevli bulunan bir komisyon inceler ve yapılan vize başvuruları genellikle 5 - 15 gün içerisinde incelenip başvuru yapan kişiye geri dönüş yapılır. Tabiki her vize başvurusu olumlu sonuçlanmamaktadır. Başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlanması ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber genellikle turistik ve öğrenci vizeleri kısa süreli oldukları için kabul edilir.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Vize Nereden Alınır
Vize almak isteyen kişiler gitmek istedikleri ülkenin konsolosluklarına müracaat etmelidir. Konsolosluk tarafından öncelikli olarak doldurulmak üzere vize başvuru formu verilir. Bu formda yer alan tüm bilgiler eksiksiz ve doğru yazılmalıdır. Eğer yazılan bilgiler arasında uyuşmazlık bulunursa başvurular reddedilecektir. Ülkelerin kriterlerine ve taleplerine uyan kişilerin vize başvurusu birkaç gün içerisinde sonuçlanır. Bazı ülkeler vize istememekte ve bu ülkelere ise sadece pasaport ile gidilebilmektedir.
Vize Çeşitleri Nelerdir
Vize çeşitlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Öğrenci Vizesi
- Çalışma Vizesi
- Turistik Vize
- Transit Vize
- Sınır Kapısında Vize
- Schengen Vizesi
1. Öğrenci Vizesi
Yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin aldığı vizedir. Bu vizeyi alabilmek için not ortalamasının yüksek olması gerekir. Öğrenci vizeleri 6 ay, 1 yıl ya da 2 yıl süreyle alınabilir.
2. Çalışma Vizesi
Günümüzde en çok başvurulan vize çeşitlerinden biridir. Yurt dışında çalışmak ya iş kurmak isteyen kişiler tarafından alınır.
3. Turistik Vize
Turizm amaçlı ziyaret edilecek ülkeler için verilen kısa süreli vize türüdür. Süresi ülkeden ülkeye değişmekle beraber genellikle 90 güne kadar vize verilmektedir.
4. Transit Vize
Uzun süreli aktarmalı seyahatlerde aktarma yapılacak ülke için alınan vize türüne "Transit Vize" denilmektedir. Havalimanında transit bekleme alanında uçak beklemek için verilmektedir. Bu vizeyle ülkeye giriş yapılamaz. Bazı ülkeler transit bekleme için vize talep etmemektedir, bazı ülkeler de belli bir saate kadar beklemelerde transit vize istememektedir. Transit vize için gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
5. Sınır Kapısında Vize
Bazı ülkelerin, ülkeye gidildiğinde sınır kapısında uyguladığı vize türüdür. Belirli bir ücret karşılığında vize alarak ülkeye giriş yapılabilmektedir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları ve otel rezervasyonu gibi belgelerin yanınızda bulunması faydalı olacaktır.
6. Schengen Vizesi
Avrupa Birliği ülkelerine giriş için kullanılan vizeye Schengen Vizesi denilmektedir. Schengen vizesine tabi olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Schengen ülkelerinden birinden vize aldıktan ve giriş yaptıktan sonra diğer Schengen üyesi ülkelere serbest seyahat edebilmek mümkündür. Schengen vizesi "Tek Girişli" ve "Çok Girişli" olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tek girişli Schengen vizesi verildiyse vize tarihleri içerisinde bir kere giriş yapılabilir anlamına gelmektedir. Çok girişli Schengen vizesinde ise vize süresi boyunca birden fazla giriş ve çıkış yapılabilmektedir.
Yorum Yazın