Kastamonu'da Gezilmesi Gereken Yerler

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Kastamonu, ülkemizin saklı kalmış cennet köşelerinden birisi. Büyük şehirlerde yaşayanların, şehrin gürültüsü ve karmaşasından kaçmak için sığınabilecekleri bir huzur bölgesi olarak nitelendirebileceğimiz Kastamonu, yemyeşil ovaları, dağları, sahilleri ve zengin kültürel varlıklarıyla bir çok alternatif sunuyor.

7.000 yıllık tarihi boyunca Kastamonu, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Kastamonu'nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlamış. Ardından şehirde sırayla Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüş.

Anadolu'nun en güvenli bölgelerinden biri olması sebebiyle Milli Mücadele döneminde oldukça önemli bir yere sahip olan Kastamonu, Ankara'ya Karadeniz üzerinden para, yiyecek ve cephane gönderilmesinde büyük rol oynayan bir şehir. Cumhuriyet devrimlerinden Kıyafet ve Şapka İnkılabı'nın da ilk adımının atıldığı yer olan Kastamonu'da bu önemli olay her yıl kutlanmaya devam ediyor.

Nüfusu 384 bin olan Kastamonu, bu özelliğiyle Türkiye'nin en kalabalık 51. şehridir. Merkez ilçesiyle birlikte 20 ilçesi bulunan Kastamonu'un ilçeleri ise alfabetik olarak şunlardır; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Merkez, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya

Coğrafi Bölge Karadeniz
Nüfus 384.000
Yüzölçümü 13.136 km²
Plaka Kodu 37
Telefon Kodu 366

Kastamonu Nerededir

Kastamonu, Türkiye'nin kuzey kesiminde, Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Kastamonu'nun komşularını Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri oluşturmaktadır. Kastamonu'nun kuzeyde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır.

Kastamonu'ya Nasıl Gidilir

Kastamonu'ya büyük şehirlerden hava yoluyla ulaşım mümkün. Tabiki bunun dışında Kastamonu'ya kara yoluyla da gidebilirsiniz.

Uçakla Nasıl Gidilir: Kastamonu'da şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bir havalimanı bulunuyor. Kastamonu Havalimanı'na Türk Havayolları'nın düzenli olarak tarifeli uçak seferleri var. İstanbul Havalimanı'ndan haftanın 5 günü (salı ve perşembe günleri hariç) saat 11:40 seferi bulunmaktadır.

Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım: Uçağınız iniş yaptıktan sonra Kastamonu şehir merkezine ulaşım için üç adet seçeneğiniz bulunmaktadır.

  • Belediye otobüsü
  • Taksi
  • Araç kiralamak
  • Otel transfer servisi (mümkünse)

Kastamonu şehir merkezine ulaşmak için en ucuz seçenek belediye otobüsleridir. Otobüslerin hareket saatleri havalimanının uçuş saatlerine göre ayarlanmıştır ve uçaklar Kastamonu Havaalanı'na iniş yaptıktan yaklaşık olarak yarım saat sonra servisler hareket eder. Eğer bir aksilik yaşamazsanız çok rahat bir şekilde otobüslere yetişebilirsiniz.

Eğer şehir merkezine taksi ile ulaşım sağlamayı tercih ederseniz, gideceğiniz yere göre standart ücret tarifeleri olan taksilerden birini tercih edebilirsiniz. Kalabalık seyahat ediyorsanız sizin için taksi daha tasarruflu ve konforlu bir seçenek olacaktır.

Araç kiralamayı tercih edecek olanlar havalimanı içerisinde bulunan araç kiralama firmalarının ofislerine göz atabilirler. Uçak bileti satın aldığınız firmanın kampanyalı araç kiralama fırsatlarına göz atmanız ekonomik olarak sizin için daha uygun olabilir.

Eğer Kastamonu'da bir otelde konaklayacaksanız rezervasyon yaparken havaalanı transfer hizmeti olup olmadığını sorabilirsiniz. Eğer transfer servisi varsa bu seçeneklerin hiç birisine gerek kalmadan şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Otobüsle Nasıl Gidilir: Kastamonu'ya otobüsle ulaşım için Türkiye'nin hemen hemen tüm şehirlerinden otobüs firmalarının günlük olarak direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.

2021 yılı için üç büyük şehirden Kastamonu'ya otobüs bileti fiyatları şu şekildedir;

  • İstanbul'dan 100-125 TL
  • Ankara'dan 50-75 TL
  • İzmir'den 120-150 TL

Kastamonu'ya Ne Zaman Gidilir

Kültür turizmi için Kastamonu'ya gidenler, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerini tercih edebilirler çünkü bu mevsimlerde şehirdeki tarihi ve kültürel yerlerin ziyareti daha keyifli olabilir. Ancak deniz turizmi için Kastamonu'ya gidenler, şehri yaz mevsiminde ziyaret etmeliler. Özellikle Cide ilçesindeki Gideros (Kytoros) Plajı, Karadeniz'in en güzel plajlarından biridir ve yaz aylarında ziyaret edilebilir. Ilgaz'da kayak turizmi yapmak isteyenler ise Kastamonu'yu ziyaret etmek için kış mevsimini seçmeliler. Ilgaz Kayak Merkezi, kış aylarında kayak severler için harika bir destinasyondur.

Kastamonu'da Gezilecek Yerler

1. Valla Kanyonu

Valla Kanyonu

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı (Valla) köyü sınırları içerisinde yer alan Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonudur.

Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan ve 800m derinliğe sahip olan Valla Kanyonu, üç katlı seyir terasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı ve nefes kesen manzaralarıyla tüm doğa tutkunlarını uğrak yerlerinden birisi. Kanyonun uzunluğu, parkurunun zorluğu, duvarlarının yüksekliği geçişi tehlikeli hale getirdiği için uzman olmayanların ve teçhizatsız kişilerin geçmesi mümkün değildir ve izin verilmemektedir.

Valla Kanyonu giriş ücreti 2023 itibariyle 20 TL, indirimli giriş ücreti ise 10 TL'dir.

2. Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında olan Ilıca Şelalesi, yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresindeki çeşitli bitki örtüsüyle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. 

3 km'lik "Horma Kanyonu" parkuru yürüyüşü sonrasında ulaşılabileceğiniz Ilıca Şelalesi, görünüşüyle içinizi açan, suyun ve kuşların sesiyle sizi sakinleştiren ve bambaşka hisleri yaşatan bir şelale. Girilmesi yasak olduğu halde suya girip yüzenlerin olduğu Ilıca Şelalesine, gidecekseniz rahat ayakkabılar ve rahat kıyafetler giymenizi öneririz. (parkur zor olmasa da ne olur ne olmaz)

Yaz aylarında su debisi bir nebze azaldığı için mayıs, haziran ayları ziyaret için daha iyi bir tercih olabilir.

3. Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan Horma Kanyonu, sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz bölgesinin görülmesi gereken yerlerinden biri. Son zamanlarda Pınarbaşı'ndaki turizmin büyük ölçüde canlanmasında büyük rol oynayan ve yaklaşık 3 km uzunluğunda olan Horma Kanyonu, giriş bölgesinden itibaren ziyaretçilerini büyüleyen adeta görsel bir show sunuyor.

Ahşap platformla bir ucundan diğer ucuna kadar yürüyerek geçilebilir hale getirilmiş ve her yaştan insan için güvenli bir yürüyüş parkuru oluşturulmuş. Parkurun sonunda ise Ilıca Şelalesi'ne ulaşıyorsunuz.

4. Gideros Koyu

Gideros Koyu

Kastamonu'nun Cide ilçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktaki Gideros Koyu, adeta saklı bir cennet gibi. Sessiz sakin ve dağların arasında adeta kaybolmuş bir yer diyebileceğiniz Gideros Koyu, Karadeniz'in en güzel doğa harikası koylarından birisi. Koruma altında olduğu için yapılaşma da azami düzeyde. Her daim kafanızı dinleyerek doğanın tadını çıkarabileceğiniz eşşiz Gideros Koyu manzarasında özellikle gün batımı enfes sırf balık yemek için gidebilirsiniz. İsteyenler için tekne kiralama imkanının da olduğu Gideros Koyu'na ulaşımın biraz zahmetli olduğunu, yolların biraz virajlı ve zor olduğunu ve pek fazla işletmenin olmadığını belirtmekte fayda var. Ziyaret için yaz aylarını tercih ederseniz geziniz sizin için daha iyi bir hal alacaktır.

5. Kastamonu Kalesi, Merkez

Kastamonu Kalesi

Kastamonu'yu ziyaret ettiyseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi de Kastamonu Kalesi.

Kastamonu'nun ana simgelerinden biri olarak kentin en yüksek noktasında inşa edilen Kastamonu Kalesi, 12. yüzyılda Bizans'lılar tarafından yapılmış. Daha sonra Candaroğulları ve Osmanlı Döneminde kule ve burçlar yapılmış. Orijinal yapıdan günümüze yalnızca iç kale kısmının ulaştığı kalenin, dış surları 18'inci yüzyıl sonlarında yok olmuştur. Çeşitli dönemler içerisinde geçirmiş olduğu değişiklikler, bir Orta Çağ Bizans yapısından çok Türk mimarisini yansıtmasına neden olmuştur. Yaklaşık 120 metre yükseklikteki Kastamonu Kalesi'ne ulaşım kaleye giden yollar restore edildiği için oldukça kolaydır. Kale içerisinde sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ve "Bayraklı Sultan" olarak anılan türbe bulunmaktadır. Gezginlere ve fotoğraf meraklılarına bu kaleyi gezmeleri özellikle tavsiye edilir.

6. Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Hükümet Konağı'nın arkasında, Sarayüstü Tepesi'nde yer alan Kastamonu Saat Kulesi, şehrin en önemli simgelerinden biridir.

1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan yapının, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair yaşayan bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre, İstanbul Sarayburnu'nda bulunan saatin zamansız çalan çanı, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olur. Bu nedenle saat kulesi Kastamonu'ya sürgün edilir.

Kastamonu Saat Kulesi'nde bir adet de cafe mevcut. Bu cafede oturup yudumlayacağınız bir bardak yorgunluk çayının tadı, Kastamonu'nun eşsiz manzarasıyla bütünleşecek ve hatıranızdan hiç çıkmayacak anlar yaşatacaktır.

7. Nasrullah Camii, Merkez

Nasrullah Camii

Kastamonu'nun en önemli sembollerinden biri olan Nasrullah Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kastamonu'da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biridir. 1506 yılında Kadı Nasrullah tarafından köprü ve şadırvan içindeki su havuzları ile birlikte yaptırılan cami, 6 kubbeli olarak inşa edilmişti. 1746 yılında yapılan genişletilme çalışmasıyla 9 kubbeli bir hale gelmiştir.

Kastamonu'nun merkezinde olduğu için Kastamonu'yu ziyaret eden herkes zaten bu yapının önünden geçiyor. Bu yüzden ziyaret etmesi çok kolay bir yerde bulunan Nasrullah Camii'sinin şadırvanından su içenler 7 sene içinde bir daha gelir diye söylenir.

Milli Mücadele yıllarında Anadolu'yu dolaşarak Türk Kurtuluş Savaşı'na destek toplayan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Camii'nde de vaazlar vermiş ve aynı zamanda İstiklâl Marşı'nı TBMM'deki kabulünden önce ilk defa burada okumuştur.

8. Rıfat Ilgaz Müzesi

Rıfat Ilgaz Müzesi

Hababam Sınıfı'nın yazarı Rıfat Ilgaz'ı sanırım herkes tanıyordur. Ünlü yazarın hayatına ve eserlerine adanan aynı zamanda yazarın doğduğu yer olan Cide'deki Rıfat Ilgaz Müzesi, ölümünden sonra onarılarak mirasına bir saygı olarak halka açıldı. Şehre gelen ziyaretçilerin uğrak yeri olan müzede, Rıfat Ilgaz'ın eserlerinin yanı sıra kişisel eşyaları ve hayatından bir kesiti kapsayan fotoğrafları sergileniyor. Kastamonu'daysanız ve Cide'ye yolunuz düştüyse Rıfat Ilgaz Müzesi mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.

9. Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı üzerinde bulunan müzede şehrin binlerce yıllık tarihinine ait dönemlere göre düzenlenmiş koleksiyonlarda Hitit, Frig, Hellen, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğulları ve Osmanlı dönemlerine ait çok çeşitli eserleri yakından görme imkanı bulacaksınız.

Sahip olduğu eser bakımından ülkemizin en önde gelen müzeleri arasında bulunan müzede 50.000'den fazla eser sergileniyor. Müzenin Şapka Devrimi'nin anlatıldığı etkileyici bölümlerinin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'e özel olarak ayrılmış bölümü de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kastamonu Arkeoloji Müzesi'ni haftanın her günü yaz döneminde 10:00-17:00, kış döneminde 08:30-17:15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

10. Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu

Kastamonu'nun ilgi çekici yerlerinden biri de Azdavay İlçesi Kayabaşı mevkiinde bulunan Çatak Kanyonu olup, 7 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın dördüncü büyük kanyonudur. 400 metrelik devasa duvarlarıyla ve etkileyici cam terasıyla tanınan Çatak Kanyonu, yürüyüş, kamp, ​​kaya tırmanışı ve dağcılık gibi birçok aktiviteyle beraber her mevsim foto safari için de ziyaret ediliyor. Çatak Köprüsü'nden başlayan 7 kilometre uzunluğundaki yürüyüş parkurunda doğayı keşfe çıkabilirsiniz.

2017 yılında açılan cam terastan Çatak Kanyonu'nun en güzel manzaralarına şahit olabilirsiniz ve kanyonun muhteşem panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz ve hatta kulelerindeki dürbünle de yaban hayatını izleyebilirsiniz. Çatak Kanyonu'na ulaşım ise oldukça kolay. Kastamonu Otogarı'ndan her 30 dakikada bir hareket eden Azdavay ilçesi minibüsleri ile Çatak Kanyonu'na ulaşmanız mümkün.

11. İnebolu Evleri

İnebolu Evleri

İnebolu, Kastamonu'nun en çok turist ağırlayan ilçeleri arasında bulunuyor ve ilçede bulunan 2-3 katlı aşı boyalı tarihi evler için her yıl binlerce kişi bu ilçeyi ziyaret ediyor. İnebolu'nun dik yamaçlarına inşa edilmiş beyaz, kırmızı, mavi renkli bu ahşap ve taş evler, mimarileri ile büyüleyici görünüyorlar. Öyle ki yılın her mevsiminde sırf bu evleri fotoğraflayabilmek için ilçeye fotoğraf turları düzenleniyor. Günümüzde bu evlerin bazıları müze olarak hizmet verirken bazıları da otele çevrilmiş. İnebolu'ya gelmişken bu evlerin otantik dekorasyonlu iç mekanlarını da gezmeyi ihmal etmeyin.

12. Pompeipolis Antik Kenti

Pompeipolis Antik Kenti

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeipolis Antik Kenti, M.Ö. 64 yılında Paflagonya'nın başkenti olarak kurulmuş benzersiz bir Roma şehridir. Antik kent, günümüzde Zımbıllı Tepe Höyüğü olarak bilinmektedir ve arkeolojik açıdan büyük bir değere sahiptir.

2006 yılında uluslararası bir ekip tarafından başlatılan kazı çalışmaları sayesinde antik kent gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda çıkarılan eserler, mimari parçalar ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu müzeyi ziyaret ederek Pompeipolis Antik Kenti'nin tarihine tanıklık edebilirsiniz.

Kastamonu'da Ne Yenir

Kendine has lezzetleri ve oldukça zengin bir mutfağı olan Kastamonu'ya gittiğinizde tatmanız lezzetlerden bazıları şunlardır;

Ecevit Çorbası

Ecevit Çorbası için yöresel baharatların kullanıldığı yayla çorbası diyebilir. Yayla çorbasından en büyük farkı unun daha fazla kullanılmasıdır.

Banduma

Hamur işi ve etin bir araya geldiği bir yemek olan Banduma, karbonhidrat ve protein ağırlıklı bir yemek. Hindi eti ve yufkayla yapılan ve cevizle süslenen oldukça güzel ve lezzetli bir yemektir. (hindi eti yerine tavuk eti de tercih edilebilir)

Etli Ekmek

Her ne kadar "Etli Ekmek" denince aklımıza ilk önce Konya gelse de, Kastamonu'nun etli ekmeği meşhur ve Konya etli ekmeğinden oldukça farklıdır. Kastamonu'nun etli ekmeği görünüş itibariyle gözlemeye dokusu itibariyle çiğ böreğe benzemektedir.

Tirit

Ekmeklerin gerdan eti suyuyla ıslatıldıktan sonra üzerine yoğurt ve kavrulmuş kıyma konulup kızgın tereyağ gezdirilmesiyle yapılan Tirit'i mutlaka denemelisiniz.

Çekme Helva

Kastamonu yöresinin ün yapmış bir tatlı türü olan Çekme Helva'nın tadı biraz pişmaniyeye biraz da saray helvasına benzer. Un ve yağ karışımından oluşur. Kastamonu merkezde çok sayıda çekme helva satan dükkan bulunmaktadır. Daha önce yemediyseniz mutlaka tatmalısınız.

Kastamonu'dan Ne Alınır

Taşköprü Sarımsağı

Taşköprü ilçesinin Coğrafi İşaret belgeli sarımsağı gerçekten de oldukça lezzetli ve keskin bir sarımsak çeşididir. İri dişli olması nedeniyle yemeklere tek diş yeterli oluyor ve yemeklere güzel bir tat katıyor. Eğer çantanızın kokmasından rahatsızlık duymayacaksanız, mutlaka dönüş yolunda Taşköprü sarımsağından almanızı öneririm. Bu sarımsak çeşidi, Taşköprü ilçesinde yetiştirildiği için burada bulabileceğiniz en taze ve en lezzetli sarımsaklardan biridir.

Pastırma

Kastamonu pastırması gerçekten de lezzet konusunda Kayseri pastırmasıyla yarışan bir lezzet. Daha yumuşak ama daha keskin bir tada sahip olması, pastırma sevenler için farklı bir alternatif sunuyor. Tabakoğlu Pastırma gibi yerlerde Kastamonu pastırmasını deneyebilir veya dönüş yolunda paket yaptırabilirsiniz.

Çekme Helva

Çekme helva, Kastamonu'nun en meşhur lezzetlerinden biridir. Bol tereyağı ile yapılan bu helva, pişmaniyeye benzese de tadı tamamen farklıdır. Yakupağa Kulliyesi'ndeki Helva Evi, çekme helvasının yapımını izleyebileceğiniz ve tadına bakabileceğiniz harika bir yer. Ayrıca, buradan çekme helvası satın alarak sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.

Siyez Bulguru

Kastamonu'da yetiştirilen, 10.000 yıllık bir geçmişi olan Siyez Buğdayı, dünyadaki ilk buğday türü olarak bilinmektedir. Bu nedenle, Siyez Buğdayı, tüm buğday türlerinin atası olarak kabul edilmektedir. Eğer Kastamonu'yu ziyaret ettiyseniz, siyez bulgurunu tam yerinden temin etmek isteyebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş