Makedonya'da Ne Yapılır?
Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.
Makedonya, Türkiye'yle arasında oldukça güçlü bir tarihi bağ olan bir Balkan ülkesidir. Atatürk'ün de yetiştiği topraklar olması, Osmanlı'nın bıraktığı 5 asırlık mimari ve kültürel izler ve halâ çok sayıda Türkçe konuşan Türk nüfusu barındırması bu ülkeye yapılacak geziye duygusal bir anlam kazandırıyor.
Türkiye'den vizesiz seyahat imkânı olan ve İstanbul'dan yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir uçuşla gidilebilen bir ülke olan Makedonya, inanılmaz güzel doğası, sıcakkanlı insanları ve makul fiyatları ile haftasonu yurtdışı kaçamağı yapmak isteyenler için ilk tercih edilebilecek ülkelerden birisi.
Makedonya Nerededir
Makedonya, Balkan yarımadasının merkezinde bulunan 2 milyon 100 bin nüfuslu küçük ve şirin bir ülke. Eski Yugoslavya ülkelerinden birisi olan Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'la komşudur.
Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Makedonya, Büyük İskender'den Roma İmparatorluğu'na, Bizans'tan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar çok sayıda uygarlıktan etkilenmiştir.
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir
Makedonya'da Hangi Dil Konuşuluyor
Makedonya'nın resmi dili Makedonca'dır. (yazımı için Kiril Alfabesi kullanılmaktadır) Ülkede Arnavutça, Hırvatça, Sırpça ve Türkçe de yaygın olarak kullanılıyor. Ülkede Arnavut kökenli oldukları halde Türkçe konuşan nüfus da oldukça fazla. Slav kökenli bir dil olan Makedonya dilinde 3 binden fazla Türkçe kelime bulunuyor.
Makedonya Para Birimi Nedir
Makedonya'da para birimi olarak Makedonya Dinarı kullanılıyor. Ülkenin turistik bölgelerinde alışverişlerde genellikle Euro da kabul ediliyor.
Makedonya'ya Nasıl Gidilir
Türkiye'den Türk Hava Yolları ve Pegasus'un Makedonya'ya direkt uçuşları mevcuttur.
Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanı'ndan, Pegasus'un ise Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Üsküp Büyük İskender Havalimanı'na düzenli olarak gerçekleştirdiği direkt uçuşlar ile Makedonya'ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
İstanbul ile Üsküp arasındaki 800 km'lik mesafe için ortalama yolculuk süresi 1,5 saattir.
Makedonya'ya Ne Zaman Gidilir
Sıcaklıkların arttığı ve yağışların azaldığı Haziran - Ekim ayları arası, Makedonya'yı ziyaret etmek ve ülkenin sunmuş olduğu doğal ve tarihi güzellikleri yakından tanıyabilmek için en uygun dönemdir.
Makedonya Gezilecek Yerler
Balkan Turları'nın vazgeçilmez destinasyonlarından birisi olan Makedonya, Türkiye'ye göre oldukça ucuz bir ülke. Mütevazı bir bütçeyle vizesiz ülkelerden birine gitmeyi düşünüyorsanız Makedonya listenizin üst sıralarında olması gereken ülkelerden.
1. Üsküp
Makedon dilinde Skopje olarak adlandırılan Üsküp, Vardar Nehri'nin her iki kıyısına kurulmuş yaklaşık 500.000 nüfuslu bir şehir. Makedonya nüfusunun dörtte birinin yaşadığı şehir, aynı zamanda ülkenin başkenti.
1392 yılında Yıldırım Beyazıd döneminde Osmanlı Devleti tarafından fethedilen ve 520 yıl Osmanlı Devleti egemenliğinde kalan şehir, balkanlardaki en eski şehirlerden birisi.
Üsküp, aynı zamanda büyük şairlerimizden Yahya Kemal'in de doğum yeri. Kentte Osmanlı döneminde inşa edilmiş onlarca cami, kervansaray, çarşı ve sivil yapı günümüzde halen kullanılmaya devam ediyor.
Kentin simgesi olan Sultan I. Murad döneminde yapılan 13 kemerli Taş Köprü adeta şehri ikiye bölüyor. Köprünün bir tarafında Arnavut ve Türk azınlıkları yaşarken, diğer tarafta Makedonlar yaşıyor.
Şehrin kalbi ise Makedonların yaşadığı Makedonya Meydanı. Bu meydanda Makedon kimliğini pekiştirmek için dikilmiş çok (ve hatta biraz da abartı) sayıda yeni heykeller bulunuyor.
Makedonya Hükümetinin Makedonya'nın kuruluşunun 20. Yılı anısına “Skopje 2014” adlı projesiyle dikilen heykellerin en meşhuru ise İtalya'nın Floransa şehrinde yapılmış olan Büyük İskender Heykeli.
Taş Köprü'den nehrin öte kıyısına geçtiğinizde ise kendinizi Anadolu'daymış gibi hissedebilirsiniz. Kalenin altından başlayıp Taş Köprü'ye kadar uzanan Üsküp Eski Çarşı adeta Anadolu'dan bir kesit gibi. Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Eski Çarşı'da keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Bölgede çok sayıda Türk yemekleri sunan restaurant bulunuyor. Bu yüzden yeme-içme konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı garanti edebiliriz.
Çarşıdaki gezinizde;
- Mustafa Paşa Camii
- Kurşunlu Han
- Sulu Han
- Davut Paşa Hamamı
gibi Türk kültür ve mimarisinin güzel örneklerini ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Bunların dışında Üsküp gezilecek yerler listesinize;
- Rahibe Terasa Evi (Mother Teresa House),
- St. Kliment Kilisesi
- Matka Kanyonu
mutlaka eklemelisiniz.
2. Ohrid
Ohrid, Makedonya'nın güneybatısında bulunan ve aynı adı taşıyan Ohri Gölü'nün kenarında yer alan küçük, şirin ve huzurlu bir şehir. Makedonya'nın 8. büyük şehri olan Ohrid, ülkenin tartışmasız en çok ilgi gören ve en turistik şehri. Kent, kiliseleri, arkeolojik eserleri, camileri, kalesi ve tarihi geçmişi ile tam bir kültür hazinesi.
Üsküp'ten yaklaşık 3.5 saat uzaklıkta yer alan şehir ve göl, 1979 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmış. Nüfusu yaklaşık 50.000 olan şehirde yaklaşık 2.000 Türk yaşıyor. Balkanlarda en çok yabancı turist ağırlayan şehirlerden olan Ohrid, aynı zamanda Kiril Alfabesi'nin de doğduğu yer.
Ohrid'de mutlaka görmeniz gereken yerler ise şöyle;
- Ohrid Tarihi Şehir Merkezi
- Ohrid Gölü
- Aziz Yuhanna Kilisesi (Saint John Church)
- St. Clement Kilisesi (Pantelejmon)
- Aziz Naum Manastırı (St. Naum Manastırı)
- Aziz Sofya Kilisesi (St. Sophia Kilisesi)
- Çar Samuel Kalesi (Tsar Samuel's Kalesi)
- Ohrid Antik Tiyatrosu
3. Bitola (Manastır)
Kuzey Makedonya'nın güneybatısında yer alan Bitola (bizim bildiğimiz ismiyle Manastır) Makedonya'nın en büyük ikinci şehri. Çok kültürlü yapısıyla öne çıkan Manastır, yaklaşık 100.000 nüfusa sahip. Elçilikler şehri olarak da bilinen şehirde, Türkiye dahil 12 ülkenin elçiliği bulunmaktadır.
Makedonya'nın en eski şehirlerinden biri olan Manastır, mimari tarzı, eğlenceli kafeleri ve tarihi ile önplana çıkıyor. Yunanistan sınırına yakın bir yerde olan Manastır, Mustafa Kemal Atatürk'ün de bir dönem yaşadığı yerlerden biri. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1896-1898 yılları arasında askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.
Elveda Rumeli dizisinin çekildiği şehir olan Manastır'da görmeniz gereken bazı yerler ise şöyle;
- İshakiye Camii
- Saat Kulesi
- Yeni Camii
- Manastır Askeri İdadisi
- Manastır Bedesteni
- St. Dimitrie Kilisesi
- Tarihi Postane
- Heraklea ve St. Bogorodica Kiliseleri
4. Tetovo (Kalkandelen)
Tetovo, bir diğer adıyla Kalkandelen, ülkenin kuzeybatısında bulunan en büyük 3. kenti. Üsküp'e yaklaşık 45 km ve 1.5 saat uzaklıkta bulunan Tetovo, ülkedeki bir çok şehir gibi Osmanlı Devleti'nden izler taşıyor.
Yakın geçmişe kadar oldukça yüksek bir Müslüman Türk nüfusa sahip olan şehirde günümüzde bu sayı azalmış ve Türklerin yerini Arnavut ve Makedon nüfusu almış. Yine de şehirde bir çok kişi Türkçe biliyor.
Şehrin şüphesiz en ilgi çeken yapısı ise muhteşem mimarisi ile “Alaca Camii”. 1438 yılında inşa edilen cami, iki kız kardeşin çabaları ile yaptırılmış. Avlusunda bulunan türbe de bu kız kardeşlere ait. Cami oldukça dikkat çekici iç ve dış süslemelere sahip. Kubbeli bir çatısı bulunmayan camiyle ilgili bir diğer anektod ise caminin inşasında 30.000 adet yumurtanın kullanılmış olması.
Tetovo'ya geldiğinizde gezmeniz gereken diğer yerler ise şöyle;
- Türk Hamamı
- Harabati Baba Tekkesi
- Baltepe Kalesi (Tetovo Kalesi)
- Lesok Manastırı