Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Bu içerik en son 25.02.2024 22:57 tarihinde güncellenmiştir.
Halk arasında Afyon olarak bilinen fakat aslında 2005 yılından beri resmi adı Afyonkarahisar olan Ege bölgesinin bu önemli şehri tarihi yapıları ve özellikle termal turizmi ile ön plana çıkıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, kaplıcaları, sıcak ve şifalı suları ile tanınıyor. "Türkiye'nin Termal Başkenti" olarak bilinen Afyonkarahisar'ı gelin daha yakından tanıyalım.
Afyonkarahisar Nerededir
Ege bölgesi şehri olan Afyonkarahisar, aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi şehirleriyle komşu olan bir şehirdir.
- Kuzeyde Eskişehir
- Doğuda Konya
- Güneyde Isparta
- Batıda ise Denizli, Uşak ve Kütahya
illeriyle çevrelenmiş olan Afyonkarahisar, Batı Anadolu'da yolların birleştiği kavşak noktasında bir şehirdir.
— Reklam —
Afyonkarahisar'a Ne Zaman Gidilir
Afyonkarahisar, karasal iklimin hakim olduğu bir şehirdir. Sonbahar aylarında oldukça fazla yağış alan şehir, kış aylarında ise çok soğuk ve kar yağışlıdır.
Bu sebeple Afyonkarahisar seyahatinizi ilkbahar ve yaz aylarına göre ayarlamanız doğru bir tercih olacaktır.
Kaç Gün Ayırmalıyım
Bu konu her ne kadar gezinizi ne amaçla planladığınıza göre değişebilecek bir durum olsa da genel olarak Afyonkarahisar gezinizi 2-3 günde tamamlayabileceğiniz söylemek mümkündür.
Afyonkarahisar'a Nasıl Gidilir
Afyonkarahisar'a ulaşım seçenekleri arasından havayolu (aktarmalı) ve karayolu seçenekleri öne çıkıyor.
Afyonkarahisar'da bir havaalanı bulunmuyor. Bu yüzden şehri ziyaret etmek için uçak seyahatini düşünenlerin Kütahya'da bulunan Zafer Havaalanı'nı kullanmaları gerekiyor. Neyseki Zafer Havaalanı'ndan Afyonkarahisar merkeze ulaşımı oldukça kısa sürede sağlamak mümkün. Zafer Havalimanı, Afyonkarahisar'a yalnızca 45 dakikalık bir mesafede bulunuyor.
Afyonkarahisar'a ulaşım için en yaygın olarak kullanılan seçenek ise karayolu. Eğer özel bir aracınız yoksa şehirlerarası otobüs firmalarını kullanarak Afyonkarahisar'a yılın her günü Türkiye'nin neredeyse tüm şehirlerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Bilet fiyatları hareket noktasına göre değişim gösterse de bazı şehirlerden Afyonkarahisar'a düzenlenen seferlerin bilet fiyatları ve süreleri aşağıdaki gibidir;
- İstanbul - Afyonkarahisar arası otobüs seferleri yaklaşık olarak 7 saat sürmekte ve bilet fiyatları 150 - 200 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
- Ankara - Afyonkarahisar arası otobüs seferleri yaklaşık olarak 3 saat sürmekte ve bilet fiyatları 100 – 150 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
- İzmir - Afyonkarahisar arası otobüs seferleri yaklaşık 5 saat sürmekte ve bilet fiyatları 100 - 150 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Afyonkarahisar, doğal yeraltı kaynakları ile meşhur bir şehrimiz. Bununla birlikte birçok Anadolu şehri gibi binlerce yıllık tarihi geçmişi olan bir şehir ve bu sebeple birçok tarihi ve kültürel değere sahip. Afyonkarahisar, bu yönüyle termal tatil için tercih edenler kadar tarihin izini sürmek isteyenlerin de ilgisini çekiyor.
1. Afyonkarahisar Kalesi
Afyonkarahisar şehir merkezinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, M.Ö. 1350 yıllarında Hititler zamanında inşa edilmiş. Sarp bir kaya üzerinde bulunan ve yerden yüksekliği 226 metre olan kale görkemli duruşu ile ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Afyonkarahisar'ın simgelerinden birisi olan kalede 4 adet su sarnıcı ve birçok tapınak bulunuyor. Selçuklular zamanında kaleye mescit ve saray eklenmiş. Afyonkarahisar Kalesi, özellikle Bizans ve Selçuklular dönemlerinde stratejik konumu sebebiyle oldukça önemli bir yerdi. Şehir manzarasını kuş bakışı görmek ve tarihe şahit olmak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi olan kaleye herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır ve yılın her günü her saati ziyaret etmek mümkündür.
2. İscehisar Peribacaları
Muhtemelen birçoğunuz Afyonkarahisar'da peribacaları olduğunu bilmiyordu ama evet peribacaları Afyonkarahisar'da da var!
Jeolojik olarak volkani bir arazi üzerinde bulunan Afyonkarahisar'da birçok peribacası mevcut. Afyonkarahisar şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafe bulunan İscehisar Peribacaları Seydiler köyünde bulunuyor. Şapkalı ve şapkasız olarak farklı şekillerde karşımıza çıkan İscehisar Peribacaları, her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
3. Frig Vadisi
Frig Vadisi, adını M.Ö. 7. yüzyılda yani 3.000 yıl önce Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir (bu üç ilin tümü) ve Kütahya (büyük bir bölümü) arasındaki coğrafyada yaşayan Frigyalılardan alıyor. Antik dönemlerde bu bölgenin adı Frigya olarak geçiyordu. Jeolojik yapı yönünden Nevşehir / Kapadokya'ya benzeyen bölgeye bu yüzden 2. Kapadokya benzetmesi yapanlar da var.
Frig Vadisi'nde bulunan Frigya yolu olarak da bilinen yürüyüş parkuru Türkiye'nin en büyük 3. doğa yürüyüşü parkuru konumundadır. Toplam uzunluğu yaklaşık 500 km olan Frigya Yolu'nun tamamını yürümek 20 gün gerektiriyor. Tabiki parkurun tamamını yürümek zorunda değilsiniz, bir kısmını da yürümeyi tercih edebilirsiniz. Ziyaretçiler için ayrıca bisiklet yolu da bulunan Frigya Yolu'nda kamp kurmak da mümkün.
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Frig Vadisi'nde görülecek bir çok yer bulunuyor ve bunların başında Friglerin tapındığı Ana Tanrıça Kübele (bereket ve doğa tanrıçasıdır) adına sundukları birçok anıt ve mezarlar geliyor. Kutsal olarak bilinen "Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı" ve "İhsaniye Döğer Bölgesi"nde bulunan
- Kapıkaya
- Aslankaya
- Aslantaş
- Yılantaş
- Kumcaboğaz
bunlar arasında sayılabilir.
Frig Vadisi'nde ayrıca
- Ayazin Köyü Ören Yeri,
- Seydiler Kalesi,
- Selimiye Kayalıkları,
- Kırkinler Kayalıkları
- Peri bacaları
bölgede bir diğer gezilebilecek yerler olarak söylenebilir.
4. Hüdai Kaplıcaları
Afyonkarahisar, sağlık turizmi açısından Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Hüdai Kaplıcaları da Afyonkarahisar'ın tesisletme yönünden Türkiye'nin en gelişmiş termal otellerinin bulunduğu Sandıklı ilçesinde yer alıyor. Senelerdir bölge halkına şifa veren kaplıcalardan bir tanesi olan Hüdai Kaplıcaları birçok hastalığa sahip kişinin iyileşmek için akın ettiği yerlerden bir tanesi.
Sağlık Bakanlığı onaylı bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen (romatizma, eklem ağrıları, cilt hastalıkları gibi) Hüdai Kaplıcaları Afyonkarahisar'da mutlaka uğranması gereken yerler arasında.
Kadın ve erkekler için ayrı ayrı kaplıcaların bulunduğu Hüdai Kaplıcaları'nda çamur banyoları, açık ve kapalı yüzme havuzları da bulunuyor. Çevresinde bir çok restoran, hediyelik eşya dükkanı, çay bahçeleri gibi zaman geçirebilecek tesis bulunuyor. Ayrıca belediye tarafından işletildiği için fiyat açısından da oldukça uygun olduğunu belirtmekte gerek.
5. Kırkgöz Köprüsü
Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde yer alıyor. 1150 yılında Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırıldığı bilinen köprüye Kanuni Sultan Süleyman devrinde Mimar Sinan tarafından 200 metrelik ekleme yapılarak 64 gözlü hale getirildi ve suya inmek amacıyla bir namazgah eklendi. Günümüze 57 göz olarak ulaşan köprü her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
6. Başkomutanlık Milli Parkı
Başkomutanlık Milli Parkı, Türk tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Büyük Taarruz Muharebesinin yaşandığı Kocatepe ve Dumlupınar bölgelerini kapsıyor. 8 Kasım 1981 tarihinde milli park ilan edilen bölge 42.000 hektar gibi oldukça büyük bir alanı kapsıyor.
Başkomutanlık Milli Parkı'nda aşağıdaki bölgeleri ziyaret edebilirsiniz.
Kocatepe Bölümü
- Kocatepe Anıtı ve Kitabesi
- Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği
- Zafer Müzesi
- Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
- Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği
Dumlupınar Bölümü
- Zafertepe Anıtı
- Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı
- Şekip Efendi Şehitliği
- Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği)
- Dumlupınar Müzesi
- Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi
- Dumlupınar Şehitliği
Haftanın 7 günü ziyaret edebileceğiniz Başkomutanlık Milli Parkı'nın giriş ücretleri ise şöyle;
- Şahıs 3.5 TL
- İndirimli Şahıs 1.5 TL
7. Afyon Arkeoloji Müzesi
Afyonkarahisar ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmeniz yerlerden birisi de Afyon Arkeoloji Müzesi.
Afyon ve çevre illerde yerleşimin oldukça eski dönemlere dayandığı biliniyor ve Afyon Arkeoloji Müzesi'nde 9 farklı salonda Tunç çağından Frig, Hitit, Lidra, Roma ve Bizans döneminlerine ait şehirde bulunan bir çok eser sergileniyor.
1931 yılında açılan müze günümüzde yer aldığı binaya 1971 yılında taşınmış. Yaklaşık 45.000 eserin sergilendiği müzede arkeolojik detaylar, sikkeler ve el yazması kitaplar bulunuyor. Pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arası ziyaret edebileceğiniz Afyon Arkeoloji Müzesinin giriş ücreti ise 10 TL. Müzekartınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
8. Buzluk Mağarası
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde bulunan Buzluk Mağarası, Sultandağları'nın 2.519 metre ile en yüksek yerinde bulunuyor. Buzluk Mağarası'na gitmenin oldukça zor olduğunu belirtmek lazım fakat bölgeye ulaştığınızda karşılaşacaklarınız sizi mutlu edecektir.
Yaz aylarında bile erimeyen buzlarıyla bilinen Buzluk Mağarası, 3 kademeden oluşuyor. Giriş bölgesinde sıcaklıklar normalken alta indikçe daha soğuk oluyor ve buz parçaları görünmeye başlıyor. Mağara içerisindeki buz kütlelerinin şekilleri sıra dışı manzaralar sunuyor. Buzluk Mağarası'nın içerisinde gezmek için geniş bir alan olsa da giriş bölümü oldukça dar olduğu için girişler tek tek yapılabiliyor. Girişten sonra yaklaşık 5 metre sonra yerlerde buzlanmaya rastlıyor ve mağara içinde bulunan buz sarkıtlar ve kristaller ziyaretçilerine hoş bir görüntü sunuyor. Adından da anlaşılabileceği gibi mağaranın içerisi oldukça soğuk bu yüzden Buzluk Mağarası'nı ziyaret için en uygun zaman yaz ayları.
9. Eber Gölü
Eber Gölü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ve Çay ilçeleri arasında yer alıyor. Karabataklara ve dalmaçya pelikanlarına ev sahipliği yapan Eber Gölü, yalnızca Afyonkarahisar'ın değil Türkiye'nin de en çok ilgi gören göllerinden birisi. Türkiye'nin en büyük 12. gölü olan Eber Gölü'nün en derin yeri 21 metreye kadar ulaşıyor. 1992 yılında 1. dereceden tabiat sit alanı olarak kabul edilen Eber Gölü'nü ilgi çekici kılan bir diğer şey ise gölde bulunan ve "yüzen adacık" diyebileceğimiz yerli halkın "kopak" dediği ve kamış köklerinin oluşturduğu adacıklardır.
10. Yedikapılar Manastırı
Yedikapılar Manastırı, Afyonkarahisar gezinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yerlerden birisi.
Afyon merkeze 60 km uzaklıkta yer alan Yedikapılar Manastırı, Bolvadin ilçesinde Kemerkaya köyünün 3 km kuzeydoğusunda bulunuyor. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de 8. - 10. yüzyıllar arasında Bizans döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Ulaşımın oldukça kolay olduğu Yedikapılar Manastırı, tüf bir kayalığın yüzeyine oyulmuş kilise ve odalardan oluşuyor.
11. Heybeli Kaplıcası
Afyon şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede Bolvadin ilçesinde bulunan Heybeli Kaplıcası'nın tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Roma ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılan Heybeli Kaplıcası'nın suyunun M.Ö. 295 yılında gerçekleşen büyük depremleri takiben ovada fışkırdığı düşünülüyor. Suyu ortalama 56 °C sıcaklığında olan Heybeli Kaplıcasının suyu birçok hastalığa iyi geliyor. Özellikle deri hastalıklarına ve uyuza iyi gelmesinden dolayı "Uyuz Hamamı" olarak da anılan Heybeli Kaplıcası'na "Kızıl Kilise" de denilmektedir. "Kızıl Kilise" ismi bölgenin Türk egemenliğine geçmeden önce kasabanın yakınında bulunan kiliseden gelmektedir.
12. Zafer Müzesi
Zafer Müzesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde "Zafer Anıtı"nın karşısında yer alıyor. 1915-1920 yıllarında Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılan bina 1985 yılından itibaren hizmet veren Zafer Müzesi olarak hizmet vermektedir. Bu bina aynı zamanda Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yerdir. Zafer Müzesi'nde Başkomutanlık Meydan Muharebesi hakkında geniş bilgiler edinebilirsiniz.
Müzenin bazı odaları;
- Başkomutan Mustafa Kemal Paşa
- Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü
- Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak
- Batı Cephesi Harekat Şube Müdürü Tevfik Bıyıkoğlu
anısına özel olarak düzenlenmiştir ve sergilenmektedir.