Ayvalık Gezi Rehberi
Bu içerik en son 19.08.2023 01:30 tarihinde güncellenmiştir.
Ayvalık Nerededir?
Ayvalık, Kuzey Ege'de, İzmir - Çanakkale Karayolu üzerinde konumlanıyor. Balıkesir'in batısındaki Edremit'te yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı, Ayvalık, Altınoluk, Akçay, Küçükkuyu, Ören, Dikili gibi tatil merkezlerine yakınlığı nedeniyle tercih ediliyor.
Ayvalık'a Ne Zaman Gidilir?
Ayvalık'ta Akdeniz iklimi hakim ve ziyaret etmek için en güzel zamanlar bahar ayları fakat plajları, denizi ve günlerin devamlı ılık rüzgarlı geçmesiyle yaz turizmi için de sıklıkla tercih ediliyor.
Özellikle yazları tüm çevre kavurucu sıcaklıkla boğuşurken Ayvalık'ta, genellikle öğle saatlerinde başlayan batıdan ve kuzeyden esen imbat ve poyraz ilçeyi serinletiyor. Ayvalık bu özelliği sayesinde dünyanın oksijen bakımından en yüksek oranlarına sahip Kaz Dağları'nın oksijenini bölgeye taşıyor.
Ayvalık'a Nasıl Gidilir?
Uçak;
Haftanın 7 günü İstanbul-Sabiha Gökçen Havalimanından ve Ankara Esenboğa Havalimanından Balıkesir'e (Edremit Koca Seyit Havalimanı) direkt uçuşlar bulunuyor. Havalimanında dışarıya çıktığınızda direkt otobüsler göremeyeceksiniz ama bir 200 metre yürürseniz İzmir Yolu'na çıkıp bekleyebilirsiniz. 15-20 dakikada bir otobüs geçiyor ama yine de etrafta birilerine danışmanız önerilir. Otobüsle uğraşmak istemeyenler için kapıda kolayca taksi (Ayvalık'a yaklaşık 150 TL) bulabilirsiniz.
Deniz (İDO);
Özellikle Avrupa yakasında yaşıyorsanız, Yenikapı-Bandırma arabalı vapur seferleri yolculuğunuzu çok kolaylaştıracaktır. Yolculuk Bandırma'ya yaklaşık 2 saat sürüyor.
Ayvalık Gezilecek Yerler
1. Cunda Adası
Ayvalık seyahatinin olmazsa olmazlarından biri olan Cunda Adası Ayvalık'a 9 km uzaklıktadır. Eski ismi Alibey Adası olan Cunda ile Ayvalık'ı birbirine bağlayan köprü Türkiye'nin ilk boğaz köprüsüdür.
Daha ilk bakışta farklı mimarisiyle göz dolduran Cunda, eski Rum evlerinin süslediği görülmeye değer taş sokaklarla kaplı. Rengarenk tarihi evlerin arasında yürüyerek huzur ve sükunet içinde adanın merkezini keşfetmek yapılması gerekenlerin başında geliyor.
Cunda, tarih, kültür, lezzet ve plaj gibi farklı uçlardaki tatil sebeplerini bir araya getirerek ziyaretçilerine akılda kalıcı anlar vaat eden, kendine has bir tatil cenneti.
2. Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası dünya üzerinde görebileceğiniz en güzel manzaralardan birine sahip. Ayvalık merkezine 8 km, Sarımsaklı'ya ise 4 km uzaklıkta bulunan Şeytan Sofrası, aslında volkanik bir yapılanma sonrası oluşmuş bir tepe. Şeytan Sofrası, adını burada yer aldığına inanılan Şeytan'ın ayak izinden alıyor. Bu tabiki bir efsane fakat her ne kadar efsane olsa da burada Şeytan'ın ayak izine olduğuna inanılan bir ayak izi demir bir kafes içerisine alınmış. Zamanla insanlar batıl inançları artmış ve bu ayak izine dilek dileyip bozuk para atmaya başlamışlar.
Bölgeye arabanız ile giderseniz tepede yer alan otoparka 5 TL ücret karşılığında aracınızı park edebilirsiniz. Tepede 2 adet kafe restoran yer alıyor. Bu restoranlarda Şeytan Sofrası'nın size sunduğu muhteşem manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Özellikle gün batımını izlemek için ziyaret etmeniz önerilir ve çoğu kişi bu saatlerde gittiği için oldukça kalabalık olacağını belirtmek lazım.
3. Sarımsaklı Plajı
Ayvalık sahip olduğu plajları ile ünlü ve Sarımsaklı Plajı da bu plajlardan en önemlilerinden. Merkeze 6 km uzaklıkta yer alan Sarımsaklı Plajı, 7 km uzunlukta ve 100 m eninde olan sahil bölgenin en çok tercih edilen plajlarından.
Sarımsaklı Plajı boyunca onlarca kafe, restoran, otel, pansiyon bulunuyor. Yanyana 20'den fazla plajın bulunduğu sahilde bütçe ve tercihinize göre denize gireceğiniz yeri seçebilirsiniz. Plaj boyunca birçok su sporu imkanı bulabilirsiniz. Bu arada bazı otellerde konakladığınız takdirde plajda yer alan ücretsiz şezlong ve şemsiye imkanından da faydalanabilirsiniz.
4. Ayvalık Çarşısı & Tarihi Rum Evleri
Başta Ayvalık'ın Tarihi Rum Evleri olmak üzere, Ayvalık Limanı, Ayazma Kilisesi, Atatürk Bulvarı, Saatli Camii, Taksiyarhis Anıt Müzesi, Çınarlı Camii ve Hamidiye Camii bu bölgede gezip görmeniz gereken en önemli yapılar. Meşhur Güler ve İmren Pastanelerinin bulunduğu Talatpaşa Caddesi ise bölgenin en hareketli caddesi. Bu cadde üzerinde akşamları ufak hediyelik eşya pazarı kurulduğunu da görebilirsiniz.
Bölgede trafik ve park biraz sıkıntılı olduğu için çarşı içindeki yerleri gezmenin en kolay yolu yürümek. Eğer aracınız varsa çarşı içerisinde ve liman yakınlarında bulunan otoparklarlara aracınızı bırakıp yürümeniz sizin için daha iyi olabilir. Çarşı içerisinde en dikkat çeken bölümlerden biri hiç şüphe yok ki Tarihi Ayvalık Evleri. Türkiye'deki en fazla kayıt altına alınan tarihi ev bu bölgede (1860 ev) bulunuyor. Rum ustaların elinden çıkan evler taş işçiliği ile dikkat çekiyor. Bölgeye has olan sarımsak taşı kullanılarak yapılan evlerin benzerleri bulunmuyor. Küçük ve bitişik nizam olarak inşa edilen evler genellikle 2 ve 3 katlı.
Muhteşem tahta ve taş işçiliği, pencereleri, kapıları, ferforjeleri ile sizi tarihte bir yolculuğa çıkarak olan evler arasında dolaşırken biraz zorlanabilirsiniz. Dar ve Arnavut kaldırımlı sokaklarda yolların ortaları biraz çökük ve taşlık.
5. Ayazma Kilisesi
Bölgenin en önemli tarihi yapılarından olan Ayazma Kilisesi Kemal Paşa Mahallesinde yer alıyor. Faneromeni Kilisesi kilisesi olarak da bilinen yerin adı "Kutsal Su" kelimesinden geliyor ve kilisede kutsal su bulunduğu söyleniyor. Kilisenin yapımına ilişkin anlatılan rivayet hala dillerdedir; Küçük bir kız çocuğu her gece rüyasında Meryem Ana'yı görür. Meryem Ana sürekli aynı yerde durup burada kaynaktan fışkıran kaynaktan su içer ve küçük kız çocuğuna da bu suyu işaret eder. Rüya sürekli tekrarlayınca bunun bir haber olacağı düşünülerek kent meclisine anlatılır. Toplanan din adamları kızın tarif ettiği yere gelir ve kazı yaparlar, bir süre sonra kızın rüyasında gördüğü gibi topraktan su fışkırır. Daha sonra buraya bir kilise yapılır ve su korumaya alınır.
Ayazma Kilisesi, bölgenin has malzemesi olan sarımsak taşı kullanılarak Neo Klasik üslupla 1890 yılında yapılmıştır. Bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak da kullanılan bu yapıya dönem dönem eklemeler yapılmış ve günümüzde ise müze haline getirilmek için kamulaştırılmıştır.
Yorum Yazın