Kapadokya Gezi Rehberi
Bu içerik en son 04.03.2024 00:20 tarihinde güncellenmiştir.
Kapadokya'nın kendine özgü atmosferi ve tarihi, gerçekten de hayal gücünüzü zorlayacak kadar etkileyici. Anadolu'nun tam ortasında konumlanmış bu eşsiz yer, farklı kültürlerin, inançların ve felsefelerin buluştuğu bir nokta. "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelen Katpatukya kelimesinden türeyen Kapadokya, benzersiz atmosferiyle ziyaretçilerini büyüleyen bir destinasyon.
Bu bölgede her adımda keşfedilecek önemli noktalar bulunuyor. Kayalara oyulmuş evler, tarihi kiliseler, yeraltı şehirleri, renkli balonlar, özgün şarapları ve eşsiz gün batımı manzaraları gibi Kapadokya'ya özgü unsurlar, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Kapadokya, tarih ve doğanın muhteşem bir birleşimini sergileyerek, her ziyaretçiye farklı bir hikaye sunuyor. Bu bölgeyi keşfetmek, adeta bir masal diyarında dolaşmak gibi bir his uyandırıyor. Gezilecek ve görülecek o kadar çok yer var ki, her biri kendi benzersiz öyküsüyle sizi etkisi altına alacak. Kapadokya'da geçireceğiniz zaman, sizi büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak ve unutulmaz anılar biriktirmenize olanak tanıyacaktır.
Gitmeden Önce Bunları Bilin
- Kapadokya'ya ne zaman giderseniz gidin havanın soğuk olabileceğini veya aniden soğuyabileceğini bilin. Yaz günlerinde bile akşamları hava aniden soğuyor. Bu yüzden yanınızda mutlaka uzun kollu giysiler, çorap ve kapşonlu bir şeyler bulunsun.
- Müze kartınızın bulunması sizin için daha iyi olabilir, yoksa edinmeyi düşünebilirsiniz.
- Aracınız yoksa kiralamayı düşünün yoksa ulaşımda zorluk yaşayabilirsiniz. (turlara katılım sağlayacaksanız çok gerek yok)
— Reklam —
Kapadokya Nerededir
Kapadokya aslında aşağıdaki bölgeleri kapsayan bütün bir coğrafi alana verilen bir isim.
- Göreme
- Ürgüp
- Avanos
- Derinkuyu
- Ihlara
- Kaymaklı
bölgelerini kapsayan Kapadokya, harika doğaya sahip bir cazibe merkezidir.
Türkiye'nin turizm cennetlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin büyük bölümü Nevşehir ilinde bulunurken, bazı bölgeler Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray il sınırları içinde kalmaktadır.
Kapadokya'ya Nasıl Gidilir
Kapadokya bölgesi'nin ana merkezi olan Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nin tam ortasında bulunmaktadır ve bu yönüyle ulaşım imkânı olarak oldukça kolay bir noktadadır.
Nevşehir'e ulaşımı özel aracınızla, otobüsle veya uçakla sağlayabilirsiniz.
Kapadokya'ya Otobüsle Nasıl Gidilir: Kapadokya Bölgesi'ne sadece büyükşehirlerden değil, diğer şehirlerden de otobüsle ulaşım imkanı bulunmaktadır. İkamet ettiğiniz şehirdeki otobüs firmalarından ortalama 75 TL'ye gidiş bileti bulmanız mümkün.
İstanbul Kapadokya otobüs yolculuğu yaklaşık 10 saat sürmektedir.
Kapadokya'ya Uçakla Nasıl Gidilir: Türk Hava Yolları'nın her gün İstanbul'dan Nevşehir'e karşılıklı ortalama 4 uçuş seferi (ortalama 350 TL / Aralık 2021) bulunmaktadır. Diğer havayolu şirketlerinden de Nevşehir'e gideceğiniz tarihe göre bilet bulabilmeniz oldukça mümkün.
İstanbul Kapadokya uçak yolculuğunun süresi ortalama 1 saat 30 dakika sürüyor. İneceğiniz Nevşehir Kapadokya Havalimanı'nın (NAV) Nevşehir'in merkezine uzaklığı 30 km.
Havalimanından Nevşehir merkezine direkt olarak otobüs seferleri maalesef bulunmuyor. Nevşehir Havaalanı Kapadokya transferi için ise Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet'in kendi yolcularına özel Nevşehir Merkez ve Ürgüp gibi ilçelere, ilçelerden ve merkezden de havalimanına servisi var. Servisin ücreti ise ortalama 35 TL.
Eğer böyle bir imkanınız yoksa her saat başı havalimanından kalkan Tuzköy minibüsleriyle Gülşehir'e, Gülşehir'den de belediye otobüsleriyle Nevşehir merkeze gelebilirsiniz. Tuzköy minibüsleriyle havalimanı transferi yaptığınızda cüzi ücretler ödeseniz bile en az 2 saat vakit kaybedeceğiniz de aklınızda bulunmalı.
Kalacağınız otelin transfer sağlayıp sağlamadığını da önceden araştırmanız bu yüzden oldukça önemli diyebiliriz.
Nevşehir Kapadokya Havalimanı kalkışlı uçuşunuz varsa, en az 2 saat önce Çarşı merkezden, Nevşehir Üniversitesi ve Forum Kapadokya önünden kalkan Havalimanı servislerine binebilirsiniz.
Kapadokya'ya Özel Araçla Nasıl Gidilir: Karayolunu tercih ederek kendi aracınızla ulaşmak istiyorsanız bazı yol bilgileri ise şöyle;
- Kayseri - Nevşehir arası yaklaşık 80 kilometre ve 1 saat 10 dakika sürmektedir
- Ankara - Nevşehir arası yaklaşık 295 kilometre ve 3 saat 40 dakika sürmektedir
- İstanbul – Nevşehir arası yaklaşık 725 kilometre ve 7 saat 40 dakika sürmektedir
- Bursa – Nevşehir arası yaklaşık 630 kilometre ve 7 saat 15 dakika sürmektedir
- İzmir - Nevşehir arası yaklaşık 760 kilometre ve 8 buçuk saat sürmektedir
Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilmeli
Kapadokya'nın ziyaret edilebileceği en uygun zaman hakkında net bir cevap vermek zor, çünkü her mevsimde farklı bir güzellik sunuyor. Ancak, ziyaretinizin amacına ve beklentilerinize bağlı olarak tercih edebileceğiniz ideal zamanlar var.
Eğer balon gezisi yapmayı düşünüyorsanız, en uygun hava koşullarının olduğu yaz ve bahar aylarını tercih etmelisiniz.
Doğa ile iç içe olmayı tercih ediyorsanız, özellikle doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler için, uygun ekipman ve kıyafetlerle bahar ve yaz ayları en uygun zamanlardır.
Peribacalarını karlarla kaplı bir şekilde görmek istiyorsanız, kış mevsiminde Kapadokya'yı ziyaret edebilirsiniz.
Romantizm arıyorsanız, sonbahar mevsimi size uygun olabilir.
Özetle, ziyaret zamanı tamamen kişisel tercihinize bağlıdır. Ancak, genel bir bilgi olarak, Kapadokya'da yıllık ortalama sıcaklığın 12 derece olduğunu ve yılın %20'sinin 0 derecenin altında, %10'unun ise 30 derecenin üstünde seyrettiğini belirtmek isterim. Bu bilgi, ziyaret planınızı yaparken size yol gösterebilir.
Kapadokya Gezilecek Yerler
Göreme Bölgesinde Gezilecek Yerler
1. Aşk Vadisi
Aşk Vadisi, Kapadokya vadileri arasında hem en popüler olanlardan ve en güzel manzarayı sunanlardan bir tanesi. Vadinin "aşk" ile bağdaştırılmasının nedeni ise birçok evlilik teklifine sahne olmasından kaynaklanıyor.
Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen Aşk Vadisi, Göreme - Uçhisar yolundaki Örencik'ten başlayıp 4.9 km'lik uzunluğuyla Göreme - Avanos yolunda sonlanıyor. Kapadokya balon turlarının da uğradığı vadinin çıkışına yürüyerek 2.5 saatte geliyorsunuz ve bu yüzden doğa yürüyüşlerine meraklıysanız tam size göre bir yer.
2. Göreme Açık Hava Müzesi
6 Aralık 1985'den itibaren doğal ve kültürel varlık olarak Unesco Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici yapısı ve manzarası ile keşfedilesi bir alan.
Manastır hayatının başladığı, baskılardan kaçan Hristiyanların misyonerlik ve inzivasının başladığı bu bölgede kayalara oyulmuş birçok kilise, şapel ve yaşam alanları ile karşılaşacaksınız.
Göreme Açık Hava müzesi, Tokalı Kilise, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Aziz Basil Şapeli, Çarıklı Kilise, Kızlar Manastırı ve Karanlık Kilise gibi birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır.
Karanlık Kilise içerisindeki duvar resimleri hala bozulmamış ve çok net olduğundan bu değerleri korumak için kiliseye ekstra ücret ödenerek giriliyor.
3. Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi, 4 kilometre uzunluğunda, Uçhisar'dan başlayıp Göreme'ye kadar uzanan, adını kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından alan bir vadi.
Kapadokya yeşil tur ile ziyaret edilebilen Güvercinlik Vadisi'nde, bölge halkı 9. yüzyıla kadar güvercinleri besleyip gübrelerini üzüm bağlarında, yumurtalarını ise frekslerin alçılarında kullanmış.
4. Güllüdere Vadisi
4 kilometrelik bu vadiyi yürürken Peribacalarının en güzel hallerini göreceksiniz. Özellikle gün batımıyla beraber muhteşem bir manzara sunan peribacaları, gün ışığıyla kırmızı gül rengine dönüşüyor.
Vadinin içinde eski Hristiyanların manastır yaşamına ait kalıntılar ve kiliseler de bulunmakta.
Bağların ve kayısı ağaçlarının arasında göreceğiniz 7. yüzyılda yapılmış olan "Üç Haçlı Kilise" ve 9. yüzyılda inşa edilmiş olan "Ayvalı Kilise" bu vadinin önemli tarihi emanetleri.
Ürgüp'te Gezilecek Yerler
5. Temenni Tepesi
Ürgüp'te mutlaka görmeniz gereken yerlerin ilk sırasında Temenni Tepesi bulunuyor.
Adını zirvesindeki türbede dilek dilenip çaput bağlanmasından alan Temenni Tepesi, Ürgüp'ün tam merkezinde ve yaklaşık 80 metre yükseklikte bir kaya tepesi. Ürgüp'e geldiyseniz burayı görmemeniz imkansız çünkü abartısız Ürgün'ün her yerinden görülebilen bir yer.
Eğer manzara meraklısı iseniz mutlaka çıkmanız gereken bir yer Temenni Tepesi. Kayalardan oyulmuş 80 metre uzunluğunda bir tünelden geçerek Seyir Balkonu'na çıkılıyor. Yılın neredeyse her günü ve her saati rüzgarlı olan tepeye çıktığınızda tüm Ürgüp ayaklarınızın altında olacak. Eğer hava güzel ve açıksa Erciyes'in zirvesini bile görebilirsiniz.
Temenni Tepesi'ne çıktığınızda göreceğiniz çay bahçesinde soluklanabilir, dilerseniz bir gözleme yiyerek karnınızı doyurabilir, kapalı mekanında bulunan tarihi Ürgüp fotoğraflarını görebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.00
6. Asmalı Konak
2000'li yılların başında yayınlanan meşhur Asmalı Konak dizisiyle tanıdığımız Asmalı Konak, Ürgüp'ün bu kadar popüler olmasındaki en büyük etkenlerden biri.
Ancak öncelikle ufak bir bilgi vermekte fayda var. Asmalı Konak dizisi aslında Ürgüp'teki iki farklı konakta çekilmiştir.
Dizinin çekildiği ilk konak (burada daha az bölümünün çekilmiştir) Ürgüp şehir merkezine 5 km mesafedeki Ürgüp'ün sevimli kasabası Mustafapaşa bölgesinde yer alıyor. Günümüzde Old Greek House adıyla hizmet veren bir otelin olduğu konağı kolaylıkla bulacaksınız.
Asmalı Konak dizisinin çekildiği diğer bir konak ise Ürgüp şehir merkezine daha yakın ve yalnızca 800 metre uzaklığında bulunuyor. Günümüzde Asmalı Konak Müzesi olarak da anılan bu konak, peri bacalarını görmeye gelen turistlerin mutlaka uğradıkları yerlerden birisi. Ürgüp'ün uğrak noktalarından biri olan bu müzede Asmalı Konak dizisinin çekildiği odaları, avluyu ve oyuncuların kullandıkları eşyaları görebilirsiniz. Kapadokya seyahatinizin en huzur verici anlarından biri Asmalı Konak ziyareti olabilir.
7. Üç Güzeller
Üç Güzeller, Kapadokya peribacaları arasında adeta isimlerine yakışır güzellikleriyle öne çıkmış üç peribacası.
"Kapadokya'nın her yeri peribacası değil mi?" diye düşünebilirsiniz. Üç Güzeller Peribacaları'nın şapkalı oluşumlarıyla diğerlerinden daha farklı bir yapıdadır. Bildiğiniz gibi, Kapadokya'daki peribacaları tüflü volkanik arazide sel suları ve rüzgarın etkisiyle oluşmuş yapılardır. Üç Güzeller'de ise rüzgar ve sel suları kayaların zeminini aşındırırken üst kısımlarına dokunmamıştır ve kayaların gövdeleri huni şeklinde, başları ise sanki her an düşecekmiş gibi görünen şapkalı peribacalarına dönüşmüştür.
Üç Güzeller'in bir de dilden dile yayılan hikayesi var.
Üç Güzellerin Hikayesi Nedir?
Hikayeye göre Kapadokya'da Kral'ın kızı bir çobana aşık olur. Kral bu olaydan haberdar olur ve kızını odasına kapatır, kimseyle görüşmesine izin vermez. Ancak her ne kadar engellemeye çalışmışsa da kız bir şekilde yolunu bulur ve gizlice çobana kaçar ve evlenirler.
Aradan yıllar geçer ve çiftin bir çocuğu olur. Çocuklarının da olması sebebiyle Kralın kalbinin yumuşayacağını düşünüp kendilerini affedeceğini umarak yıllar önce kaçarak ayrıldıkları yere şimdi kendi rızalarıyla af dilemek için dönerler. Fakat Kralın öfkesi o kadar büyüktür ki askerlerine kızını, damadını ve torununu öldürmelerini emreder. Bu dehşet verici duruma karşı kralın kızı orada öyle içten bir dua eder ki katledilmek üzereyken bu hale (taşa) dönüşürler. Efsaneye göre en önde bulunan taş ailesini korumak için öne atılan çoban, ortada bulunan ve küçük olan taş ise çocuk, arkada bulunan ise kralın kızıdır.
Avanos Bölgesinde Gezilecek Yerler
8. Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi
Kapadokya'da peri bacalarının da en yoğun görüldüğü yer olan Zelve Vadisi, Kapadokya'nın da en popüler yerlerinden birisidir. Zelve Vadisi, ayrıca bölgenin en eski yerleşim yeridir. 7. yüzyılda yerleşimin başladığı düşünülen bu bölgenin zamanla önemli bir dini merkez olduğu söyleniyor. Kapadokya'nın en önemli vadilerinden biri olan Zelve Vadisi, bünyesinde birçok kilise ve manastırı barındırıyor. Yaşanan erozyon nedeniyle zamanla açık hava müzesine dönüşmüş. Zelve Açık Hava Müzesi gezinizde birçok yerleşim yeri, tünel, değirmen, cami vb. yapılar bulacaksınız. Bölge aynı zamanda doğa yürüyüşü ve trekking için de tercih ediliyor.
9. Devrent Vadisi
Ziyaretçilerini kendine hayran bırakan masalsı görünümünden dolayı "Hayal Vadisi" olarak da bilinen Devrent Vadisi, Avanos bölgesinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir diğeri. Devrent Vadisi bir diğer adıyla "Pembe Vadi" olarak da adlandırılıyor. Bunun sebebi ise Kapadokya'daki klasik peribacası formlarına kıyasla bu bölgede daha çok turuncu ve pembe kaya oluşumları olmasıdır.
Kapadokya'da pek çok farklı noktada peribacalarını görebilirsiniz ancak bu vadide görülen peribacalarının şekilleri hepsinden daha farklı ve herkes bu vadideki peribacalarını farklı bir nesneye benzetebilir. "Hayal Vadisi" ismini almasının bir sebebi de bu, peribacalarına bakıp neye benzeteceğiniz tamamen sizin hayal gücünüze kalmış! Ancak, herkesin ilk bakışta bir deve zannettiği çok büyük, kolayca algılanabilen peribacasını aralarında en çok dikkat çekeni olduğunu söylemeden geçmek olmaz.
Kapadokya Balon Turu Fiyatları
Kapadokya Bölgesi'nde balon turu hizmeti veren yaklaşık 25 firma bulunmakla beraber bu turların fiyatları firmadan firmaya değişiklik gösteriyor. Ayrıca sepetteki kişi sayısı (bazı firmalarda uçuş süresi) gibi bazı faktörler de fiyatı etkiliyor. Balon turu fiyatları yoğun sezonda daha yüksek olmakla beraber sezon sonuna doğru yarı yarıya azalmaktadır. Uçuş süreleri ve rotaları genelde aynıdır ve balon turu yaklaşık 1 saat sürmektedir. Kişi sayısı ve tur fiyatları yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir;
- 20-24 kişilik sepetlerde gerçekleştirilen uçuş fiyatı kişi başı 70 Euro
- 12-16 kişilik sepetlerde gerçekleştirilen uçuş fiyatı kişi başı 90 Euro
Ayrıca bu içerikler de ilginizi çekebilir