Narman Gezi Rehberi
Bu içerik en son 24.03.2024 17:40 tarihinde güncellenmiştir.
Narman, topraklarının bir kısmı Karadeniz bir kısmı ise Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Erzurum'un bir ilçesidir. Kanyon ve peri bacaları ile meşhur olan Narman'ı gelin yakından inceleyelim.
Narman'ın Tarihçesi
Erzurum'un Narman ilçesi, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Bu medeniyetlerden bir tanesi olan Bizans İmparatorluğu döneminde yöreye "Namurvan-Namervan" denirken, Araplar döneminde yörenin ismi "İd" olarak anılmaktaydı. Cumhuriyet döneminde yöre Narman ismiyle anılmaya başlanmıştır ve 1954 yılında ilçe olmuştur.
Narman Nerededir
Narman, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesişim noktasındadır ve dağlık bir alandadır. Rakımı ortalama 1650 metre olan Narman, yüksek dağların arasında kaldığı için iklimi nispeten ılımandır ve karadeniz iklimine yakın bir iklim tipi görülür. İlçede yaşayanların başlıca geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıktır.
— Reklam —
Narman'a Nasıl Gidilir
Erzurum'un ilçesi olan Narman, Erzurum'un kuzeydoğusunda ve şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Peribacaları ise Narman merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunur. Peribacalarına gitmek için E80 karayolundan sırasıyla;
Erzurum → Pasinler → Ilıcasu → Narman
istikametini kullanarak ulaşılabilir.
Narman'da Gezilecek Yerler
Narman Beş Göller
Narman Beş Göller, adından da anlaşılabileceği üzere birbirinden güzel beş adet gölden oluşmaktadır.
Narman ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlçenin güney tarafında bulunan Otlutepe Mahallesi'ne 2 km'lik uzaklıkta yer alan Beş Göller bölgesine Erzurum / Tortum ya da Erzurum / Hasankale kara yolu üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Bu bölge kamp kurmaya, doğa yürüyüşleri yapmaya oldukça müsait bir konuma ve iklime sahiptir. Beş Göller'i ziyaret için en doğru zaman ise yaz mevsimidir.
Narman Kanyonu
Narman Kanyonu, ilçe merkezine 10 km uzaklıkta yer almaktadır ve dünyada çok nadir rastlanabilecek bir coğrafik güzelliğe sahiptir. Bu kanyon içinden geçerken sizi kendisine hayran bırakacak oldukça güzel manzaralara şahit olacaksınız. Kapadokya'daki coğrafi yapıya çok benzeyen kanyonun tarihi çok eski çağlara (milyonlarca yıl öncesine kadar) dayandığı söylenmektedir.
Ayrıca buraya geldiğinizde bir çok hayvana denk gelmez ve bunları çıplak gözle görmeniz mümkündür. Bunlardan bazıları şunlardır;
Kaya kartalı, kerkenez, kınalı keklik, bıldırcın, kaya bülbülü, kırlangıç, arı kuşu, serçe, saksağan, karga, afrika tavşanı, kurt, tilki, domuz, su samuru, ayı ve porsuk.
Narman Peri Bacaları
Narman Kanyonu içerisinde, Narman Peri Bacaları'nın muhteşem manzarası sizi karşılar. Narman Peri Bacaları, yapı olarak kırmızı bir renkte ve oldukça mistik bir havaya sahip olan devasa yapılardır. Dünyada çok nadir rastlanabilecek bir coğrafik güzelliktedir. Dilerseniz, Narman Peri Bacaları'na yakın bir bölgede çadır kampı yapabilir veya arabanızla gelip termosunuzla çay içerek gün batımını izleyebilirsiniz.
Ethem Baba Türbesi
Narman ilçe merkezinde bulunan Ethem Baba Türbesi, kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.
Ethem Baba Türbesi, birkaç kez onarımdan geçmiş olmasına rağmen günümüzde ayakta kalmayı başarmıştır. Bir kaç kez çeşitli sebeplerle yıkılmak istense de Narman ilçe halkı buna tepki göstermiş ve müsade etmemiştir.
Asıl adı İbrahim olan Ethem Baba aynı zamanda bilge bir yazardı ve bir çok kitabı vardı. Fakat 1. Dünya Savaşı esnasında bu kitapların tamamı yakılmıştır. 1916 yılında vefat eden Ethem Baba için Narman'da bu küçük türbe yapılmıştır.