Şanlıurfa, Halfeti Gezi Rehberi

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Halfeti Nerededir?

Şanlıurfa'nın 13 ilçesinden biri olan Halfeti, Gaziantep Rumkale'nin çok yakınında Fırat Nehri'nin kenarında yer almaktadır.

Halfeti'ye Nasıl Gidilir?

Her ne kadar Şanlıurfa'nın bir ilçesi olsa da Halfeti'ye Gaziantep'ten ulaşım çok daha kolay. Gaziantep ile Halfeti arası 102 kilometreyken, Şanlıurfa ile Halfeti arası 121 kilometredir.

Gaziantep'ten Halfeti'ye Nasıl Gidilir

Özel Araç İle Ulaşım

Gaziantep'ten Halfeti'ye özel araç ile gitmek için iki yol bulunmaktadır.

İlki, Adana - Şanlıurfa yolunu takiben Birecik ayrımına, oradan da Şanlıurfa - Halfeti yolunu izleyerek Halfeti'ye ulaşmanızı sağlayan yoldur. Bu yol, 1 saat 20 dakika kadar sürmektedir.

İkinci yol ise önce Rumkale'ye, oradan tekne ile Halfeti'ye geçmektir. Gaziantep'ten Rumkale'ye özel araç ile gitmek için D850 Gaziantep - Adıyaman yolunu takip ederek Kasaba köyüne ulaşmak gerekmektedir. Yol üzerinde çok sayıda Rumkale tabelası bulunmaktadır. Gaziantep'ten Rumkale, araba ile 1 saat 15 dakika sürüyor. Rumkale'ye geldikten sonra limandan tekne ile Halfeti'ye gidebilirsiniz.

Toplu Taşıma İle Ulaşım

Gaziantep'ten Halfeti'ye toplu taşıma ile gelmek ise biraz zahmetli. Minibüs ile önce Birecik, oradan Yeni Halfeti, oradan da Eski Halfeti'ye gitmek gerek. Bunun yerine şehir merkezinden Halfeti turlarına katılmak daha kolay bir tercih olabilir.

Şanlıurfa'dan Halfeti'ye Nasıl Gidilir

Özel Araç İle Ulaşım

Şanlıurfa'dan Halfeti'ye özel araçla ile ulaşım için D400 karayolu üzerinden Halfeti yönünü takip ederek yaklaşık 2 saatte ulaşabilirsiniz.

Toplu Taşıma İle Ulaşım

Şanlıurfa Otogar'dan (alt katından) kalkan Yaylak - Halfeti minibüslerini kullanarak Halfeti'ye ulaşabilirsiniz. Yol, minibüs ile yaklaşık 2,5 saat sürmektedir.

Halfeti Gezilecek Yerler

Birecik Barajı'nın yapımı sırasında 2000 yılında sular altında kalan Halfeti ilçesi taşınmış, bu nedenle Eski ve Yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Sakin Şehir olarak da bilinen Eski Halfeti bölgesinin sular altında kalmasından sonra yerli halk, Yeni Halfeti bölgesine yerleşmiştir.

Eski Halfeti

Birecik Barajı'nın sularının yükselmesiyle Halfeti halkı, bulundukları bölgenin yaklaşık 20 km gerisindeki Karaotlak mevkiine taşınmışlar. Böylece, Karaotlak bölgesi Yeni Halfeti adını alırken, taşınılan bölge Eski Halfeti olarak anılmaya başlamış. Günümüzde suların altında kalmasından dolayı Sakin Şehir olarak da bilinen Eski Halfeti, günümüzde turistik gezilerin yapıldığı bir yer.

2500 yıllık geçmişi ile eşsiz bir mimariye ev sahipliği yapan bölgede, Halfeti Evleri, sular içinden yükselen minare, asma köprüsü ve sadece sakin şehir Halfeti ilçesinde yetişen Karagül, bölgede mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Halfeti Antik Kenti olarak da bilinmekte ve tamamen keşfetmek için bir gün ayırmanız gerekmektedir.

Halfeti Ulu Camii

Halfeti Ulu Camii

Ermeni taş ustaları tarafından 1807 yılında tamamlanan Halfeti Ulu Camii, Eski Halfeti bölgesi üzerinde yer alan, Eski Halfeti'ye geldiğinizde dikkatini çekecek mimari yapılardan biri. Halfeti'nin simgesi bu 200 yıllık cami, Birecik Barajı'nın yapımının ardından yaklaşık 50 cm suya gömülmüş ve avlusu su ile dolmuştur. Bu şekliyle oldukça farklı bir manzara sunan Ulu Camii, Eski Halfeti turunuz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

Halfeti Asma Köprü

Halfeti Asma Köprü

İki yakayı birbirine bağlayan ve yöre halkı tarafından Halfeti Gerdanı olarak da anılan Halfeti Asma Köprü, arkasındaki Eski Halfeti manzarası ile adeta insanı büyülüyor. Köprüden geçerken biraz sallanabileceğini ve sizi korkutabileceğini söylemek lazım. Düğün fotoğrafı çekimine denk gelmeniz ise çok olası çünkü sık sık düğün fotoğrafı çekimi yapılan bir yer.

Savaşan Köyü

Savaşan Köyü

Halfeti'de gezilecek yerler listemizde yer alan Savaşan Köyü, günümüzde terk edilmiş bir köydür. Fırat Nehri kıyısında bulunan ve Birecik Barajı yapımından etkilenen bölgeler arasında yer alan köyün %80'i sular altında kalmıştır fakat bu duruma rağmen, tarihi değerini kaybetmeyen bölgedir. Halfeti tekne turunun rotalarından birisi olan Savaşan Köyü'nün simge görüntüsü ise gövdesi sulara gömülmüş olan cami minaresidir.

Köy halkı ise köy sular altında kaldıktan sonra 30 kilometre ötede yer alan bölgeye yerleştirilmiş ve burada Yeni Halfeti kurulmuştur. Ancak köyünü terk etmeyen bir azınlık hala burada yaşamaktadır. Hala burada yaşayan halk ise sahil kenarında aile işletmeleri kurup hizmet vermektedir.

Rumkale

İlçeye uzun yıllar adını veren Rumkale, Fırat Nehri'nde bir yarım adanın üzerinde inşa edilmiştir. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı'nın buluştuğu noktada inşa edilmiş olan kaleye tekne turları ile ulaşım sağlanmaktadır.

M.Ö. 850'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Rum Kale,1203 - 1293 yılları arasında Ermeni Kilisesi'nin himayesine girmiş, daha sonra Mısır Memlükleri ve Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. Farklı medeniyetlerin hakimiyetine giren kale, her medeniyetten izler taşımaktadır. Gün batımı esnasında sunduğu mükemmel manzarası ile Halfeti'ye gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi.

Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında ziyarete açılan kalenin çevresinde Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.

Halfeti Tekne Turu

Halfeti'de yapılacak en önemli aktivitelerden biri tekne turu. Çevreyi ve batık köyleri görebilmek için Fırat Nehri'nde tekne turuna katılabilir ve sular altında kalan ilçeyi, tüm gizemi ile deneyimleyebilirsiniz. Tekne turları yaklaşık 2 saat sürmektedir.

İlçede kalabalık gruplar için kişi başı bilet ücreti ile düzenlenen turların yanı sıra, tekne kiralama hizmeti de sunulmaktadır. (250-400 TL arası) Bu konuda Halfeti sahil şeridinde hizmet veren teknelerden bilgi alabilirsiniz.

Halfeti Tekne Turu Fiyatları

Halfeti tekne turu fiyatları teknenin büyüklüğüne göre değişmekle beraber ortalama büyüklükte bir tekne 150 TL'ye, daha büyüğü 250 TL'ye kalkıyor. Kaç kişi katılıyorsa, kişi başı rakam o fiyat üzerinden belirleniyor. Büyük bir teknede kişi başı yaklaşık 50 TL ödeyerek tekne turuna katılabilirsiniz. (pazarlık mümkün belki daha ucuza getirebilirsiniz)

Halfeti'de Ne Yenir?

Halfeti'de yemek yemek için vaktiniz olacaksa yemek önerisi olarak bölgeye özgü Şabut Balığı ve Haşşaş Kebabı tercih edebilirsiniz.

Şabut balığı yalnızca Fırat ve Dicle nehirlerinde yetişen bir tatlı su balığı; Halfeti'deki restoranlarda şabut balığı kebabı olarak bulabilirsiniz.

Bununla beraber Fırat üstünde yer alan yüzer restoranlarda patlıcan kebabı, domatesli kebap, urfa kebap, soğanlı kebap, çağırtlak kebabı, dolma eziği, adana, erik tavası, incir kebabı, mukaşşerli pilav, tarhana çorbası, sargı burma tatlısı, sütlaç, peynir helvası gibi çeşitli yemekleri de tercih edebilirsiniz.

Halfeti'den ayrılırken ev yapımı nar ekşisi, biber, kabak, kebat reçeli, patlıcan ve bamya kurutması, isot biberi, damıtma usulü ile yapılan Zahter suyu, kurutulmuş üzüm, kayısı ve bölgenin en ünlü ürünü olan fıstık satın alabilirsiniz.

Bu içeriği paylaş