Adana'da Görülmesi Gereken Yerler

Bu içerik en son 24.01.2024 22:02 tarihinde güncellenmiştir.

Kültür ve gastronomi denildiğinde ilk akla gelen şehirler arasında olan Adana, Türkiye'nin en büyük 6. şehri ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip bir şehir. Hititler'den Osmanlı Devleti'ne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, 5.000 yıllık bir tarihe sahip. Adana, özellikle yemekleriyle seyahatseverlerin ilgisini çekse de mimarisi ve tarihiyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Peki Adana'da gezilecek yerler nerelerdir, yapılabilecek aktiviteler, neler yemeli, neler içmeli? Gelin hep birlikte Adana hakkında detaylara göz atalım.

Adana Nerededir

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde olan Adana, Seyhan Nehri'nin kıyısında, Toros Dağları'nın güneyinde bulunur.

Türkiye'nin en ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Adana'nın;

  • Kuzeyinde Kayseri
  • Doğusunda Osmaniye
  • Batısında Mersin
  • Kuzeydoğusunda Kahramanmaraş
  • Güneydoğusunda Hatay
  • Kuzeybatısında Niğde
  • Güneyinde Akdeniz

bulunur.

— Reklam —

Adana'ya Ne Zaman Gidilir

Adana, yaz mevsiminde çok sıcak ve bunaltıcı olan bir şehir. Yaz aylarında sıcaklık 40 derecenin üstüne kadar çıkabiliyor. Bu yüzden Adana seyahati için en ideal dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Adana'yı ilkbaharda ziyaret etmeyi planlıyorsanız gezinizi her yıl Mart sonu veya Nisan başı düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali ile birleştirmek güzel bir seçim olabilir. Bu festival programında konserler, söyleşiler, kostümlü yarışmalar, koşular, portakallı lezzetler yarışması gibi birçok eğlenceli etkinlik yapılıyor. 2022 yılı itibariyle festival 23 Mart - 27 Mart tarihleri arasında yapılacaktır. Portakal Çiçeği Festivali hakkında detaylı bilgiler için tıklayın.

Adana'ya Nasıl Gidilir

Hava Yoluyla Ulaşım: Adana'ya ulaşımda en popüler seçenek havayoludur. Adana Şakirpaşa Havalimanı'na Türkiye'nin birçok önemli şehrinden düzenlenen direkt uçak seferleri ile Adana'ya çok kolay bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Bazı şehirlerden havayoluyla Adana'ya direkt uçuşlarla ulaşım süreleri aşağıdaki gibidir;

  • İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından 1 saat
  • Ankara Esenboğa Havalimanından 55 dakika
  • İzmir Adnan Menderes Havalimanından 1.5 saat
  • Antalya Havalimanı'ndan 1 saat 5 dakika
  • Trabzon Havalimanından 1 saat 35 dakika
  • KKTC - Lefkoşa Ercan Havalimanından 45 dakika

Ayrıca havalimanı şehrin tam merkezinde bulunduğu için (şehir merkezine sadece 5 km) şehir merkezine de çok kolay ve kısa sürede ulaşım sağlanabiliyor.

Otobüsle Ulaşım: Adana'ya birçok şehirden şehirlerarası otobüs firmaları ile direkt ulaşım mümkün.

Özel araçla Adana'ya seyahat edecekseniz İstanbul, Ankara ve İzmir'den rota ve süreler ise aşağıdaki gibidir;

  • İstanbul'dan Bolu - Ankara - Aksaray - Pozantı rotası 920 km ve yaklaşık 11 saat
  • Ankara'dan Aksaray - Pozantı - Adana rotası 475 km ve 6 saat
  • İzmir'den Afyon - Konya - Ereğli - Adana rotası 900 km ve 12 saat

Adana'da Gezilecek Yerler

Adana gezilecek yerler listesi bir hayli kabarık.

Şimdi sizler için derlediğimiz Adana'da mutlaka görülmesi gereken yerler listesine geçelim.

Sabancı Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii

Seyhan Nehri'nin batı kıyısında bulunan ve 1998 yılında hizmete açılan Sabancı Merkez Camii, 28.500 kişiye ibadet imkânı sağlıyor. Bu özelliğiyle Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biri kabul edilen cami şehrim tam merkez konumunda olmasıyla şehrin adeta sembolü haline gelmiştir.

Genel görünüm olarak Sultan Ahmet Camii'ne, plan ve iç mekân olarak Selimiye Camii'ne benzeyen Sabancı Merkez Camii'nin dört yarım-kubbe, beş kubbe, altı minaresi vardır. Bunlar dört halife ve dört mezhebe, İslam'ın beş şartına, imanın altı şartına karşılık gelmektedir.

32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran-ı Kerim'de adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz.Muhammed (s.a.v.)'in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 6 minare Allah'ın 99 güzel ismine karşılık gelir.

Merkez Park

Merkez Park

Sabancı Merkez Camii'nin hemen yanıbaşında bulunan Merkez Park, Türkiye'nin en büyük parkıdır. Seyhan Nehri'nin iki yakasına kurulmuş toplam 50 hektarlık geniş bir alanda kurulu Adana Merkez Park'ın bünyesinde 400.000'den fazla bitki, 40 çeşit ağaç, 12 havuz, 2.2 hektarlık çocuk oyun alanı, paten pisti, amfi tiyatro ile 3 km'lik koşu ve bisiklet parkuru yer alıyor.

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

1923 yılında Atatürk ve eşi Adana'yı ziyaret ettiği sırada konakladığı bina günümüzde Atatürk Evi Müzesi olarak hizmet vermektedir. Seyhan Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi Müzesi 1981 yılında, Atatürk'ün 100. doğum yılında, Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir müze olarak açılmıştır. Atatürk'ün Adana seyahatlerinden dev boyutta fotoğrafların yanında müzede ayrıca Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnoğrafik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir.

Taş Köprü (Seyhan Köprüsü)

Taş Köprü (Seyhan Köprüsü)

Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olan Adana Taş Köprü, Adana şehir merkezinde, Seyhan Nehri üzerinde, Adana (Seyhan) ve Karşıyaka (Yüreğir) yakalarını birleştirmektedir.

Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, Roma döneminde 385 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır ve Osmanlı döneminde de birkaç defa onarılmıştır.

319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğinde olan Taşköprü, aslen 21 kemerliydi. Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözü toprak altında kalan Tapköprü, günümüzde 14 gözlü olarak hizmet veriyor.

Adana Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi

Adana, Türk sinemasına birçok oyuncu ve yönetmen kazandıran bir şehir. Adana Sinema Müzesi de Adana'da sinema kültürünün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için 23 Eylül 2011 tarihinde kurulan bir müze.

Seyhan ilçesinde yer alan müzede özellikle şehre özgü yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar ile ilgili eserler tanıtılıyor.

Müzenin zemin katı film afişlerinin sergilenmesi için ayrılmış. Birinci katında ise Yılmaz Güney'in eşyaları, film afişleri ve fotoğraflarının sergilendiği bir oda bulunuyor. Ayrıca Yılmaz Güney, ressam Abidin Dino ve yazar Orhan Kemal'in heykelleri bulunan müzeyi 08.00-17.00 saatleri arası haftanın 7 günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Bebekli Kilise

Bebekli Kilise

1880-1890 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Adana Bebekli Kilise adını üzerinde bulunan Meryem Ana'nın tunçtan heykelinden almaktadır. Bu 2.5 metrelik Meryem Ana heykelinin bebeğe benzetilmesinden dolayı halk arasında kilisenin adı “Bebekli Kilise” olarak geçer. Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilen kilise, 1915 yılındaki Ermeni Tehciri ile bölgede Ermeni cemaatin kalmamasından dolayı Katolik cemaate verilmiştir. Günümüzde hem protestan hem de katolik cemaati tarafından kullanılmaktadır.

Ulu Camii

Ulu Camii

Adana'da bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi Adana Ulu Camii, Ramazanoğulları döneminde inşa edildiği için Ramazanoğulları Camii olarak da biliniyor.

Adana'nın en önemli tarihi yapılarından birisi olan Ulu Camii, 1998 yılında Sabancı Merkez Camii açılana kadar Adana'nın en büyük camisiydi.

Mimarisinde Selçuklu ve Memluk üsluplarını taşıyan cami 16. yüzyıldan kalma çinileri ile meşhurdur. Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezeli olan caminin batı ve doğuda birer kapısı bulunuyor. Batı kapısının üzerinde iki yılan kabartması olan bir kubbe ve bir kitabe, doğu kapısının üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabe bulunuyor.

Büyük Saat Kulesi

Büyük Saat Kulesi

Adana'nın en önemli simgelerinden olan Büyük Saat Kulesi, 32 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun saat kulesidir. (İkincisi ise 27 metre uzunluğuyla Dolmabahçe Saat Kulesi) Seyhan ilçesinde bulunan kule, 1882 yılında inşa edilmiştir. 

Tarihi Kazancılar Çarşısı

Tarihi Kazancılar Çarşısı

Tarihi Kazancılar Çarşısı, Büyük Saat Kulesi'nin hemen yanıbaşında yer alıyor.

Tarihi 500 yıllık çarşıda birçok ağaç işlemeciliği, her tür kap imalatı ve kalaylaması gibi el sanatı ustalarının atölyeleri bulunuyor. Terziden kalaycıya, sandıkçıdan ayakkabıcıya, bıçakçıdan helvacıya 500'ü aşkın küçük dükkana ev sahipliği yapan çarşıyı her gün 08:30 - 19:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

Ramazanoğlu Konağı

Ramazanoğlu Konağı

Ramazanoğulları Beyliği döneminde 1495 yılında yaptırılan Ramazanoğlu Konağı, beraberinde cami, türbe, medrese gibi bir çok yapıyı barındırıyor. 500 yıldır ayakta kalan konakta Kanuni Sultan Süleyman ve IV. Murat'ın da konakladığı biliniyor. Gayet başarılı bir restorasyon çalışması geçiren bu yapıyı 08:30 - 17:00 saatleri arası ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Adana'ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi.

Ziya Paşa Parkı

Ziya Paşa Parkı

Öncelikle Ziya Paşa kimdir diyecek olursanız kendisi hayatının bir kısmını Adana'da geçiren ve Adana'da vefat eden ünlü yazar, şair ve devlet adamı. Öyle ki şehre ilk tiyatro binasını ve oyunu getiren de o'dur. Ziya Paşa'nın mezarı bu parkta bulunuyor. Park da ayrıca bir de heykeli var. Turistik bir noktada bulunan bu parkın çevresinde şehrin sembolleri sayılan Büyük Saat Kulesi, Ulu Camii, Ramazanoğlu Konağı ve Tarihi Hamam bulunuyor.

Yağ Cami

Yağ Cami

Adana'nın merkezinde, eski çarşı içinde bulunan bu tarihi cami Adana'nın en eski camilerinden birisidir. Bir diğer adı da Adana Eski Camii ve Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de “Eski Camii” olarak geçmektedir. Zamanında önünde yağ pazarı kurulduğu için bu ismi aldığı söylenmektedir.

Ermeni Saint Jacque Kilisesi'nin 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur.

Selçuklu mimari karakterinde, çok sütunlu camii tipinde olan Yağ Camii, yapıya sonradan eklemlenen büyük ve görkemli bir anıtsal avlu kapısına sahiptir.

Varda Köprüsü

Varda Köprüsü

Adanalı Karaisalı ilçesinde konumlanan ve halk arasında Koca Köprü olarak bilinen Varda Köprüsü, etkileyici mimarisi ile hem fotoğrafçılık gezilerinin hem de doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez duraklarından biridir. 1912 yılında Alman mühendisler tarafından 2. Abdülhamid ile dönemin Alman İmparatoru arasında yapılan bir anlaşma sonucunda inşa edilen köprü, çelik kafes ve taş örme tekniğiyle tasarlanmıştır. İstanbul - Bağdat - Hicaz demiryolu hattının bir parçası olan bu tarihi köprü, 99 metre yükseklik ve 172 metre uzunluğa sahiptir. İki sarp yamacı birleştiren ve halen tren seferlerine ev sahipliği yapan köprü, özellikle gün batımlarında sunduğu trenlerle birlikte kartpostal güzelliğindeki manzara için sıkça ziyaret edilmektedir.

Adana'da Ne Yapılır

Adana, Türkiye'nin güneyinde yer alan tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir şehir olmakla birlikte birçok aktivite seçeneği de sunmaktadır. İşte Adana'da yapabileceğiniz bazı aktiviteler:

Seyhan Nehri'nde Gondol Turu: Seyhan Nehri üzerinde yapılan gondol turu, Adana'nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için harika bir yoldur.

Yumurtalık Plajında Denizin Keyfini Çıkarın: Adana'ya yakın bir mesafede yer alan Yumurtalık Plajı (ki kendisi şehrin denize kıyısı olan 2 ilçesinden biridir) yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turisti ağırlıyor. Burada yüzebilir, tertemiz sularında denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Adana Kebapçılarından Lezzet Turları: Adana kebabı, Türk mutfağının en ünlü lezzetlerinden biridir. Adana'daki birçok restoran ve kebapçıda Adana kebabı tadabilirsiniz. Ayrıca lezzet turları düzenleniyor.

Sakıp Sabancı Adana Kent Müzesi: Adana'nın tarihi, kültürü ve gelenekleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, Sakıp Sabancı Adana Kent Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

Misis Antik Kenti: Adana'nın yakınlarındaki Misis Antik Kenti, Roma dönemine ait kalıntıları ve mozaikleri ile ünlüdür. Burayı ziyaret edebilir ve antik şehrin tarihini keşfedebilirsiniz.

Adana Merkez Park: Adana Merkez Park, şehir merkezinde yer alan büyük bir parktır. Burada piknik yapabilir, yürüyüş yapabilir ve çocuklarınızla birlikte eğlenebilirsiniz.

Adana Aqua Park: Adana Aqua Park, yaz aylarında serinlemek için harika bir seçenektir. Burada kaydıraklar, havuzlar ve diğer su aktiviteleri bulunmaktadır.

Adana Atatürk Evi: Atatürk'ün Adana'daki evi, Cumhuriyet tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenler için önemli bir durak.

Adana Kuş Cenneti: Adana Kuş Cenneti, binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan muhteşem bir doğal alan. Burayı ziyaret ederek kuş gözlemi yapabilirsiniz.

Adana'da Nerede Kalınır

Adana'da konaklama için tercih edebileceğiniz çok sayıda alternatif bulunuyor. Özellikle turistik ziyaretler için şehir merkezi otelleri içerisinden seçiminizi yapabilirsiniz. Adana şehir merkezi otelleri, bölgede ziyaret edebileceğiniz çok sayıda turistik mekana da yürüme mesafesinde yer alıyor. Oteller hem turistik hem de iş seyahatlerine uygun özelliklere sahip.

Adana'nın popüler otelleri arasında İbis Adana'da tek gecelik oda fiyatı 664 TL, Ramada Hotel Suites Adana 1.095 TL, Riva Reşatbey Hotel 1.140 TL, Çetinel Tesisleri Hotel Adana 1.167 TL ve Divan Adana ise geceliği 1.947 TL'ye konaklama olanağı sunuyor. (Not: Fiyatlara Kasım 2022 tarihinde Enuygun Adana otel fiyatları sayfasından bakılmıştır.)

Bu içeriği paylaş

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yazın