Dünyanın En Kolay Vatandaşlık Veren Ülkeleri

Bu içerik en son 30.06.2024 01:50 tarihinde güncellenmiştir.

Günümüzde dünyada bir çok ülkeden vatandaşlık almak artık bir miktar ödeme yaparak sahip olunabilen bir durum haline geldi. Belli bir yatırım yaparak bir ülkeden vatandaşlık almak mı istiyorsunuz? Bunun için bazı belirli kriterlerini karşılamanız gerekiyor. Tabi bu kriterler ülkeden ülkeye değişiyor. Kriterler genelikle yatırım miktarı, yatırımın türü ve yatırımcının uygunluk şartları gibi farklı faktörlere dayanıyor. Ayrıca, yatırım yaparak vatandaşlık alma süreci ülkeden ülkeye değişebiliyor ve genellikle zaman alıcı ve maliyetli bir süreç olduğunu unutmamanız gerekiyor.

— Reklam —

Tabiki tüm ülkelerin yatırım yoluyla vatandaşlık verdiğini düşünmek doğru değil. Birçok ülke bunu mümkün kılsa da her ülke buna olumlu yaklaşmıyor. Peki bu o ülkede yaşamayacağınız anlamına mı geliyor? Tabiki hayır. Bazı ülkeler vatandaşlık vermese de yine de sunduğu şartları karşıladığınızda oturum izni veriyor. Hem Avrupa kıtasında hem de Amerika kıtasında bu tip fırsatlar sunan çok sayıda ülke bulunuyor. Elbette bir ülkeden oturma izni almak ile resmi vatandaşı olmak arasında ciddi farklar var.

Peki oturum izni nedir? Vatandaşık almak nedir? Oturum izni ve vatandaşlık arasındaki farklar nelerdir?

Oturum İzni Nedir

Oturma izni temel olarak o ülkede kalmanız için verilen uzun süreli bir vizedir. Genellikle bu oturma izinleri gerekli şartlar sağlandığı müddetçe adeta bir vize gibi uzatılır.

Oturum İzni ile Vatandaşlık Arasındaki Farklar Nelerdir

Oturma izni ve vatandaşlık arasındaki en önemli farklardan bir tanesi ülkede kalış süresidir. Bildiğiniz gibi bir ülkeye giriş için vize alırken genelde 1 hafta, 1 ay, 3 ay gibi süreler için hatta bazen tek girişlik vize alınmaktadır. Oturum izinleri ise kimi zaman 5 yıl, kimi zaman 10 yıl gibi uzun süreler için verilmektedir. Vatandaşlık aldığınızda ise böyle bir derdiniz tabiki kalmaz. O ülkede bulunsanız da bulunmasanız da istediğiniz zaman istediğiniz gibi oraya giriş ve çıkış yapabilirsiniz.

Bir ülkeden oturum izni almak ile vatandaşlık almak arasındaki belki de en büyük fark, vatandaşlık alındığında o ülkenin pasaportuna sahip olabilmektir. Özellikle güçsüz pasaportlara sahip ülke vatandaşları daha kuvvetli bir pasaporta sahip olmak için yatırım yoluyla vatandaşlık veren bazı ülkelerden vatandaşlık alabilmektedir. Örneğin; Malta ya da Portekiz gibi Avrupa ülkelerinden bir tanesinden alınacak vatandaşlık sayesinde yeni pasaporta sahip olabilir ve pasaportun sahip olduğu vizesiz seyahat imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Vatandaşlık Veren Ülkeler

Vatandaşlık konusunda her ülkenin kendine göre kriterleri bulunduğundan bahsetmiştik. Bu kriterleri karşılamak bazı ülkelerde diğer ülkelere nazaran daha kolay. Örneğin; Yunanistan'da mülk satın alarak vatandaşlık almak mümkün. Ancak bunun için 7 sene boyunca Yunanistan'da ikamet etme zorunluluğu bulunuyor. Malta'da Ulusal Kalkınma Fonu'na katkıda bulunarak vatandaşlık alabilirsiniz. Malta'da da Yunanistan gibi ülkede yaşama zorunluluğu bulunuyor. Portekiz, İspanya gibi ülkelerden de belli kriterleri karşılayarak vatandaşlık alınabiliyor. Peki en kolay ve en ucuz vatandaşlık veren ülkeler hangileridir?

En Kolay Vatandaşlık Veren Ülkelerin Listesi

En kolay vatandaşlık veren ülkeler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en kolay vatandaşlık veren ülkeler listesi şu şekildedir;

  • Portekiz
  • Yunanistan
  • İspanya
  • Almanya
  • İrlanda
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Bulgaristan
  • Dominika

Şimdi gelin en kolay vatandaşlık veren ülkeleri ve vatandaşlık şartlarını daha yakından inceleyelim.

Portekiz

Birçok Avrupa ülkesi, başvuru ile vatandaşlık alınmasını gitgide zorlaştırırken Portekiz oldukça kolay bir ikinci vatandaşlık rotası sunuyor. Portekiz vatandaşlığı, soy bağlantısı olmayanlar için en kolay AB vatandaşlığı seçeneğidir. Ayrıca Portekiz, vatandaşlık almak için harika bir ülke ve vatandaşlık almanın en kolay olduğu ülkelerden bir tanesi.

Birinci sınıf bir pasaporta sahip olan Portekiz'in pasaportuna sahip olduğunuzda, AB'nin 28 üye ülkesinde özgürce yaşama, çalışma ve seyahat etme imkânınına sahip olabilir ve 185 ülkeye vizesiz erişim sağlayabilirsiniz.

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında genellikle ilk tercihler arasında yer alan Portekiz, Golden Visa adı verilen bir yatırımcı göçmenlik programı aracılığıyla yabancı yatırımcılara vatandaşlık veriyor. Bu program, Portekiz ekonomisine yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıları çekmek için tasarlanmış.

Golden Visa programı, yatırımcıların Portekiz'de emlak satın alması, yeni işletmeler kurması, Portekiz bankalarında hesap açması veya Portekiz kamu borçlarına yatırım yapması yoluyla Portekiz vatandaşlığına başvurabilmesine olanak tanımaktadır. Program, başvuru sahiplerine Portekiz vatandaşlığı için gereken beş yıllık oturma izni vermektedir ve beş yılın sonunda başvuru sahipleri Portekiz vatandaşlığına başvurabilmektedir.

Golden Visa'nın Şartları ise aşağıdaki gibidir;

  • Portekiz sınırları içerisinde 400.000 Euro değerinde bir gayrimenkul satın almalısınız.
  • Yılda en az 7 gününüzü ülkede geçirmelisiniz.
  • Bu şartları sağlarsanız 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yunanistan

Yunanistan'da 250.000 Euro'luk bir gayrimenkul satın aldığınızda Yunanistan'da oturum iznine sahip olabiliyorsunuz. Eğer vatandaşlık başvurusunda bulunmak istiyorsanız 7 yıl boyunca Yunanistan'da yaşamalısınız. Ardından vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. 

İspanya

İspanya, sınırları içerisinde 500.000 Euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapıldıktan sonra oturum iznine sahip olabiliyorsunuz. Gayrimenkul satın aldıktan 10 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

— Reklam —

Almanya

250.000 Euro ve üstündeki bir meblağa sahip olan, bunu iş kurmak için harcayan kişilere oturum hakkını çok kolay bir biçimde vermektedir.

İrlanda

İrlanda, oturum izni sağlayan bir Avrupa ülkesi olarak dikkat çekiyor. Gayrimenkul satın almak gibi oldukça kolay bir şart söz konusudur. Bunun değerinin ise minimum 400.000 Euro olması şarttır.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, vatandaşlık için ülkede 500.000 Dolar değerinde yatırım yapmayı şart koşuyor. Sonrasında ise minimum 10 kişiye istihdam sağlamanızı istiyor.

1.000.000 Dolarlık bir şirketin kurulması durumunda da oturum hakkı elde edilir. Burada dikkat edilecek temel nokta miktarın, ABD sınırları içindeki işsizliğin yoğun olduğu yerlere göre değişiklik göstermesidir.

Oturum hakkını elde etmiş olan kişiler 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Bulgaristan

Bulgaristan vatandaşlığı için 4 seçenek bulunuyor. Bunlardan birine yatırım yapılarak vatandaşlık alınabiliyor.

  • En az 512.000 Euro değerinde gayrimenkul almak
  • 125.000 Euro değerinde yeni yatırım projesine yatırım yapmak
  • 250.000 Euro değerinde ticari bir yatırım yapmak
  • 512.000 Euro değerinde yatırım fonu almak

Yatırım yapanlar 5 yıl sonunda Bulgaristan vatandaşlığına geçebilme imkanına sahip olabiliyor. Bununla birlikte yatırım miktarı arttırılarak süreci hızlandırmak da mümkün olabiliyor.

Dominika

Eğer önceliğiniz Avrupa ülkeleri değilse Dominika vatandaşlığı da sizin için doğru seçenek olabilir. Karayiplerde bulunan bir ada ülkesi olan Dominika, vatandaşlık için iki farklı program sunuyor. Bunlardan ilki için hükümete 100.000 dolar bağış yapılması gerekiyor. Diğer seçenek ise 200.000 dolar tutarında mülk alınmasını gerektiriyor.

Dünyanın en hızlı vatandaşlık veren ülkeleri arasında bulunan Dominika'nın pasaportu da oldukça değerli. 128 ülkeye vizesiz seyahat imkânı sağlayan Dominika pasaportuna sahip olduğunuzda Avrupa Schengen bölgesi, İngiltere, Hong Kong ve Singapur dahil olmak üzere birçok ülkeye vizesiz seyahat etme imkânına sahip oluyorsunuz.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren birçok ülke olduğu gibi evlilik yoluyla vatandaşlık alabileceğiniz birçok ülke de bulunmaktadır. Her ne kadar birçok ülke kendi vatandaşlarıyla evlenen yabancı eşlere yalnızca oturum izni verse de vatandaşlık imkânı tanıyan ülkeler de yok değil.

Evlilik yoluyla vatandaşlık veren ve bu sayede ikinci pasaport sahibi olabilmeyi sağlayan ülkelerden oluşan listemiz şöyledir;

Brezilya

Brezilya, kendi vatandaşı biriyle evli olan ve ülkede 1 yıl boyunca kesintisiz ikamet edenlere vatandaşlık hakkı veriyor. Ayrıca 2016 yılı itibariyle çifte vatandaşlığa da izin vermeye başlayan Brezilya'nın pasaportu sayesinde birçok ülkeye vizesiz giriş sağlamak mümkün.

Ağustos 2018 yılında yayınlanan bir rapora göre Brezilya pasaportuna sahip kişiler sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 171 ülkeye seyahat edebiliyorlar. (Türkiye pasaportu için bu sayı 111)

İspanya

İspanya, kendi vatandaşı biriyle evli olan ve ülkede 1 yıl boyunca ikamet edenlere vatandaşlık için başvurma hakkı veriyor. Ancak İspanya vatandaşlık için bazı ek şartların da sağlanmasını istiyor. Bunlar; ülkede yaşayanların İspanyolca bilmesi, yeterli bir gelirinin olması (veya masraflarının karşılandığına dair sponsorun olması).

İspanya pasaportu sahibi olmanın ise birçok avantajı bulunuyor. Bu pasaporta sahip kişiler Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabiliyor, yaşayabiliyor ve dünyada birçok ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

Arjantin

Amerika kıtası ülkesi olarak dikkat çeken Arjantin de evlilik yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden birisidir. Vatandaşlık için başvurduğunuzda bir komisyon karşısına çıkarılırsınız ve bu komisyon tarafından belirli bir zaman aralıklarında evliliğinizin durumu kontrol edilir. Bu kontrollerde evliliğin sahte olduğuna dair herhangi bir şüphe oluşursa vatandaşlık talebi reddedilebilir.

Portekiz

Portekiz de kendi vatandaşı ile evli olanlara vatandaşlık veren ülkelerden birisi. Hatta Portekiz'de ikamet etmenizi bile şart koşmuyor. Vatandaşlık için Portekizce bilmenin ek avantaj sağladığını belirtmek de fayda var.

İrlanda

İrlanda kendi vatandaşı ile 3 yıl evli olan ve ülkede 1 yıldır yaşayanların vatandaşlık için başvurmasına imkân tanıyor. İrlanda pasaportu oldukça güçlüdür ve bu pasaporta sahip olanlar sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 172 ülkeye seyahat edebilirler.

Bu içeriği paylaş